Main menu

header

de Claudia Stan

„Alternativa 2003” este o fundaţie ce deschide uşile către un viitor mai bun pentru cei care suferă de autism, de sindromul Down sau de alte dizabilităţi psihice. Aici am avut ocazia să cunosc, în ciuda „avertismentelor” unora, o altfel de realitate, o lume aparte, în care frumosul şi sensibilitatea şi-au găsit firesc locul. Îndrumată de doamna senator Luminiţa Gheorghiu, care se ocupă îndeaproape de problemele persoanelor cu dizabilităţi, şi de psihologii acestui centru am descoperit o lume neaşteptat de luminoasă.

Terapia ocupaţională dă roade

Pe o străduţă liniştită din Bucureşti am zărit imobilul unde se află sediul fundaţiei „Alternativa 2003”. Am fost primită cu căldură atât de psihologii de acolo, cât şi de micuţii cu dizabilităţi psihice, care m-au salutat bucuroşi, în cor. Se grăbeau să-mi arăte care mai de care ce au realizat şi mai ales ce progrese au făcut în ziua respectivă. Doamna psiholog Mihaela Rotar povesteşte: „Activitatea fundaţiei noastre se desfăşoară în trei centre. În cel de zi oferim servicii de educare, activităţi în care copiii învaţă după programele şcolilor speciale. În atelier se face terapie ocupaţională (croitorie, olărit). De asemenea, în cel de-al treilea centru, cel de găzduire temporară, tinerii sunt adăpostiţi până la două săptămâni, în momentul în care familia doreşte să se ocupe de ceilalţi membrii ai acesteia sau are nevoie de un răgaz. Fundaţia noastră primeşte şi tineri care au peste 18 ani, cu diverse deficienţe, precum autism, sindrom Down, paralizie cerebrală, cât şi alte dizabilităţi psihice.”

„Se pune accent pe socializare”

În general, oamenii care nu au interacţionat cu acest gen de suferinţă nu îşi imaginează, nu cercetează şi nu acordă o şansă acestor copii care fac parte din societatea noastră. Este greşit să asociezi violenţa cu o boală psihică. „Se pune accent pe socializare. Îi scoatem la cumpărături, îi ducem la muzee… De exemplu, în urmă cu puţin timp am mers împreună la Castelul Bran cu microbuzul asociaţiei. De asemenea, i-am învăţat ce înseamnă igiena personală şi ştiu că trebuie să se spele pe mâini înainte de fiecare masă. Primăria sectorului 1 şi Autonomia Naţională a Persoanelor cu Handicap ne acordă tot sprijinul şi s-au implicat în numeroase activităţi, asta pentru că am demonstrat de-a lungul timpului că am fost şi suntem o fundaţie stabilă şi serioasă”, ne mai spune doamna Rotar.

Micii artişti

Această fundaţie are rolul de a descoperi în fiecare copil care suferă de dizabilităţi psihice un om folositor societăţii. Vizita la atelierul în care „creatorii” dau viaţă unor obiecte demne de expus în muzee a fost extrem de emoţionantă. Acelaşi salut în cor, aceeaşi dorinţă de a demonstra că sunt capabili de a se integra în lumea din afara acestor ziduri. Corina Molău, psiholog al fundaţiei şi îndrumătoarea copiilor în terapia ocupaţională, ne destăinuie: „Activităţile de integrare, de socializare, de educaţie cuprind jocuri, diverse exerciţii de terapie în grup pentru dezvoltarea personalităţii. Prin îndrumare, copiii realizează picturi şi obiecte din ceramică unice, în care se reflectă sufletul lor”.

„Nu sunt verigile slabe ale societăţii!”

„Daniela Pârlea este artistul plastic care lucrează cu aceşti copii. Îşi împărtăşeşte experienţele trăite alături de aceşti oameni, care luptă pentru o viaţă normală. Fiecare dintre ei poartă la gât ecusoane pe care scrie «Echipa Prieteniei», de care ţin foarte mult. A face parte din acest grup înseamnă foarte mult pentru ei şi le întăreşte simţul responsabilităţii”, ne povesteşte doamna Corina. Creaţiile copiilor pot fi admirate la sediul centrului. Doamna psiholog ne mai spune: „Încercăm să le diversificăm activităţile, astfel încât micuţii să nu se plictisească. Îi scoatem în oraş, în plimbări organizate, mergem la mare şi îi punem cât se poate de mult în contact cu societatea. Lumea este reticentă în privinţa lor, dar până nu ai de-a face cu ei nu ştii despre ce este vorba. Ei nu sunt verigile slabe ale societăţii, trebuie doar să li se dea o şansă şi posibilitatea de a face ceva”.

O „casă” pentru fiecare

Fundaţia „Alternativa 2003” îşi are sediul pe Strada Nazarcea, numărul 24-28, în sectorul 1, din Bucureşti. Pentru cei interesaţi să îşi ajute copilul cu dizabilităţi psihice pot apela cu încredere la aceşti psihologi şi oameni de suflet, care au experienţă şi se bucură de progresele micuţilor ca o mamă care aude primul cuvânt al copilului său.