Main menu

header

de Elena Şerban

Americanca Jessica Cox s-a născut în 1984, în oraşul Tucson, din Arizona. Are doar 26 de ani, este pilot de avion de agrement şi are centura neagră la Tae Kwon-Do. Poate că nu vi se pare ceva extreme de neobişnuit. Dar dacă veţi afla că Jessica face aceste activităţi fără a avea braţe, veţi fi cu adevărat uluiţi. Ei bine, iată că se poate! Americanca s-a născut fără mâini, în urma unei anomalii genetice pe care medicii nu au putut-o explica. Şocul a fost cu atât mai mare pentru părinţii Jessicăi cu cât la toate examenele pe care gravida le-a făcut de-a lungul sarcinii, totul părea în regulă.

Din adolescenţă a refuzat protezele
Părinţii fetei au decis că ar fi spre ajutorul Jessicăi ca ea să poarte proteze. Astfel, toată copilăria, fetiţa cu ochi mari şi curioşi a purtat braţe protetice. „Le-am urât de nu am mai putut. Mi se părea că sunt caraghioasă cu acele mâini ca de păpuşă. Când am mai crescut puţin, am reuşit să mă impun în faţa părinţilor. Le-am zis că m-aş descurca mai bine fără ele”, spune Jessica. Neîncrezători la început, părinţii au decis totuşi să o lase pe fată să fie aşa cum voia. Şi bine au făcut! Pentru că, odată îndepărtate acele braţe, Jessica parcă a „înflorit”. A început să se descopere pe ea şi pe cei din jur, folosindu-se de picioarele sale. A învăţat să înoate, să danseze şi să se joace fără mâini. „Mi-era destul de greu la început. Nu puteam nici măcar să mă dau în leagăn”, spune fata. Totul era făcut pentru copiii care aveau ambele mâini.

Îşi pune singură lentilele de contact!
În prezent, Jessica locuieşte singură şi face cu picioarele - expresie care nu este deloc la figurat - tot ce are nevoie în casă. Exact la fel ca un om care are ambele mâini. Navighează pe internet, scrie sms-uri prietenilor, face curat, cântă la pian şi chiar îşi pune singură lentilele de contact. Ca să se îmbrace, fiind o femeie foarte cochetă şi atentă la modul în care îşi asortează hainele, Jess foloseşte un cârlig agăţat de dulap. Dacă vă imaginaţi că nu dă importanţă felului în care arată, aflaţi că Jess se machiază şi îşi aranjează părul. Tot cu ajutorul picioarelor!

Şoferiţă experimentată
Pentru a se întreţine, Jessica a devenit consilier motivaţional. Ea este invitată, contracost, să-şi descrie viaţa, cu scopul de a fi un model pentru cei care au astfel de probleme ca şi ea şi pentru care lipsa unei mâini sau a unui picior este o dramă. Deşi nu are mâini, tânăra a convins autorităţile din oraşul natal să îi dea dreptul de a conduce. Astfel, după ce a făcut orele obligatorii alături de un instructor, s-a apucat serios de şoferie. Activitate pe care o face cu mare pasiune. „Rog pe cineva să-mi fixeze scaunul cât de în spate se poate şi mă instalez la volan. A fost nevoie să îmi cumpăr o maşină dotată cu o cutie de viteze hidramată. Aşa nu mai am grijă să schimb vitezele, iar picioarele le folosesc la învârtitul volanului, la acceleraţie şi la frână. Am căpătat o dexteritate...”, spune zâmbind Jessica.

Licenţiată a Universităţii din Arizona
Spre deosebire de alţi tineri de vârsta sa, Jess şi-a dorit să studieze, să înveţe despre diverse culturi, să nu fie luată prin surprindere de nicio informaţie. S-a înscris la facultate. La început a fost privită cu milă de colegii de an. Ulterior, fata i-a cucerit prin felul său de a fi, dar mai ales prin faptul că nu se considera o persoană cu handicap şi nici nu cerea avantajele situaţiei sale. Nu a vrut nici măcar ca să o ajute cineva la scris. „Mi-am adus un calculator normal la cursuri. Ţineam însă tastatura pe jos şi scriam exact după dictarea profesorului. Am avantajul că şi în liceu am făcut asta, aşa că acum tastez circa 25 de cuvinte pe minut”, zice mândră Jess. De altfel, şi lucrarea de licenţă, Jess şi-a făcut-o singură.

Dependentă de zbor
În ceea ce priveşte dragostea sa pentru zbor, Jessica povesteşte râzând că până în 2006 nu se urcase niciodată într-un avion. „Mi-era aşa de frică să zbor! Cu toate acestea, într-o zi, un pilot de la o organizaţie nonguvernamentală m-a invitat să zbor cu el. De ruşine, am acceptat, dar eram terminată de frică”, îşi aminteşte americanca. Şi i-a plăcut  atât de tare, încât nu s-a lăsat până nu a obţinut brevetul de pilot. Acest lucru s-a întâmplat cu ocazia mitingului aviatic Air Ventura Oshkosh, desfăşurat în 2009. Ea este, de altfel, singurul pilot din SUA, şi poate chiar din lume, care nu are mâini.
Atunci când este în carlingă, Jess ţine cu piciorul drept manşa, iar cu stângul acceleraţia. Uluitor, nu?!
Viitorul pas pe care intenţionează să-l facă Jessica este acela să devină instructor de pilot pentru cei cu dizabilităţi. „Vreau să le arăt că şi ei pot face ce am făcut eu. Mai ales că, fiind în situaţia lor, îmi va fi mult mai uşor să le explic exact cum trebuie să facă. În această situaţie, «handicapaţi» sunt instructorii care au ambele mâini”, declară râzând tânăra.

„Am maşină hidramată, aşa nu mai am grijă să schimb vitezele, iar picioarele le folosesc la învârtitul volanului, la acceleraţie şi la frână...”

Unica femeie din SUA posesoare a centurii negre la Tae Kwon-Do

Fire luptătoare, fata nu s-a lăsat doborâtă de propria dramă şi şi-a pus capul la contribuţie. Mai bine zis, picioarele, cu care luptă în dificilul stil de arte marţiale şi cu care pilotează nestingherită avioane. Jessica este singura femeie din SUA care a devenit posesoarea centurii negre la Tae Kwon-Do, stil considerat destul de puternic chiar şi de cei care nu au problema Jessicăi.