Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În ultima perioadă, pensiile mici încep să piardă din ce în ce mai des bătălia cu preţurile ridicate ale medicamentelor şi alimentelor. Aşa se face că, deşi suntem în mileniul III, mulţi bătrâni fără sprijin mor zilnic în propriile case din lipsa hranei sau a medicaţiei corespunzătoare afecţiunilor de care suferă. Cu ocazia prezentării evenimentului „Gala Crucea Roşie”, ce va fi difuzat în direct duminică, 3 iulie, la TVR 1, de la ora 21:10, moderatoarea tv Iuliana Tudor, gazda emisiunii, a anunţat că va demara un nou proiect, intitulat: „Asistenţă la domiciliu pentru vârstnicii cărora nu le mai deschide nimeni uşa”.

„135 de ani de Cruce Roşie în România”
- În fiecare an, cu ocazia prezentării „Galei Crucea Roşie”, încercaţi să surprindeţi publicul cu câte un eveniment şi, în acelaşi timp, să ajutaţi persoane aflate în impas. La ce v-aţi gândit de această dată?
- Gala din acest an este o ediţie specială, întrucât se împlinesc 135 de ani de când există Crucea Roşie în România, prilej cu care vor fi onorate cu distincţii personalităţi ataşate valorilor acesteia. Vom urmări câteva materiale cu momente-cheie din istoria acesteia în ţara noastră şi vom lansa un proiect dedicat bătrânilor: „Asistenţă la domiciliu pentru vârstnicii cărora nu le mai deschide nimeni uşa”.

- În ce constă acest proiect?
- Proiectul are în vedere dezvoltarea unui sistem de asistenţă la domiciliul persoanelor în vârstă, realizat pe de o parte cu ajutorul voluntarilor, dar şi cu unii îngrijitori, persoane angajate la Crucea Roşie Română (CRR). Voluntarii îi ajută pe bătrâni cu plata facturilor, cu suport psihologic, plimbări şi aşa mai departe. De asemenea, tot ei vor avea în dotare un kit pentru evaluarea şi monitorizarea cardiacilor, care le va permite transmiterea datelor medicale către centrul Med-Telesystems. Este un proiect generos, care necesită însă fonduri substanţiale pentru a exista la nivel naţional şi, de aceea, primul pas va fi făcut printr-o strângere de fonduri în seara Galei, un teledon prin care punem la dispoziţie un număr de SMS unde se pot face donaţii. În plus, mă bucur că foarte multe personalităţi ale scenei publice din România au acceptat invitaţia de a participa la Gală, semn că există în continuare dorinţa de implicare pro-bono în proiecte de acest fel: Nadia Comăneci, Alexandru Arşinel, Loredana, Marcel Pavel, Fuego, Cezara Dafinescu, Mariana Bitang şi Octavian Belu, Nicolae Voiculeţ, Andra sunt doar câţiva din cei care ne vor fi alături.

„Sperăm ca numărul celor asistaţi să fie unul considerabil”
- A cui a fost ideea derulării proiectului?
- Ideea a fost a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România.

- Cine îl va mai finanţa?
- Crucea Roşie Română, în parteneriat cu Med-Telesystems. Şi, bineînţeles, toţi românii care vor dona în cadrul teledonului organizat cu ocazia evenimentului.

- Care sunt criteriile după care vor fi aleşi cei norocoşi, cărora le veţi acorda asistenţă la domiciliu?
- În primul rând, targetul nostru îl constituie persoanele vârstnice, care suferă de boli cardiace, dar nu numai, cele cu venit mic, persoanele singure sau ale căror familii nu le pot asigura strictele necesităţi zilnice.

- Aveţi idee câţi bătrâni nevoiaşi sunt în România şi câţi dintre ei vor beneficia de program?
- Numărul lor este mult mai mare decât cel existent în baza de date a Crucii Roşii Române. De aceea, în funcţie de fondurile strânse după campanie, sperăm ca numărul celor asistaţi să fie unul considerabil.

„Îngrijitorii pot merge la bătrâni şi de mai multe ori pe zi”
- Ce îmi puteţi spune despre îngrijitori? Aceştia sunt angajaţi ai vreunei instituţii, au calificările necesare pentru a oferi îngrijire la domiciliu?
- Trei dintre filialele Societăţii Naţionale Crucea Roşie din România, respectiv Covasna, Hunedoara şi Bacău, au dezvoltat până acum astfel de proiecte de asistenţă socială pentru persoanele vârstnice. Voluntarii sunt acceptaţi după o perioadă de pregătire, iar îngrijitorii, desigur, sunt persoane calificate pentru tipul de îngrijire impus de situaţia beneficiarului.

- Câte ore pe zi vor petrece voluntarii cu bătrânii?
- De la două ore până la o zi întreagă. Însă pot merge la ei şi de mai multe ori pe zi, în funcţie de nevoile bătrânilor.

- Pe ce perioadă se va desfăşura acest program?
- Cât mai mult timp posibil, în funcţie de existenţa fondurilor.