Main menu

header

Călăreţii Apocalipsei Primele sigilii rupte către Judecata de Apoi

866 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

În biblie, în capitolul șase al Apocalipsei, versetele 1-8, sunt descriși patru călăreți, fiecare călare pe câte un cal colorat, trimiși pe pământ pentru a fi executanți ai judecății Domnului. Ei sunt, de fapt, descrieri simbolice ale diferitelor eveni- mente care vor avea loc la sfârșitul timpului. Este pregătită lumea modernă, aflată în era inteligenței artificiale, să vorbească despre Apocalipsă? Va mai găsi Mântuitorul la venirea Sa pentru a doua oară, măcar un gram de credință?

Read more: Călăreţii Apocalipsei Primele sigilii rupte către Judecata de Apoi

2022 - „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi Anul comemorativ al Sfinţilor Isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ“ Pr. prof. dr. Emil Nedelea Cărămizaru: „Rugându-ne, suntem contemporani cu mântuirea

865 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

În contextul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, s-a constatat și mai mult necesitatea practicării rugăciunii. În acest sens, 2022 a fost ales de Sfântul Sinod drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”. Ce reprezintă rugăciunea în viața unui creștin și cum trebuie făcută ca să ajungă la Cer, aflați de la pr. prof. dr. Emil Nedelea Cărămizaru (foto).

Read more: 2022 - „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi Anul comemorativ al...

Locul Botezului lui Iisus Hristos: Israel sau Iordania?

864 22 1de George-Cosmin Butura

UNESCO a declarat Betania de dincolo de Iordan un sit al Patrimoniului Mondial, identificând Iordanul de astăzi drept locația în care se crede că a avut loc botezul lui Iisus. Vaticanul și patriarhii creștini ortodocși și-au oferit binecuvântările sitului ca locul unde a început momentul definitoriu al creștinismului. Dar peste râu, în Cisiordania ocupată de Israel, există un rival - nu doar care revendică locul botezului lui Iisus, ci și veniturile anuale provenite din turism. Situl Betaniei dincolo de Iordan a fost instituit în anii ’90. Ca dovadă a locației, se citează versete biblice, certificarea UNESCO, rămășițe ale bisericilor din secolul al V-lea, relatări despre primii pelerini religioși și o hartă din secolul al VI-lea. Mozaicul Madaba este cea mai veche hartă cunoscută a Țării Sfinte, care plasează botezul lui Iisus în Iordanul de astăzi. Botezul lui Iisus de către Ioan Botezătorul este un eveniment major din viața lui Iisus, care este descris în trei dintre evanghelii: Matei, Marcu și Luca. Se consideră că a avut loc la Al-Maghtas, numită și Betania dincolo de Iordan, astăzi situată în Iordania. Siturile arheologice descoperite și studiile asociate efectuate recent arată rămășițele a cinci biserici proiectate și construite în mod unic încă din secolul al V-lea ca amintiri ale botezului lui Iisus. În plus, harta mozaică a Țării Sfinte unde este înfățișat situl. În cele din urmă, toate acestea sunt încununate de scrisorile oficiale trimise Comisiei Regale de mulți șefi de biserici din întreaga lume.

Read more: Locul Botezului lui Iisus Hristos: Israel sau Iordania?

Iconografia Bisericii Ortodoxe este o mărturisire de credinţă Constantin Oancea: „În icoana Naşterii vedem pe Dumnezeu deplin, veşnic, născut în chip miraculos în istorie şi Om deplin“

863 22 1de Gheorghe Zmaranda

Am auzit de-a lungul timpului multe mărturisiri despre minunile înfăptuite de icoane. Poveștile oamenilor vindecați trupește sau sufletește sub binecuvântarea lor sunt profunde și revelatoare. Însă nu trebuie să te afli la marginea abisului pentru a le simți forța. Este suficient să le privești cu sufletul și mai puțin cu ochii rațiunii ca să înțelegi miracolul. Mai este puțină vreme până când magii vor îngenunchia din nou lângă ieslea pruncului Hristos. Se vor deschide cerurile, iar minunea Nașterii Domnului se va înfăptui din nou. Pe pământ, privirea tuturor credincioșilor se va opri măcar pentru o clipă asupra icoanelor care reprezintă această scenă, de aceea Constantin Oancea (foto), pictor bisericesc ne-a vorbit despre semnificația și simbolurile din scena Nașterii Domnului.

Read more: Iconografia Bisericii Ortodoxe este o mărturisire de credinţă Constantin Oancea: „În icoana...

Duhovnicul Moldovei omagiat la 23 de ani de la trecerea sa la Domnul Părintele Filaret Ruscan: „Au fost sfinţite chilia şi izvorul părintelui Cleopa din Munţii Stânişoarei“

862 22 1de George-Cosmin Butura

De câte ori mă gândesc la un reper spiritual, invariabil îmi vine în minte chipul părintelui Cleopa. Duhovnicul bun, blând, smerit, care avea un sfat și o vorbă bună pentru oricine îi trecea pragul chiliei, a rămas în memoria colectivă a neamului românesc prin viața sa sfântă.

Read more: Duhovnicul Moldovei omagiat la 23 de ani de la trecerea sa la Domnul Părintele Filaret Ruscan: „Au...

Taina lui Hristos în viaţa de cuplu Preot Vasile Ioana: „Familia reprezintă oglinda lui Dumnezeu pe pământ“

861 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Dumnezeu dă fiecăruia partenerul potrivit, la momentul potrivit. Acest lucru necesită, însă, răbdare, dar și încredere deplină în puterea Domnului. Cum pot avea două persoane o relație ce reflectă dragostea lui Hristos? E posibilă o astfel de căsnicie? Sau fericiți până la adânci bătrâneți este doar un vis îndepărtat? Răspunsuri la aceste întrebări le primiți de la părintele Vasile Ioana (foto).

Read more: Taina lui Hristos în viaţa de cuplu Preot Vasile Ioana: „Familia reprezintă oglinda lui Dumnezeu...

Unică în lume pentru „galbenul de Coşula“ La Mănăstirea Coşula sunt zugrăvite miracolele săvârşite de Sfântul Nicolae

860 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

În urmă cu cinci secole, drumul spre Mănăstirea Coșula se făcea prin codrii Botoșanilor, astăzi, pașii către sfântul lăcaș străbat tăcutele ulițe ale satului Coșula. Mănăstirea a fost construită în secolul al XVII-lea de călugări greci, fiind în acea perioadă considerată a treia ca mărime din Europa. Este unică în lume datorită unei nuanțe speciale folosită în pictura mănăstirii, așa-numitul „galben de Coșula” și închinată Sfântului Nicolae.

Read more: Unică în lume pentru „galbenul de Coşula“ La Mănăstirea Coşula sunt zugrăvite miracolele săvârşite...

Părintele spiritual al românilor şi Ocrotitorul României Diacon Florin Ciprian Petre: „Sfântul Andrei a marcat definitiv şi irevocabil destinele spirituale ale poporului nostru“

859 22 1de Gheorghe Zmaranda

Pe 30 noiembrie peste 700.000 de români, aflați sub patronajul spiritual al Sfântului Andrei, își sărbătoresc ziua de nume. Este o zi plină de însemnătate pentru creștini și un moment de refecție asupra vieții și martiriului acestui sfânt. Diacon Florin Ciprian Petre (medalion), doctor în teologie al Universității din Strasbourg și secretar patriarhal la Biroul de Presă al Patriarhiei Române, ne-a vorbit despre semnificația acestei sărbători pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru credincioșii ortodocși.

Read more: Părintele spiritual al românilor şi Ocrotitorul României Diacon Florin Ciprian Petre: „Sfântul...

Mănăstirea Cârţa, locul bântuit de călugării din vremurile medievale

858 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Veche de 800 de ani și unicat în țară, Mănăstirea Cârța este primul edificiu de pe teritoriul României construit cu elemente gotice. Abația pare un loc liniștit și idilic. O lume de acum câteva sute de ani, în care biserica și religia au fost lucrurile cele mai de preț ale unui om.

Read more: Mănăstirea Cârţa, locul bântuit de călugării din vremurile medievale

Proba eliminatorie la examenul vieţii Preot Ilie Mirel: „Iertaţi, dacă vreţi să fiţi iertaţi. Aceasta este o poruncă, nu o rugăminte“

857 22 1de Carmen Ciripoiu şi Claudia Mîţoi

Specialiștii spun că iertarea este cheia fericirii, dar și proba eliminatorie la examenul vieții. Pentru că atunci când iertați, ajutați rana să se vindece și vă eliberați de trecut, iar binecuvântând pe cel ce v-a greșit, vă binecuvântați pe dumneavoastră înșivă. Cum să scăpați de resentimente, tristețe, supărare și durere și să învățați să-l iubiți pe cel care v-a greșit, aflați de la părintele Ilie Mirel (foto).

Read more: Proba eliminatorie la examenul vieţii Preot Ilie Mirel: „Iertaţi, dacă vreţi să fiţi iertaţi....

Sfântul Bernard Tolomei, salvator în mijlocul epidemiilor

856 22 1de Valentin Țigău

Cu multe secole în urmă, într-o Europă medievală secătuită de molimi și de epidemii, se năștea într-o nobilă familie italiană un copil căruia Dumnezeu îi menise un destin uriaș și un loc în panoplia sfinților vindecători. Pe Sfântul Bernard - a cărui viață pământească s-a petrecut între anii 1272 și 1348 - îl cheamă astăzi în ajutor, în pandemia de coronavirus, nu doar italienii, ci mare parte din Europa creștină. Cine a fost el? Ce viață a avut? Ce fapte a săvârșit și cum și-a dobândit aura de sfânt? Să luăm drumul în picioare - cum zic călătorii și pelerinii - și să ajungem și noi în apropiere de Siena cea înveșmântată în roșietice olane medievale.

Read more: Sfântul Bernard Tolomei, salvator în mijlocul epidemiilor