Main menu

header

760 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

„Fiți însetați de Hristos și El vă va împlini cu dragostea Sa”, a spus atât de frumos Sfântul Isaac Sirul. Dacă vreți să renașteți an de an odată cu Hristos, mergeți în Basarabia, la Sfânta Mănăstire Zăbriceni, unicul lăcaș de cult din Republica Moldova care poartă hramul Nașterea Domnului. De Crăciunul pe stil vechi (7 ianuarie) veți gusta din sfințenie. Iar dacă vă veți ruga cu toată inima icoanei Maicii Domnului Împărăteasa a toate și icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea, veți înțelege cu adevărat de ce ați fost binecuvântați să ajungeți la Zăbriceni.

De la stațiune balneo-climaterică la seminar teologic

La 207 kilometri de Chișinău, după ce treceți de o fâșie lungă de pini și de stejari, faceți cunoștință cu unul dintre cele mai căutate lăcașuri de cult: Sfânta Mănăstire Zăbriceni. Istoria acestei mănăstiri a început la data de 4 august 1999, când a fost întemeiată cu binecuvântarea episcopului Dorimedont, pe locul unei foste stațiuni balneo-climaterice. Motivul pentru care a primit hramul Nașterea Domnului este acela că sfințirea sa a avut loc în preajma împlinirii a 2000 de ani de la nașterea după trup a Mântuitorului Hristos. De asemenea, în incinta mănăstirii mai există o biserică mai mică, care poartă atât hramul Sfântului Mucenic Foca, cât și al Sfintei Maria Magdalena.

Trei ani și jumătate de încercări

760 22 2În prezent, la Mănăstirea Zăbriceni își duc traiul 20 de călugări, dintre care nouă sunt slujitori ai altarului, toți cu o credință infinită în Maica Domnului și Fiul său Preaiubit. Interesant este faptul că cei care doresc să-și dedice viața lui Dumnezeu și să rămână în această sfântă mănăstire sunt primiți cu brațele deschide, nu înainte însă de a fi supuși unei perioade de încercare, care durează trei ani și jumătate. Abia după acești ani, spun Sfinții Părinți, o persoană va ști cu adevărat dacă vrea să rămână în mănăstire până la sfârșitul vieții sale sau se va întoarce în lume. Potrivit regulamentului vieții monahale, toți viețuitorii au câte o ascultare, lucru absolut necesar pentru buna desfășurare a activității zilnice.

Slujbele încep la ora 4:00, în fiecare dimineață

De asemenea, mănăstirea are un program athonit. În biserica mare laudele bisericești și Sfânta Liturghie se săvârșesc doar duminicile și la marile sărbători. În paraclisul cel mic însă, programul de slujbe începe la ora 4:00 dimineața, cu Miezonoptica, continuând cu Utrenia, Ceasurile și Sfânta Liturghie. În zilele de miercuri și vineri, la icoanele care sunt copii de la Sfântul Munte, respectiv icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare și icoana Maicii Domnului Împărăteasa a toate, se fac rugăciuni pentru cinstirea Preacuratei.

Policandrul este rotit în anumite momente din slujbe

Tot Mănăstirea Zăbriceni este singura din Republica Moldova care are iconostasul sculptat în piatră, pentru că, spune tradiția, în vechime, așa au fost construite. Tot unic este și policandrul, adus din Grecia, de la Salonic, iar în anumite momente din timpul slujbelor, acesta este rotit, clătinarea simbolizând adunarea sfinților în jurul Mântuitorului Iisus Hristos. În 2008, în Mănăstirea Zăbriceni a mai fost ridicat încă un paraclis, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul.

Aroma Raiului

Discipoli ai lui Adam, care, spune Sfânta Scriptură, au făcut tot agricultură, călugării de la Mănăstirea Zăbriceni au ales să mai facă un lucru minunat pe lângă rugăciune, pentru toți cei care au nevoie de ajutor: să cultive plante medicinale. De la gând la faptă nu a trecut mult timp, iar în sfântul lăcaș există de câțiva ani o minifabrică de producere a ceaiurilor care au certificat ecologic. Iar pentru a primi acest certificat au muncit foarte mult, dar nimic nu li s-a părut prea greu pentru a fi siguri că cine le cere ajutorul va avea parte doar de produse sănătoase, lipsite de nitrați sau de orice substanțe nocive. Așa se face că Mănăstirea Zăbriceni este și singura din Republica Moldova cu certificat ecologic.

Pentru cazare și alimentație nu se percep taxe, dar cei care doresc pot ajuta călugării la treburile gospodărești. Bărbații pot sta o perioadă nelimitată, iar femeile doar trei zile

Prânz cald pentru orice vizitator

760 22 3Mult vestita ospitalitate a moldovenilor nu se dezminte nici la Mănăstirea Zăbriceni, unde călugării nu cultivă legume și fructe doar pentru consu- mul propriu, ci și pentru a le oferi vizitatorilor care trec pragul mănăstirii. Și pentru că zilnic sfântul lăcaș este plin de credincioși, inimoșii călugări s-au gândit să le dea tuturor, fie săraci, fie cu dare de mână și un prânz cald, apoi aceștia să plece la casele lor cu sufletul împăcat. Și tot la mănăstire există și o poveste dulce, pentru că Sfinții Părinți au ales să cultive și miere. Despre albine, apreciindu-li-se neprihănirea, în popor se spune că s-au născut din lacrimile Maicii Domnului și că „Albina face miere, / Mierea se face ceară, / Ceara se face fadie, / Fadia se aprinde, / Raiul se deschide, / Maica Domnului în brațe pe toți ne cuprinde”.