Main menu

header

802 22 1de Simona Lazăr

Una dintre problemele curente ale societății contemporane - care în condițiile planetei atinse de pandemia noului coronavirus pare să se accentueze tot mai mult - este lipsa/ pierderea locului de muncă. Șomajul are aripi întunecate și adeseori lumina speranței rezolvării situației este destul de firavă. Totuși... credința ajută. Și nu puțini sunt cei care se roagă sfinților, scriu acatiste pe care le lasă în biserici și în mănăstiri, adresate lui Dumnezeu, Maicii Domnului și sfinților protectori și ajutători. Sfântul Mina, cel care le e alături tuturor care au suferit o pierdere, poate fi și el de folos când aţi pierdut un loc de muncă. Asupra acestui subiect ne aplecăm și noi, în acest articol.

Sfântul Efrem cel Nou

Printre acești „sfinți mijlocitori” pentru siguranța locului de muncă se numără și Sfântul Efrem cel Nou, Mare Mucenic și Tămăduitor, despre care se știe că s-ar fi născut în secolul al XIV-lea, chiar de ziua Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie 1384). Sunt mulți cei care dau mărturie că rugăciunea fierbinte, cu lacrimi în ochi, dinaintea icoanei acestuia sau la moaștele sfântului, le-a adus, în cele din urmă, șansa de a se împlini profesional și de a-și asigura traiul. În România, Sfântul Efrem cel Nou este cinstit atât în ziua trecerii sale la Domnul, la 5 mai, cât și în ziua aflării cinstitelor sale moaște, la 3 ianuarie. De altfel, trebuie știut că aceste moaște, descoperite în anul 1950, se află în localitatea grecească Nea Makri, în Attica, oarecum aproape de Insula Evia. Încă de la aflarea moaștelor sale s-a constatat că acesta este tămăduitor (vindecător), mare făcător de minuni și „degrabă ajutător la nevoi” (o „nevoie” fiind, în acest context, și găsirea unui loc de muncă). În Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Efrem cel Nou se sărbătorește începând cu anul 2014 și tot de atunci a început a se da hramul său - ca protector - unor așezăminte spitalicești, dar și unor lăcașuri de cult, nou construite.

Sfânta Muceniță Xenia din Sankt Petersburg

802 22 2Sfânta Muceniță Xenia din Sankt Petersburg are, de asemenea, puterea să mijlocească pe lângă Divinitate, pentru aceea care se nevoiesc să își afle o slujbă stabilă, care să le asigure bunăstarea lor și famililor lor. Celebrată la 24 ianuarie (11 ianuarie, stil vechi), ea poartă cu sine semnul „înstrăinării”. Căci „Xenia” înseamnă „străina”. Se spune că la ea s-au rugat adeseori, încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX, aceia care plecau într-o țară străină pentru a-și găsi un loc de muncă. Mărturii sunt multe de la reprezentanți ai emigrației ruse în Apusul Europei și în Statele Unite, care, în zorii secolului trecut, reușeau să își găsească de lucru și să-și facă un rost, purtând cu ei icoana Sfintei Xenia, căreia se rugau. Despre această mucenică se știe că a trăit la Sankt Petersburg în timpul Împărătesei Ecaterina a II-a (secolul al XVIII-lea), a rămas văduvă la 26 de ani și „a înnebunit întru Hristos”. Considerată a fi „ciudată”, ea a fost multă vreme umilită, alungată din societate și, în cele din urmă, a plecat într-un lung pelerinaj. La întoarcerea ei, au început să se arate minunile pe care le săvârșea și că avea „darul înainte-vederii”. Mai apoi, în vremuri de restriște, s-a revelat capacitatea ei de a le fi ocrotitoare emigranților care își căutau un loc de muncă.

Ocrotitori ai meseriilor și breslelor

802 22 3Încă din vechime, s-a obișnuit ca breslele și meseriaşii să se roage cu precădere la anumiți sfinți, considerați ocrotitori ai lor. Sfânta Varvara, de exemplu, este considerată ocrotitoarea minerilor și, în unele cazuri, chiar în interiorul minelor se ridicau mici altare care erau închinate acesteia. Unii sfinți ocrotesc pe practicanții unei profesii oriunde în lume - Sfântul Cuvios Eufrosin îi proteguiește pe bucătari, de exemplu - dar alții sunt mai degrabă sfinți „locali”, care ocrotesc o organizație profesională într-un anumit teritoriu. Cum ar fi, de exemplu, la noi, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, care este protectorul pompierilor români. Prăznuit în ziua de 15 septembrie (Ziua Pompierilor este la 13 septembrie), acesta a fost mitropolit al Banatului la jumătatea secolului al XVII-lea. Acesta a salvat Timișoara de la un incendiu devastator, rugându-se lui Dumnezeu să dea o ploaie mare, pentru a ajuta la stingerea focului. O ploaie torențială s-a pornit, iar ulterior Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a fost ales ocrotitor spiritual al pompierilor din România. Ce alți sfinți mai sunt socotiți protectori ai celor care practică diferite meserii? Sfântul Apostol Toma este protectorul arhitecţilor, dar și al constructorilor și zidarilor; Sfântul Arhanghel Gavriil (cel care a dat vestea minunată Maicii Domnului și Sfintei Elisabeta) este protectorul poștașilor, telefoniștilor, curierilor și al diplomaților. Contabilii și vameșii, dar și cei care strâng taxele sunt ocrotiți de Sfântul Evanghelist Matei. Sfântul Evanghelist Luca îi protejează pe pictori, iar Sfântul Nicolae îi ocrotește pe marinari.

Bucură-te, că de multe ori te-ai arătat în chip minunat celor ce aveau nevoie de ajutor;

Bucură-te, că îi ajuţi pe tineri să îşi găsească un rost în viaţă;

Bucură-te, aflătorule al lucrurilor pierdute;

Bucură-te, că pe oamenii care nu aveau unde să muncească i-ai îndrumat cu folos;

Bucură-te, Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule făcător de minuni!

Rugăciune

Părinte Sfinte, Care de toți porți grijă și ești scăpare celor din nevoi, Te rog, vino degrabă în ajutorul meu, care doresc să îmi găsesc un loc de muncă, de pe urma căruia să-mi întrețin viața proprie și a familiei mele. Doamne, știi necazurile și lipsurile care mă împresoară. Fie-ți milă de mine și trimite-mi degrab ajutorul Tău. Îndrumă-mă spre locuri potrivite și spre oameni de nădejde. Milostive, Doamne, Cel ce îndreptezi pașii omului în această viață, caută cu iubire Părintească spre mine, care-ți cer ajutorul Tău, și binecuvântează-mi cu har buna mea voire. În îndeplinirea voinței mele de a-mi găsi un loc stabil de muncă, te rog cu stăruință, Doamne, trimite-mi înger luminat, care să mă povățuiască spre oameni de nădejde și spre tot lucrul bun, să mă izbăvească de vrăjmașii văzuți și nevăzuți, de oamenii răi și vicleni, de orice întâmplare rea. Ca împlinindu-mi-se cu binecuvântarea Ta, Doamne, cererea mea, și având de la Tine dar de sănătate, de putere de muncă și de bună sporire, să-mi împlinesc temeinic munca mea, preamărind puterea și mila Ta. Că Tu ești Chivernisitorul vieții noastre și Cel ce toate le rânduiești spre folosul nostru și ție-ți mulțumim, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh! Amin!