Main menu

header

829 24 1de Gheorghe Zmaranda şi Sorin Dumitrescu

Creștinismul se îmbracă în lumină odată cu sărbătorirea Învierii Mântuitorului. Este un moment de profundă reculegere și de bucurie pentru cei mai mulți creștini. Nu pentru toți. Există țări în care creștinii sunt persecutați cu la fel de multă cruzime ca la începutul istoriei creștinismului. De fapt, persecuția creștinilor capătă dimensiunile unui genocid în anumite părți ale lumii. Vă invit să părăsim zona de confort în care mulți dintre noi trăim și să dăm glas acestui adevăr dureros.

Creştinismul, în pericol în Orient

Creștinismul este anterior Islamului cu aproximativ 600 de ani, dar în multe părți din Orientul Mijlociu, această religie este pe cale de dispariție, inclusiv în Betleem, locul de naștere al lui Iisus Hristos, unde populația creștină a scăzut de la aproximativ 85% în anii 1950 la o minoritate care ar putea fi până la 12%. Potrivit unui raport comandat în 2019 de Jeremy Hunt, pe atunci secretarul britanic pentru Afaceri Externe și realizat de episcopul de Truro, reverendul Philip Mounstephen, una din trei persoane suferă de persecuție religioasă. Raportul a mai evidențiat că creștinii sunt cel mai persecutat grup religios și că principalul impact al „actelor genocide împotriva creștinilor este exodul”. Creștinismul se confruntă acum cu posibilitatea de a fi șters în anumite părți din Orientul Mijlociu, unde rădăcinile sale se îndreaptă cel mai departe. În Palestina, numărul creștinilor este sub 1,5%, în Siria populația creștină a scăzut de la 1,7 milioane în 2011 până la sub 450.000 și în Irak, în mare parte prin „curățirea etnică” a comunităților creștine antice din câmpiile Ninivei, numărul creștinilor a scăzut de la 1,5 milioane înainte de 2003 la sub 120.000 astăzi. „Dovezile arată nu numai răspândirea geografică a persecuției anticreștine, ci și severitatea crescândă a acesteia”, a scris episcopul de Truro. În țările în care creștinii sunt minoritatea, aceștia se confruntă cu discriminare, ostilitate și uneori violență mortală. În multe părți din Orientul Mijlociu, populația creștină a dispărut aproape cu totul în ceea ce a fost descris în mod diferit ca exterminare lentă, curățare etnică și genocid religios. Conform celor mai recente cercetări ale grupului creștin Open Doors, unul din trei creștini din regiune experimentează „niveluri ridicate de persecuție”. În toată Asia vorbim despre unul din șase creștini.

De la 58 de țări în 2017 la 73 de țări în 2018

829 24 2Situația creștinilor din părți din Africa este îngrozitoare, cu incidente constante de violență în țări precum Nigeria, Eritreea, Congo, Republica Centrafricană, Sudan, Kenya și Somalia. Numai în Nigeria, 3.731 de creștini și-au pierdut viața pentru credința lor în 2018. Mulți alți au fost obligați să-și abandoneze casele și satele pentru a scăpa de extremiștii islamiști. Actele de violență bazate pe religie sau pe convingeri sunt în creștere la nivel global. Raportul condus de episcopul Truro pentru Biroul Britanic de Externe și Commonwealth, a semnalat „un feno- men global de comportament discriminatoriu și atacuri fizice, unele din păcate mortale, asupra copiilor, femeilor și bărbaților creștini, adesea din cele mai sărace comunități ale lumii”. Din nefericire, „studiile arată în mod constant că creștinii suferă niveluri semnificativ mai mari de persecuție și intoleranță. În iunie 2018, Centrul de Cercetare Pew a declarat că pe parcursul anului 2016 creștinii au suferit hărțuire în 144 de țări. Prin acest calcul, creștinii apar ca grupul de credință «cel mai vizat» din lume, ușor înaintea Islamului”. În mod similar, Open Doors World Watch List 2019 arăta o creștere a persecuției împotriva creștinilor de la 58 de țări în 2017 la 73 de țări în 2018. Numărul creștinilor în cele 73 de țări este de aproximativ 245 de milioane de creștini. Un alt raport realizat de caritatea pontifică Aid to the Church in Need, subliniază, în ciuda a tot mai multor informații pe această temă, că amploarea crizei cu care se confruntă creștinii persecutați pentru credința lor rămâne puțin cunoscută și înțeleasă. Același raport identifică faptul că în 2020 aproximativ 260 de milioane de creștini trăiau în primele 50 de țări în care creștinii sunt expuși riscului unor niveluri ridicate, foarte mari sau extreme de persecuție.

„Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, conștiință și religie; acest drept include libertatea de a-și schimba religia sau credința și libertatea singur sau în comunitate cu ceilalți și în public sau privat, să își manifeste religia sau credința în practică, închinare și respectare” (declarația universală a drepturilor omului)

Potrivit statisticilor, doar anul trecut peste 340 de milioane de creștini trăiau în regiuni unde exista un nivel înalt de persecuție și discriminare. 4.761 de creștini și-au pierdut viața pentru credința lor. Se estimează că a existat o creștere de 60% față de anul precedent a numărului de creștini uciși pentru credința lor. Peste 9 din 10 din totalul global de 4.761 de decese au fost în Africa. Aceleași date arată că 4.488 de biserici și alte lăcașuri creștine au fost atacate și 4.277 de creștini au fost închiși fără să aibă parte de un proces

Forme de persecuţie

Suprimarea expresiilor publice ale creștinismului este în continuare o realitate concretizată de comportamentul discriminatoriu și hărțuirea prin mijloace birocratice. Persecuția creștinilor îmbracă mai multe forme, iar una dintre ele este, spre exemplu, refuzul de a acorda permisele și licențele cerute de lege pentru construirea bisericilor în țări precum Egiptul. Chiar dacă au fost adoptate niște măsuri în acest sens, încă se întâmpină provocări legate de acest aspect. Raportul episcopului mai arată că oficialii guvernamentali îi tratează pe creștini cu „dispreț, ostilitate sau suspiciune” și le este, de exemplu, refuzat dreptul de înmormântare, cum este cazul în Nepal, dreptul de utilizare a manualelor cu conținut creștin în școlile din Pakistan. În cazurile extreme, acest gen de persecuție îi determină pe creștini să părăsească locurile natale.