Main menu

header

896 22 1de George-Cosmin Butură

Slobodan Stojanović este un puşti sârb care, l-a numai 11 ani, s-a aruncat în ghearele morţii pentru a-şi salva câinele, într-o perioadă marcată de cruzimea şi răutatea jihadiştilor. Pentru eroismul şi devotamentul său, micuţul, ucis cu brutalitate, în 1992, a fost canonizat în mai 2022 de Biserica Ortodoxă Sârbă, fiind considerat un adevărat martir.

Cum s-a dezlănțuit iadul

Slobodan Stojanović avea doar 11 ani când șoaptele părinților l-au trezit într-o noapte de iunie 1992. Era un semn că trebuie să-și părăsească imediat casa pentru a-și salva viața. A fost scăparea lor de la moarte, o certitudine pentru sârbii din satul Donja Kamenica, din zona Bratunac-Zvornik. Jihadiștii, însetați de sânge, sub comanda lui Naser Oric, erau gata să-și facă „munca” obișnuită, care a dus la tortura și uciderea altor săteni de credință ortodoxă și naționalitate sârbă. Slobodan și familia s-au furișat în vârful degetelor de la picioare, temându-se că ar putea păși pe o ramură sau alte lucruri care să producă un sunet ascuțit și să îi dea de gol. Le era frică de propria lor tuse... Nu era decât un câine care lătra, satul dormea adânc, precum și răul din el. Pe drumul dintre viață și moarte, minutele se transformau în ore și fiecare metru dura ca un kilometru. Inimile băteau în gât de emoţie. După ce au ajuns în zona sigură, au fost primiți cu brațele deschise, lacrimi de bucurie, lapte cald...

Dragostea pentru câinele lui i-a adus sfârșitul

896 22 2Slobodan şi-a amintit că în curtea casei lor, legat, rămăsese căţelul lui. Atunci, băiatul și-a implorat părinții să-l lase să se întoarcă după el. Desigur, acest lucru era exclus, deoarece răul de care scăpaseră era unul fără milă chiar și pentru copii. Băiatul nu și-a putut ierta că l-a părăsit pe cel care nu l-ar fi trădat niciodată. A doua zi, înainte de micul dejun, băiatul a fugit brusc. Tatăl și mama lui au plecat după el, dar nu au reușit să-l ajungă din urmă ca să-l oprească... Astfel, Slobodan a ajuns la Donja Kamenica, direct în mâinile jihadiștilor musulmani bosniaci, care au ucis și distrus tot ce era de sânge și origine sârbă.

Chinuri inumane au curmat viața micuțului sârb

896 22 3O albaneză care locuia în Bosnia, Elfete Veseli, era din același sat şi îi cunoștea pe Slobodan și pe familia lui. Tânăra avea 32 de ani și simțea o nevoie morbidă de a omorî și a-l tortura pe vecinul de 11 ani, numit „shkie” (care înseamnă „porc” în limba albaneză şi este folosit în mod obișnuit pentru a numi sârbii ortodocși). Pentru a impresiona mujahedinii locali, acea femeie l-a torturat bestial pe Slobodan în fața acestora pentru plăcerea lor. Avea doar 11 ani. Dragostea și devotamentul pentru câinele lui erau mai puternice decât frica pentru propria viață. La fel ca și remuşcările lui, grija pentru sănătatea părinților, sau pentru casa credincioasă uitată... Micul sârb a fost, astfel, torturat brutal și ucis doar pentru că era un „shkie”, iar pentru vecinii lui musulmani, acesta a fost un motiv întemeiat.

Pântecul i-a fost despicat în formă de pătrat

Un an mai târziu, când micul său cadavru a fost descoperit, scena a fost teribilă... Pântecul îi era despicat în formă de pătrat, astfel încât organele interne au fost expuse. Bucăți de carne sfârtecate la cap, picioare rupte... La sfârșitul abuzurilor sângeroase de o cruzime de nedescris, acea femeie albaneză și tovarășii ei bosniaci, îl împușcaseră din apropiere, chiar în tâmplă. Glonțul a trecut de osul temporal stâng şi băiatul a murit pe loc. Aşa a ajuns copilul de 11 ani să fie torturat, măcelărit, mutilat și ucis în cel mai oribil și inimaginabil mod. Cadavrul lui Slobodan a fost găsit în iunie 1993 într-o groapă comună de lângă Joshanitsa. Potrivit patologului Zoran Stankovic, s-a descoperit că băiatul avea numeroase răni mortale la cap și la corp, provocate în timpul vieții, dar și după moarte. I s-a sfârtecat urechea, i s-au făcut tăieturi pe stomac cu un obiect ascuțit și un glonț i-a lovit tâmpla de la mică distanță. Ucigașul băiatului a fost găsit în Elveția și abia în 2019, în ciuda dovezilor crimei, femeia a fost condamnată la pedeapsa minimă, iar complicii care au luat parte la torturarea și uciderea copilului sunt liberi.

S-a ridicat un monument în cinstea lui în oraşul Kamenitsa din Bosnia

896 22 4Noul Mucenic Slobodan Stojanovic a fost comemorat pentru prima dată în timpul Sfintei Liturghii din Bosnia pe 27 iulie 2022. El a fost canonizat prin decizia Sinodului Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe din luna mai a acestui an. Slujba a avut loc în biserica în cinstea Sfântului diacon Avvakum din satul Drinyache, lângă orașul Zvornik, în apropierea căruia familia băiatului locuia în micul sat Kamenitsa. Martiriul copilului de 11 ani a devenit un simbol al suferinței copilăriei din ultimul război din Bosnia. „Prin prisma chinurilor micuțului Slobodan, trebuie să privim suferința fiecărui copil în acest război, indiferent cum se numește”, a spus preotul paroh Marko Danojlovic în timpul predicii sale de după liturghie. În calendarul Bisericii Ortodoxe Sârbe, această zi este dedicată pentru încă doi noi martiri din Drinyacha - protopopii Milan Petkovici și Timotei Popovici, care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Icoanele Noilor Mucenici din Kamenitsa au fost plasate în Biserica Sf. Avvakum pe 27 iulie. De asemenea, s-a hotărât ridicarea unui monument în oraş pentru Noul Mucenic Slobodan din Kamenitsa, prin eforturile familiilor celor care au murit, au fost întemnițați și ale celor dispăruți în timpul războiului.