Main menu

header

897 23 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Barna

Ierusalimul, oraşul cu cele mai multe locuri sfinte, este considerat centrul spiritual al lumii. Acesta este unul dintre cele mai vechi oraşe la nivel mondial, de o importanţă inestimabilă atât pentru creştini, cât și pentru evrei, şi musulmani. Încărcată de istorie și de semnificații religioase, o excursie la Ierusalim va reprezenta, de fapt, un pelerinaj la unul dintre cele mai sacre locuri, o destinație cu o încărcătură energetică profundă, venerată de milioane de oameni. Deși majoritatea profită din plin de istoria și farmecul orașului, unele persoane se confruntă, pe parcursul vizitei, cu o stare psihotică acută, un fenomen destul de cunoscut, care este experimentat, anual, de cel mult 100 de turiști: sindromul Ierusalim.

Cei afectați susțin că aud voci de îngeri

897 23 2În timp ce vizitează Orașul Sfânt, unii oameni pretind că sunt Iisus Hristos, la a doua venire pe pământ, sau mesagerii Mântuitorului. Tulburarea bizară, denumită sindromul Ierusalim, se manifestă prin „transformarea” persoanei afectate într-un personaj biblic. Acest sindrom apare atunci când un turist devine brusc sigur că îl reprezintă pe „Cel ales”, în timpul unei vizite la Ierusalim. În Orașul Sfânt, nu este un lucru ieșit din comun să fii abordat de cineva care are o barbă lungă și un zâmbet larg și care susține că el este Mântuitorul. Acest lucru se întâmplă, de regulă, atât de des, încât unii proprietari de hoteluri știu exact ce presupune acest sindrom şi pe cine să contacteze pentru a rezolva problema. Cei care suferă de sindromul Ierusalim își petrec timpul pe străzile Oraşului Sfânt, unde predică sau se roagă ore în șir, fără încetare. Ei ajung chiar să poarte lenjeria patului de la hotel ca imitaţie a veşmintelor antice. Bărbații tind să imite personajele masculine din Biblie, iar femeile, personajele feminine. În unele situații, acești oameni susțin că aud voci de îngeri. Lucrurile încep să devină extrem de periculoase, atunci când ei pretind că Dumnezeu le porunceşte să facă lucruri distructive. De pildă, în anii ’60, a existat un caz de incendiere comis de o persoană diagnosticată cu sindromul Ierusalim.

Sunt copleșiți de trăirile spirituale

Doctorul Pesach Lichtenberg, psihiatru în cadrul Spitalului Herzog din Ierusalim, a precizat că „unii oameni care vizitează Ierusalimul sunt atât de copleşiţi de trăirile spirituale, încât acestea îi schimbă. Apar anumite fantezii de mântuire, care îi îndeamnă să facă o lume mai bună şi cred că au un rol mesianic, pe care trebuie să îl îndeplinească”. Sindromul nu este caracteristic doar persoanelor de o anumită religie, întrucât afectează deopotrivă evreii, creștinii și musulmanii din multe medii sociale. Cu toate acestea, sindromul Ierusalim nu este o condiție medicală recunoscută în Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale sau în Clasificarea Statistică Internațională a Bolilor și Problemelor de Sănătate Conexe.  

Se manifestă la trei tipuri de oameni

Cea mai cunoscută manifestare a sindromului Ierusalim este fenomenul prin care o anumită persoană, care pare anterior echilibrată din punct de vedere emoțional și lipsită de orice semn de psihopatologie, devine tulburată după sosirea în Ierusalim. Doctorul Yair Bar El, fostul director al Spitalului de Psihiatrie Kfar Shaul din Ierusalim, a fost primul care a identificat clinic acest sindrom. După ce a examinat peste 400 de turiști care au fost diagnosticaţi cu probleme psihice, majoritatea evrei și creștini, medicul a analizat câteva caracteristici comune, identificând astfel simptomele ce caracterizează sindromul. În general, simptomele se manifestă după o zi de locuire în oraş. Acestea debutează cu anxietate şi izolare și sunt urmate de o obsesie pentru ritualurile de purificare. Acest sindrom a fost subiect de dezbatere în literatura medicală. Potrivit „The British Journal of Psychiatry”, există trei tipuri de persoane afectate de sindromul Ierusalim. Primul tip se referă la persoanele diagnosticate cu probleme de sănătate mintală înainte de vizitarea Ierusalimului. Cel de-al doilea tip îi include pe cei cu tulburări de personalitate şi obsesii, dar care nu au fost diagnosticaţi cu o tulburare psihică anume. Ultimul tip de persoane face referire la indivizii care nu s-au confruntat în prealabil cu niciun fel de tulburare psihică, dar care au experimentat un astfel de episod când au ajuns în oraş. 

Tulburarea poate să apară la unele persoane, în urma vizitării Orașului Sfânt

Cei care suferă de acest sindrom îşi petrec timpul pe străzile Ierusalimului, unde predică sau se roagă ore în şir, fără încetare

Majoritatea celor afectaţi îşi revin

Oamenii care suferă de sindromul Ierusalim se opresc din rugăciune sau din predică doar după ce se simt epuizați fizic. Când se întâmplă acest lucru, ei sunt luați și duși într-una dintre instituțiile înființate pentru a trata persoanele cu acest sindrom. Totuși, unele tratamente pentru această problemă de sănătate s-au dovedit ineficiente. Astfel, au fost luate în calcul mai multe scheme de tratament. Uneori, până când își revin, pacienților li se administrează tranchilizante ușoare sau antipsihotice. De cele mai multe ori, cei care suferă de sindromul Ierusalim au nevoie să stea o perioadă de timp departe de Orașul Sfânt. Potrivit medicilor, unii pacienți necesită o lună de tratament într-un spital. Majoritatea își revin. Ei nu pot explica ce s-a întâmplat și regretă comportamentul pe care l-au avut.