Main menu

header

897 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

În fiecare an, pe data de 31 august, biserica cinstește Așezarea în raclă a cinstitului Brâu al Preacuratei Maicii lui Dumnezeu. Acesta a fost adus în Constantinopol într-un sicriaș de aur cu pecetluire împărătească și pus în biserica pe care dreptcredinciosul împărat Teodosie cel Tânăr a zidit-o în numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Preacurata l-a dăruit Sfântului Apostol Toma în momentul Înălțării la Fiul său iubit

„Prea Sfântă Curată și Neîntinată Fecioară, urcându-te la ceruri, cu mâna ta ai dăruit Apostolului Toma, Preasfântul tău Brâu”, psalmodiază Biserica în troparul sărbătorii Punerii în raclă a Cinstitului Brâu al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Tradiția spune că Brâul a fost țesut din fire de păr de cămilă de însăși cea care l-a ținut în pântece pe cel care a mântuit lumea,. Istoria povestește că brâul a fost dăruit în chip minunat Sfântului Apostol Toma în momentul Înălțării la Hristos. Ca o dovadă de netăgăduit a Învierii şi Înălţării Fecioarei cu trupul la cer. De asemenea, legendele susțin că tot Maica Domnului, cu puțin timp înainte să adoarmă, l-ar fi rugat pe Sfântul Evanghelist Ioan să împartă două veșminte ale sale la două femei foarte credincioase din Ierusalim, odoare care s-au păstrat din generație în generație.

Adus la Constantinopol de împăratul Arcadie, pe care Preacurata l-a salvat de la o furtună pe mare

Pentru o vreme, Brâul sfânt a rămas la Ierusalim și tot acolo s-a și reîntors, grație credinciosului împărat Teodosie cel Mare, după ce un timp a stat în Cappadocia. Cel care l-a adus la Constantinopol în anul 395 a fost fiul lui Teodosie cel Mare, împăratul Arcadie, cunoscut ca Teodosie cel Tânăr, despre care se spune că a fost salvat dintr-o furtună pe mare de însăși Maica Domnului. Pe data de 31 august, împăratul a așezat Cinstitul Brâu într-o raclă de o frumusețe ieșită din comun, pe care a numit-o „racla sfântă”. S-a dorit ca Brâul Fecioarei să protejeze capitala Imperiului și locuitorii acesteia de orice nenorocire. A fost păstrat pentru început în Biserica Sfinţilor Apostoli, apoi în ctitoria împărătesei Pulheria, Biserica Preasfintei Născătoare din Vlaherne. S-a aflat la loc de cinste, împreună cu broboada care a stat pe capul sfânt al Maicii Domnului.

A vindecat-o pe împărăteasa Zoe, care a brodat ulterior Brâul cu fir de aur

Nimeni nu a avut îndrăzneala să deschisă sfânta raclă cu Brâul Maicii până în zilele împăratului Leon cel Înţelept. În perioada în care a suferit de o boală incurabilă, soției împăratului Leon, Zoe, i-a apărut în vis Preacurata Fecioară. Maica Domnului i-a cerut să-l convingă pe Patriarh să scoată Sfântul Brâu din chivotul unde era păstrat încă din secolul al IV-lea. Toate s-au împlinit potrivit dorinței Preacuratei. Ulterior, Brâul a fost pus peste împărăteasa aflată în suferință, iar aceasta s-a tămăduit pe loc. Drept recunoștință pentru minunea săvârșită de Maica Domnului, împărăteasa a brodat Brâul cu fir de aur, apoi l-a reașezat în raclă.

Două bucăți se află și astăzi în biserica Le Puy-Notre-Dame

Până în partea a doua a secolului al XII-lea, Brâul Maicii Domnului s-a păstrat intact, iar ulterior a fost tăiat în mai multe fragmente ce au fost dăruite câtorva biserici din Constantinopol. Dacă în vechime Sfântul Brâu a fost cinstit odată cu Așezarea Veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, la 2 iulie, în veacul al XII-lea, împăratul Manuil I Comnenul a hotărât ca sărbătoarea să fie de sine stătătoare. Astfel că punerea în raclă a cinstitului Brâu al Maicii Domnului s-a stabilit oficial pe data de 31 august. După ce cruciații au cucerit Constantinopolul, în 1204, unele bucăți au fost furate de cetele de barbari și mutate în Apus. Din fericire, nu s-au pierdut toate. De asemenea, în perioada cruciadei, două bucăţi din Brâu au ajuns în Franţa. Ele se păstrează și astăzi în Biserica Le Puy-Notre-Dame.

Cum a ajuns la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos

Potrivit unei vechi tradiții, după ce l-a învins pe Alexios Anghelos al III-lea, Ioniţă Caloian a luat din Constantinopol ca pradă de război o bucată din Cinstitul Brâu. Ulterior, aceasta a fost dăruită în veacul următor Mănăstirii Vatoped de cneazul sârbilor Lazăr I Hrebeljanović. Dovadă este și vechea cruce păstrată în sfântul lăcaș, pe spatele căreia stă scris întru eternitate: „Lazăr, cu ajutorul lui Dumnezeu, regele Serbiei și împărat al grecilor, dăruiesc această sfântă cruce cu Brâul Maicii Domnului Mănăstirii Vatoped a împărăției mele, anul 1389”. Mai există și o altă legendă, potrivit căreia împăratul Ioan al VI-lea Cantacuzino, monahul Ioasaf de mai târziu, apărătorul isihasmului, ar fi adus cele trei părți ale Brâului Maicii Domnului spre a fi păstrate de vatopedini. Din acel moment, neprețuitul odor nu a mai părăsit mănăstirea decât pentru momente când s-au întâmplat mari nenorociri.

Racla de argint în care se păstrează a fost confecţionată în secolul al XVIII-lea în Ţara Românească

În timpul stăpânirii otomane, părinţii din Mănăstirea Vatoped au făcut procesiuni cu Cinstitul Brâu în Creta, Macedonia, Tracia, Constantinopol și Asia Mică pentru sprijinul celor înrobiți și izbăvirea de orice boală și primejdie. De asemenea, în 1813, Brâul Maicii Domnului a fost adus în Ţara Românească pentru îndepărtarea ciumei. Între anii 1512 și 1520, Neagoe Basarab, domnitorul Ţării Româneşti, a ridicat la Vatoped un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului”. Ulterior, în 1794 acesta a fost reparat tot cu ajutoare româneşti. Racla de argint în care se păstrează Brâul la Mănăstirea Vatoped a fost confecţionată în secolul al XVIII-lea în Ţara Românească. Este vorba însă doar despre o parte din Brâu, celelalte două părți fiind dăruite în 1522 Mănăstirii de maici Kato Xenia, situată la 50 de kilometri de Volos, Grecia, în timpul unei mari epidemii de ciumă. Se spune că, imediat după aducerea odorului, oamenii s-au însănătoşit.

Mănăstirea Vatoped oferă credincioşilor o panglică care a stat timp de 40 de zile pe Sfântul Brâu, cu care bolnavii se încing pentru o perioadă și se vindecă

Tămăduieşte boli grave şi femeile care nu pot avea copii

În acest moment o parte din Sfântul Brâu se află și la Mănăstirea Dionisiu. A fost un dar de la Mănăstirea Vatoped în schimbul unui deget de la mâna dreaptă al Sfântului Ioan Botezătorul. O altă parte este la Zugdidi, în Georgia, fiind adusă de fiica împăratului bizantin Roman, după ce s-a vindecat atingându-se de Brâul sfânt. Acesta se păstrează într-o frumoasă biserică construită la porunca Ţarului rus Alexandru I. Brâul Maicii Domnului tămăduiește femeile care nu pot avea copii și cancerul.