de Gabriela Niculescu
A avea grijă de sănătatea corpului presupune, pe lângă o alimentaţie echilibrată şi sport, o igienă corespunzătoare, care să asigure nivelul de confort necesar menţinerii unei stări de bine din interior. În special în timpul sarcinii, zona intimă devine mai predispusă afecţiunilor şi sensibilităţilor, de aceea, recomandarea specialiştilor e ca igiena feminină să fie una dintre priorităţile zilnice ale ritualului de îngrijire prenatală. Totodată, este importantă şi informarea în legătură cu modul în care infecţiile şi bolile asociate igienei precare pot induce afecţiuni şi fetusului.
Înlocuiți băile fierbinți cu dușuri cu apă călduță
Cunoscând cauzele ce pot provoca dezechilibre interne în timpul sarcinii, specialiştii recomandă o serie de paşi simpli, care pot fi urmaţi pentru a preveni apariţia acestor neplăceri. În primul rând, se recomandă duşul în locul băilor lungi, deoarece astfel se diminuează cantitatea de microbi ce pătrund în vagin. Mai mult, băile prea fierbinţi pot dăuna dezvoltării fetusului, întrucât sistemul vascular al mamei, aflat într-un mediu cu temperatură ridicată, ajunge să pompeze mai mult sânge pentru organismul propriu decât pentru copil. Acest lucru duce mai departe la transportarea ineficientă a nutrienţilor şi a oxigenului, necesare micuţului.
Lenjeria din bumbac protejează împotriva dezvoltării bacteriilor
Lenjeria intimă reprezintă un alt element căruia trebuie să-i acordați atenție. Ideală este lenjeria din bumbac, singura care permite zonei intime să respire, asigură protecţie contra transpiraţiei şi mirosurilor neplăcute. Ajută şi la evitarea creşterii umidităţii, protejând astfel împotriva dezvoltării bacteriilor sau a ciupercilor la nivelul florei vaginale.
Alegeți produse cu ingrediente naturale
Deşi există numeroase produse destinate îngrijirii şi igienei vaginale, multe dintre acestea conţin substanţe ce pot cauza alergii şi iritaţii pe parcursul sarcinii, cât şi dezechilibrarea florei bacteriene necesare apărării organismului. În timpul sarcinii, sensibilitatea pielii, dar şi a mucoasei vaginului devine mult mai intensă, astfel că este recomandat ca produsele de igienă să aibă un pH neutru şi să aibă la bază ingrediente naturale.
Spălatul pe mâini, imperios necesar
Spălarea de cât mai multe ori pe mâini, după activităţi cât mai diverse, este imperativă, întrucât reduce riscul apariţiei, dezvoltării sau transferului de pe mână în zona vaginală a unor virusuri periculoase pentru sarcină, cum ar fi citomegalovirusul, care afectează auzul şi văzul copilului.
Atenție! Pentru a evita complicaţiile sau contactarea de infecţii în timpul sarcinii, igiena intimă realizată cu atenţie este modalitatea cel mai la îndemână pentru a asigura sănătatea zonei genitale şi a unei stări generale de bine. Astfel, produsele de îngrijire cel mai recomandate nu trebuie să conţină săpun, parfum, și trebuie să aibă un pH neutru şi ingrediente cât mai naturale în compoziţie!
Hormonii specifici pot favoriza apariţia candidozei
Cauzele apariţiei infecțiilor și afecțiunilor intime pot fi diverse şi se pot manifesta la nivelul întregului organism. De exemplu, hormonii de sarcină cauzează schimbarea florei vaginului dintr-un mediu acid într-unul alcalin. Schimbarea pH-ului zonei intime atrage dezvoltarea bacteriilor şi creşte riscul apariţiei candidozei sau a inflamaţiilor aparatului genital. Dacă există un trecut medical în care au existat mai multe infecţii de natură ginecologică, organismul este mult mai predispus să dezvolte afecţiuni asemănătoare, în special în cazul ciupercilor, care rămân prezente în organism în stare latentă, chiar şi după dispariţia infecţiei. Acesta este şi cazul candidozei.