de Dana Purgaru
Spitalul Militar ar putea realiza transplanturi de plămâni
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) din Capitală ar putea deveni prima unitate sanitară în care va fi realizat transplantul de plămâni, a anunţat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Radu Deac. „Sperăm în continuare să folosim toată energia şi tot potenţialul ştiinţific medical al acestei unităţi de elită a medicinei româneşti. Am dori cât mai repede să începem transplantul de plămâni, dar, întrucât este o acţiune extrem de complexă, îmi este greu să vă dau un termen precis. Noi dorim cât mai curând. Mai avem de lucrat la organizare şi la pregătirea cadrelor tinere care vor merge la specializare”, a explicat secretarul de stat.
Infecţiile de tract urinar, tratate cu un nou dispozitiv
Infecţiile de tract urinar ar putea fi tratate mult mai repede, cu ajutorul unui nou dispozitiv de secvenţiere a ADN-ului, creat de cercetătorii de la University of East Anglia (UEA) din Marea Britanie. Noul dispozitiv - de mărimea unui stick USB - este capabil să detecteze bacteriile prezente în probele de urină de patru ori mai repede decât cu ajutorul metodelor tradiţionale. Tehnologia inventată de savanţii britanici ar putea duce la administrarea unor tratamente mai rapide şi la o folosire mai eficientă a antibioticelor.
Nocivitatea antiperspirantelor, un mit
Persoanele care utilizează deodorante obişnuite nu trebuie să îşi facă griji, deoarece cele mai multe astfel de produse conţin nu mai mult decât trei până la cinci procente de clorură de aluminiu, cantitate suficient de mică pentru a produce vreun rău organismului, potrivit Departamentului de Dermatologie, Venerologie şi Alergologie al Spitalului Charite din Berlin. Concluzia vine ca răspuns la zvonurile care circulă de peste un deceniu, potrivit cărora antiperspirantele măresc riscul de cancer de sân.
Medicament contra melanomului, aprobat în Marea Britanie
Pembrolizumab, un medicament eficient împotriva cancerului de piele în stadii avansate, va fi disponibil în curând în Sistemul naţional de sănătate (NHS) din Marea Britanie, în urma unei proceduri de aprobare accelerată. Medicii de la National Institute for Health and Care Excellence din Marea Britanie spun că Pembrolizumab este un medicament eficient pentru pacienţii care l-au testat şi care nu au urmat un tratament cu un alt produs, denumit Ipilimumab. Melanomul face peste 2.000 de victime pe an în Marea Britanie.