de Ileana Voicu Ghinea
Auzim tot mai des că radiațiile transmise de rețelele wi-fi sunt extrem de periculoase și că am face bine să ne îndepărtăm de zonele în care sunt. În acest context sunt pomenite boli extrem de grave, cancer, patologii cardiovasculare sau tulburări de somn. Pentru a ne lămuri cum stau lucrurile, cât este mit și cât este adevăr, am stat de vorbă cu doctor farmacist Anca Pop (medalion), biosunline.ro.
„Fac parte din categoria radiațiilor neionizante, mai exact radiații de joasă frecvență”
- Auzim tot mai des că rețelele wi-fi sunt extrem de nocive. De ce?
- Rețelele wi-fi au ajuns să fie considerate nocive pentru sănătate din prisma faptului că simpla rostire a cuvântului radiație are o conotație de obicei negativă. Cu toate acestea, nu toate radiațiile sunt nocive. În general, se acceptă faptul că expunerea la radiații ionizante (razele X, razele gamma) este nocivă și există studii care atestă efectul nedorit al acestora asupra sănătății. Radiațiile emise de rețele wi-fi fac parte însă din categoria radiațiilor neionizante, mai exact radiații de joasă frecvență ELF (Extremely Low Frecuency), considerate până în prezent ca radiații pentru care nu există încă suficiente dovezi care să ateste efectul nociv al acestora. Dovezile știinţifice noi în ceea ce privește efectele potențiale ale câmpurilor electromagnetice asupra sănătății sunt revizuite perio- dic de Comitetul Științific al Urgențelor și Riscurilor Nou Identificate pentru Sănătate (SCENIHR). Astfel, în anul 2014, SCENIHR a dat publicității o opinie preliminară care se bazează pe studii științifice efectuate începând cu anul 2009 asupra radiațiilor de joasă frecvență. Raportul subliniază faptul că incidența în ceea ce privește riscul de cancer la nivelul creierului a devenit mai redusă, în timp ce posibilitatea asocierii cu cancerul la nivelul urechii rămâne deschisă și necesită investigații suplimentare. Nu pot fi ignorate însă nici avertismentele lui Barrie Trower, un fizician specializat pe microunde, care a evidențiat, în numeroase rânduri, riscurile principale pentru copiii expuși la utilizarea telefoanelor sau a tehnologiei wi-fi.
- Ce tip de probleme medicale pot apărea atât la copii, cât și la adulți?
- Situaţiile medicale posibil incriminate de prezența pe perioade îndelungate a undelor wi-fi sunt reprezentate în special de probleme neurologice (de tipul insomnie, tulburări de comportament, reducere a activității cerebrale), dar și probleme de fertilitate, afectare cardiovasculară sau chiar cancer. De remarcat însă că nivelul de absorbție în cazul copiilor poate fi mai mare decât în cazul adulților, pentru că organismul unui copil are un conținut mai mare de apă, și de aceea are și proprietăți diferite de conductibilitate față de cel al unui adult. Nu există până în prezent dovezi clare pentru aceste tipuri de afecțiuni, dar faptul că problemele medicale nu sunt imediate nu înseamnă că ele nu există. Așa, de exemplu, cu toții avem celule canceroase în organismul nostru, dar există mecanisme interne prin care acestea sunt distruse sau poate trebuie să treacă mulți ani până când boala canceroasă să devină manifestă, după cum există posibilitatea ca anumiți agenți să promoveze sau să accelereze acest proces. Aceasta este una dintre ipotezele asupra modului în care undele electromagnetice ne-ar putea afecta în timp, nu imediat.
„Ţineţi aparatele închise atunci când nu le folosiţi”
- Din păcate, avem nevoie de aceste sisteme. Ce putem face să le micșorăm efectele negative?
- Deși nu ne putem feri în totalitate de acestea, putem totuși să le reducem intensitatea și gradul de expunere astfel: prin păstrarea unei distanțe cât mai mari posibil între telefonul mobil, laptop etc. și corp și prin închiderea totală a acestora când nu le folosim; prin alegerea unei conexiuni la internet prin cablu în detrimentul wi-fi; prin deconectarea de la sursă de curent a routerului pe timpul nopții și în perioadele în care nu utilizaţi internetul; prin petrecerea timpului liber, pe cât posibil, în zone din natură, mai puțin expuse, în care intensitatea acestor unde este mai redusă, prin evitarea instalării unor sisteme wi-fi în instituțiile destinate copiilor (precum școli și grădinițe etc.). Să schimbăm, așadar, ceea ce stă în puterea noastră, astfel încât expunerea noastră (și mai ales a copiilor noștri - mult mai sensibili la aceste unde decât adulții) să fie minimă.
- Se spune că dormitul într-un spațiu în care există conexiune wi-fi este mult mai periculos decât statul efectiv pe timpul zilei. Este adevărat?
- Există posibilitatea ca dormitul în apropierea unui telefon mobil, într-o casă cu wi-fi activ ori într-un apartament cu numeroase semnale wi-fi să cauzeze probleme cronice cu somnul, deoarece „bombardamentul” constant al „poluării” wi-fi interferă cu mecanismul fizic de adormire și întreținere a somnului. În multe cazuri, deprivarea de somn conduce la probleme suplimentare (de pildă, în cazurile de depresie și de hipertensiune s-a observat o legătură între acestea și un somn insuficient sau neadecvat). Suplimentar studiilor pe care Comitetul Științific al Urgențelor și Riscurilor Nou Identificate pentru Sănătate (SCENIHR) le efec- tuează în prezent, la nivelul Uniunii Europene este în derulare proiectul GERONIMO, care își propune să studieze în detaliu câmpurile electromagnetice, respectiv impactul posibil al acestora asupra organismului uman, dar și măsurile de reducere a expunerii la acest tip de radiații.
„Consumaţi alimente sau suplimente bogate în vitamine, acizi graşi, coenzima Q10“
- Există suplimente sau alt gen de tratament pe care am putea să-l urmăm ca să înlăturăm efectele negative ale acestei expuneri?
- Cercetătorii au evidențiat o protecție suplimentară prin utilizarea suplimentelor alimentare cu L-carnitină, NADH (coenzima E1), coenzima Q10, superoxidul dismutază (prezent în orzul verde), vitaminele C, E, resveratrolul, acizii graşi Omega 3 care posedă potențial stabilizant ADN, mitocondrial și la nivelul membranelor celulare afectate de radicalii liberi posibil generați în exces prin iradiere. Acestea însă nu au un efect de blocare totală a efectelor acestor unde.