de Roxana Istudor
Cercetătorii americani de la Universitatea Rice, din Houston, anunță un progres semnificativ în lupta cu cancerul: moleculele alimentate cu ultraviolete, capabile să distrugă o celulă canceroasă în 60 de secunde.
„Forează” prin membrana celulei
Testele de laborator efectuate pentru a se observa efectul nanomașinilor alimentate cu lumină ultravioletă au demonstrat că acestea se rotesc de trei milioane de ori pe secundă și forează prin membrana celulelor canceroase. Timpul în care se poate străpunge acest înveliș a fost între un minut și trei minute. O altă aplicație luată în calcul de specialiști pentru această metodă inovatoare este furnizarea rapidă și precisă de tratament, notează „Daily Mail”.
„Agenți” de livrare a tratamentelor
Potrivit specialiștilor, „motorul” acestor molecule este un lanț de atomi care poate fi determinat să se miște într-o direcție anume, ceea ce duce la mișcarea de rotație cu viteză mare. „Aceste nanomașini sunt atât de mici, încât ar putea încăpea 50.000 pe diametrul unui fir de păr. Totuși, sunt suficient de eficiente și au toate componentele necesare în acest ambalaj minimalist pentru a deveni o realitate în tratarea bolilor”, explică specialistul James Tour. Moleculele pot fi folosite și ca agenți de livrare a unor medicamente, și ca „arme” capabile să penetreze membrana celulelor canceroase, ceea ce duce la distrugerea acestora.
„Această metodă poate fi un mare pas înainte în tratamentul neinvaziv al cancerului și poate constitui o îmbunătățire spectaculoasă a ratei de supraviețuire“ (profesor Robert Pal, Universitatea Durham)