de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu
Chiar dacă este folosit din cele mai vechi timpuri pentru prevenirea și tratarea multor afecțiuni, efectele terapeutice ale cuprului sunt prea puțin cunoscute. Acesta ajută la menținerea integrității pereților vasculari și intervine în fenomenul mielogenezei, dar și în cel de osificare, de aceea lipsa lui poate produce fenomenul de osteopatie. La copii, deficitul de cupru poate duce la tulburări în formarea lobulelor roșii, ceea ce favorizează apariția anemiei.
Antiinflamator și antioxidant
Specialiștii afirmă că metalul ajută la tratarea iritațiilor și a infecțiilor, la întărirea sistemului osos, regenerarea oaselor și previne apariția osteoporozei. De asemenea, sărurile de cupru combat ciupercile, virușii, dar și pojarul. Totodată, dermatita poate fi combătută cu oxid de cupru. Grație radicalilor liberi din compoziția cuprului, acesta este de mare ajutor la prevenirea distrugerii celulelor, inclusiv a cancerului, stopează infecțiile și reduce febra. Tot cuprul este cel care ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a organismului, ajută ca fierul să fie bine absorbit de organism, contribuie la formarea celulelor roșii, îmbunătățește funcțiile tiroidei și menține sănătatea sistemului cardiovascular. Dacă este folosit alături de alte vitamine și aminoacizi, are rol important în sinteza de colagen, de melanină și de mielină. Întrucât distruge răspândirea bacteriilor, în special E.coli, cuprul este folosit pentru purificarea apei. Nu în ultimul rând, acest metal ține departe scleroza în plăci, boală care contribuie la apariția Alzheimerului.
Surse importante
Organul central al metabolismului cuprului este ficatul, de unde trece în sânge sub formă combinată, absorbția făcându-se prin hrană. Fructele de mare sunt, cu siguranță, unul dintre alimentele cele mai bogate în cupru, alături de ton, calamari, homar, somon, sardine. În afară de proteine, carnea conține, la rândul său cupru, dar cea mai mare cantitate se găsește în ficatul de vițel. Dacă nu sunteți iubitori de carne, puteți alege ouăle, care au mici cantități de cupru. O sursă mai puțin cunoscută de cupru, dar și de fier și de potasiu, sunt roșiile uscate la soare. Printre fructele care ajută la furnizarea de cupru în organism sunt lămâile, murele, litchi, guava, ananas, caise și banane. Surse bogate sunt și nucile, migdalele, alunele de caju, fisticul, alunele, dar și fasolea, mazărea, ciupercile și soia, alături de semințele de dovleac, de in, de floarea-soarelui, de susan, de pepene verde.
Terapia cu plăcuțe
Persoanelor suferinde de reumatism le este de mare ajutor terapia cu plăcuțe de cupru, al cărei efect este aproape imediat. Tratamentul, descoperit de un medic din România, nu are contraindicații, putând fi folosit și de femeile însărcinate, pe care le ajută să scape de grețuri și de durerile de spate. Terapia este simplă, pacientului aplicându-i-se cu ajutorul unor leucoplaste de unică folosință, plăcuțe de cupru. Acestea sunt amplasate pe meridianele energice, pe traiectul zonelor nervoase și în zonele dureroase. În perioada tratamentului, pacientul trebuie să aibă grijă să nu se expună la frig și să nu ridice greutăți. Plăcuţele de cupru au rolul de a reduce inflamaţia, în special pe cea a nervilor periferici. În 85% dintre cazuri efectul este imediat, ameliorarea durerii apare după aplicare, iar aceasta se menţine în funcţie de gradul inflamaţiei. Terapia cu plăcuțe este indicată în artroză, spondiloză cervicală sau lombară, discopatii cervicale sau lombare, spondilită ankilopoetică, dureri musculare care apar în urma efortului, hernie de disc, pareze, nevralgii, pancreatită cronică, dischinezii biliare, unele forme de astm bronșic, bronșită cronică, hipotiroidism, obezitate, scăderea imunității în afecțiuni respiratorii. Tratamentul se poate aplica şi persoanelor care au şi alte boli asociate grave, cum sunt cancerul sau cardiopatia. Pentru rezultate maxime, terapia cu plăcuțe de cupru se asociază cu alte metode, de exemplu terapia cu ventuze, termoterapia cu infraroșu, electroacupunctura, masajul cu pietre de jad și kinetoterapia.
Proprietățile apei ținute în vase de cupru
Textele ayuevedice, cât și studii efectuate în anul 2012 arată faptul că păstrarea apei în vase de cupru la temperatura camerei reduce în mod considerabil prezența microbilor dăunători. De asemenea, Sadhguru, un celebru yoghin indian, a afirmat că „dacă țineți apa într-un vas de cupru, de preferat peste noapte, sau cel puțin pentru patru ore, aceasta preia o anumită calitate de la cupru, lucru extrem de benefic pentru ficat în special și pentru sănătate și energie în general”. De asemenea, apa consumată din vase de cupru curăță rinichii și tractul gastrointestinal, este tonic pentru splină și pentru sistemul limfatic, stimulează creierul, ajută la menținerea sistemului digestiv, produce melanina, ajută la absorbția fierului în organism, reglează funcția glandei tiroide, eliberează durerea cauzată de articulațiile umflate în cazul artritei, încetinește îmbătrânirea, ajută la reglarea presiunii arteriale, a ritmului cardiac și micșorează nivelurile de colesterol și de trigliceride, vindecă mai repede rănile. Turnați apă într-un vas și păstrați peste noapte. Consumați această apă de două-trei ori pe zi. Pentru efect maxim, se recomandă a fi băută pe stomacul gol. Atenție! Apa nu se pune la frigider! Spălați regulat vasul de cupru cu suc proaspăt de lămâie. Vasele de bucătărie din cupru au, de asemenea, efect antibacterial, datorită faptului că atât microbii, cât și bacteriile nu pot supraviețui.
Atrage dragostea
Din timpuri străvechi, mesopotamii au afirmat că metalul roșiatic, spre orange, ar fi o conexiune cu Divinitatea. În Mexic, pentru a preveni răul de mișcare, de exemplu, se folosește un penny de cupru care este aplicat pe buric înaintea unei excursii. Dar cuprul este purtat și pentru ușurarea suferințelor provocate de reumatism, de artrită sau orice altă boală însoțită de durere. În acest scop, o sârmă de cupru este pusă ca un cerc în jurul picioarelor și al brațelor pentru îndepărtarea crampelor. Bijuteriile din cupru pur sunt purtate și astăzi pentru însănătoșire și pentru prevenirea îmbolnăvirii. Pentru obtinerea maximului de efect terapeutic, cuprul este purtat pe partea stângă de dreptaci și invers de stângaci. Cuprul este considerat un metal norocos, putând fi combinat cu orice piatră sau cristal aducătoare de noroc. Ca metal al lui Venus, cuprul este utilizat pentru a atrage dragostea. În acest scop, se pot combina smaralde în montura de cupru.
Excesul duce la apariţia depresiei
Specialiștii au constatat că excesul de cupru se întâlnește mai ales la femei. Printre simptomele excesului de cupru se numără agitația, anxietatea, dificultatea de a dormi, concentrare slabă, depresie (mai ales înainte de menstruație și după naștere), țiuituri în urechi, dureri de cap frontale, izbucniri temperamentale, hiperactivitate. Factorii de risc sunt administrarea de contraceptive, terapie hormonală de substituție, multivitamine. La intoxicația cu acest metal apar durerile de stomac, anemia hemolitică, presiunea crescută a sângelui, diaree, greață, vărsături, colici, arsuri locale, melenă, oboseală, amețeală, eczeme, icter, dificultăți de vorbire, schizofrenie, autism, senilitate.