Main menu

header

de Călin Popa şi Eduard Popa

Sindromul Burnout poate cauza aritmie

Problemele de acasă și de la serviciu, stresul și activitatea prelungită peste program, în ansamblu binecunoscutul Sindrom Burnout este caracterizat de o stare de oboseală cronică și de iritare continuă. Un nou studiu a pus în evidență că toate aceste manifestări au consecințe grave asupra inimii, pe care o expun la aritmie. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Southern California, din SUA, care au realizat un studiu asupra a peste 11.000 de persoane timp de 25 de ani, ritmul neregulat al inimii crește semnificativ riscul de infarct și de accident vascular cerebral.

Zahărul acţionează asupra creierului aidoma drogurilor

O cercetare derulată în cadrul Universității Aarhus, din Danemarca, a evidențiat, în cadrul unor teste pe animale, că zahărul are asupra creierului același efect pe care îl au drogurile de risc. „Nu aveam îndoieli că zahărul are efecte psihologice, dar până la acest studiu nu ne-am dat seama de adevărata dimensiune a dezastrului. După doar 12 zile în care le-a fost administrat zahăr, animalele au prezentat modificări majore în sistemele creierului, centrul plăcerii fiind activat încă de la primul gram de zahăr”, explică expertul Michael Winterdahl.

Acupunctura, eficientă împotriva durerilor cancerului

Un studiu publicat de revista „JAMA Oncology” certifică faptul că acupunctura poate fi eficientă în atenuarea durerilor provocate de cancer. Această cercetare oferă date relevante într-un domeniu în care până acum rezultatele nu au fost concludente. Acupunctura a fost evaluată în paralel cu celelalte metode de alinare a suferinței pacienților cu cancer, relevându-se faptul că „recurgerea la acupunctură poate reduce nevoia bolnavilor de a lua calmante sau cel puțin duce la micșo- rarea dozelor”, după cum punctează expertul Janet Thomson.

Stilul de viaţă sănătos prelungeşte existenţa cu circa un deceniu

Obiceiurile bune, cum sunt mișcarea regulată, alimentația rațională și sănătoasă, eliminarea viciilor și a exceselor, toate acestea pot prelungi viața în bune condiții de funcționare a organismului chiar și cu un deceniu, arată datele unei cercetări conduse de experții de la universitățile Harvard și Amsterdam. Recordul le aparține femeilor, în cazul cărora prevenirea unor boli coronariene, a diabetului sau a cancerului crește speranța de viață cu până la zece ani. Pentru bărbați, aceleași reguli aduc o extensie de circa șapte ani de viață în condiții de sănătate satisfăcătoare.