Main menu

header

de Călin Popa şi Eduard Popa

Excesul de somn, la fel de nociv ca insomnia

Specialiștii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong, din China, au ajuns la concluzia că prea mult somn este la fel de nociv pentru organism ca și lipsa acestuia. Astfel, s-a constatat, în urma studiilor, că mai mult de 90 de minute de odihnă în timpul zilei și peste nouă ore de somn noaptea cresc cu 23% riscul ca persoana respectivă să sufere un accident vascular cerebral. „Aceste perioade lungi de somn sunt și indicator de inactivitate, ceea ce sporește pericolul de AVC”, explică specialistul Xiaomin Zhang.

Contraceptivele micşorează creierul femeilor

Specialiștii de la Colegiul de Medicină „Albert Einstein”, din Chicago, au relevat, grație unor tehnologii avansate de radiografie, faptul că unul dintre efectele cele mai grave ale administrării de anticoncepționale pe termen lung este micșorarea creierului femeilor. Mai precis, este vorba despre scăderea în volum a hipotalamusului, zonă în care se găsesc centri responsabili cu apetitul, temperatura corpului, ritmul inimii sau calitatea odihnei. Multe femei folosesc anticoncepționalele și pentru a preveni acneea, crampele menstruale ori endometrioza.

Dubla vaccinare antigripală scade riscul spitalizării copiilor

Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion, din Israel, au demonstrat, în cadrul unui studiu, ce diferență poate face dubla vaccinare antigripală a copiilor atunci când vine vorba despre protecția acestora în fața virusului. Astfel, pentru minorii cu vârsta de până la 8 ani care primesc două doze de vaccin, pericolul de a dezvolta complicații dacă sunt atinși de gripă și de a necesita spitalizare scade cu 54 de procente. De asemenea, specialiștii punctează importanța vaccinării anuale, indiferent de tulpina de virus care se află în circulație.

Parcurile cu forme neregulate sporesc longevitatea

O analiză de anvergură, ale cărei rezultate au fost publicate recent de „Medical News Today”, relevă faptul că forma parcurilor în care oamenii se plimbă sau își petrec timpul liber este în conexiune directă cu riscul de moarte prematură. Mai precis, specialiștii de la Universitatea Texas A&M au examinat legătura dintre metrica și spațialitatea parcurilor și rata mortalității. Astfel, s-a concluzionat că în zonele cu parcuri de formă neregulată, riscul de moarte prematură este mai scăzut, datorită „complexității sporite a spațiilor verzi”.