Main menu

header

773 14 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Mulți pacienți care apelează la servicii de fizioterapie își pot completa sesiunile de vindecare acasă, prin intermediul unor exerciții care combină realitatea virtuală cu tehnologia 3D.

 Avatar perceput într-un mediu natural

Experții de la Universitatea Warwick, din Marea Britanie, au combinat tehnologia care furnizează realitatea virtuală cu capturarea 3D a imaginilor, iar ceea ce a rezultat reprezintă o serie de exerciții cu ajutorul cărora poate fi accelerată vindecarea persoanelor care au nevoie de fizioterapie. În condițiile în care în ultima perioadă se pune accent pe completarea exercițiilor din clinici cu sesiunile efectuate acasă, invenția este binevenită, întrucât bolnavii nu aveau la dispoziție până acum decât unele programe învechite, statice, neatrăgătoare, cu mișcări repetitive și foarte mulți renunță în timp la completarea programului de vindecare cu exercițiile de acasă. Dar noul program de realitate virtuală duce la crearea unui avatar care poate fi vizualizat făcând mișcările necesare într-un mediu perceput drept natural.

Pacienții țin ritmul cu antrenorul virtual

Realitatea virtuală îl ajută pe pacient să aibă, practic, un fizioterapeut acasă, care face demonstrații cu exercițiile de recuperare prescrise. Participanții la teste au fost invitați să țină ritmul cu avatarul din realitatea virtuală și, fără ca voluntarii să știe, specialiștii au mărit sau au micșorat progresiv ritmul mișcărilor avatarului. „Am observat că bolnavii și-au corectat ritmul propriu de fiecare dată, după mișcările fizioterapeutului virtual, și ne-am dat seama astfel că exercițiile pe care le fac pacienții în acest fel sunt mult mai corecte, deci șansele lor de recuperare cresc”, punctează expertul Omar Khan, autor al studiului. În același timp, autorii cercetării au evaluat și impactul diversității exercițiilor asupra celor care au nevoie de fizioterapie acasă, remarcând faptul că varianta realității virtuale are o capacitate net sporită de a menține interesul pacienților pentru efectuarea unor exerciții mult mai diversificate.

„Realitatea virtuală are un potențial uriaș pe direcția furnizării de ghidaj pentru exercițiile de fizioterapie, pe care le poate face mult mai interesante“ (doctor Mark Elliott, Universitatea Warwick)