Main menu

header

777 14 1de Valentin Țigău şi Adrian Pătrăuceanu

Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi unul simplu: mâncați zilnic un iaurt natural!

Studiu asupra alăptării, cu concluzii uluitoare

O echipă de oameni de știință de la Universitatea de Medicină Lancaster și Spitalele Universitare din Morecambe Bay NHS Trust susține că inflamațiile la nivelul sânului sunt induse de anumite bacteriile a căror legătură cu cancerul a fost deja dovedită. Potrivit acelorași cercetători, consumul unui iaurt pe zi ar reduce riscul dezvoltării unei tumori la sân. Interesant este că britanicii au ajuns la această concluzie în urma unui studiu care se ocupa de cu totul altceva, respectiv: alăptarea la sân și beneficiile ei. Despre ce este vorba, de fapt? Laptele matern nu este steril, iar lactația modifică microflora mamară. Bacteriile care fermentează lactoza se găsesc frecvent în lapte și sunt susceptibile să blocheze canalele galactofore ale femeilor, în timpul alăptării, precum și pentru o perioadă necunoscută, după lactație. Cercetătorii spun că aceste bacterii sunt protectoare, deoarece s-a susținut deja că în fiecare an alăptarea reduce riscul de cancer de sân cu 4,3%.

Bacterii sănătoase vs bacterii dăunătoare

Care este legătura cu iaurtul? Acesta este un aliment preparat din lapte fermentat. Se formează prin dezvoltarea bacteriilor de acid lactic termofil, numite Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus și Streptococcus thermophilus. Mai multe studii au subliniat deja că consumul acestui aliment a fost asociat cu o reducere a riscurilor de cancer de sân. Oamenii de știință britanici fac legătura între diferitele lucrări și susțin că bacteriile responsabile pentru fermentarea produsului lactat - similare cu cele prezente la femeile care alăptează - iau pur și simplu locul bacteriilor dăunătoare. Acești germeni „buni pentru organism” ar împiedica astfel declanșarea inflamației care duce la anumite tipuri de cancer mamar. Una dintre cauzele cancerului de sân poate fi inflamația declanșată de bacteriile dăunătoare spun cercetătorii. Corpul uman găzduiește aproximativ 10 miliarde de celule bacteriene. Deși majoritatea sunt inofensive, unele bacterii creează toxine care declanșează inflamația. Și nu vorbim aici doar despre cancerul de sân”! Cu această patologie au fost deja identificate cancere ale gurii, esofagului, de colon, pancreas, prostată și sân.

Este important să se cunoască semnele de avertizare

Dacă iaurtul, consumat zilnic, este una dintre cele mai ieftine modalități de prevenție și micșorare a riscului de cancer de sân - cum spune echipa britanică de cercetători - asta nu înseamnă că femeile (și cei de lângă ele) nu ar trebui să fie atente (atenți) la semnele precoce ale acestui tip de tumoră. Cu atât mai mult cu cât cancerul de sân reprezintă mai mult de o treime din noile cazuri diagnosticate în fiecare an. Această boală este cauzată de o modificare a anumitor celule ale sânului, care încep să se multiplice și să formeze o masă care poate fi observată la palpare. Cu cât tumora este detectată mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de supraviețuire. Prin urmare, este important să cunoaștem semnele de avertizare: noduli tari și dureroși, apariția unui „gol” pe suprafața unui sân, dureri, eliminarea unei substanțe lichide, alb-cenușii, prin unul dintre sfârcuri, o textură de coajă de portocală, o modificare a dimensiunii sau a formei sânului.