Main menu

header

782 15 2de Daria Mândru şi Adrian Pătrăuceanu

Medicii britanici au creat un test de urină pentru detectarea cancerului de prostată, test ce se poate administra acasă. Cu ajutorul acestuia, savanții speră să ajute bărbații să evite metodele mai invazive și de durată, precum tușeul rectal.

Un test mai rapid și mai puțin invaziv decât investigațiile tradiționale

Cercetătorii de la Universitatea East Anglia și Spitalul Universitar Norfolk and Norwich au prezentat public rezultatele muncii lor - un nou test pentru depistarea cancerului de prostată. Denumit „PUR” (Prostate Urine Risk), testul are forma unei truse de colectare. Medicii care au făcut un studiu asupra testului, publicat în revista „BioTechniques”, explică faptul că acest test permite pacienților să colecteze acasă o mostră de urină pentru a-și evalua riscul de a face cancer de prostată, cea mai răspândită formă de cancer la bărbați. Testul PUR „caută amprenta genetică din mostrele de urină și oferă informații vitale despre un posibil cancer - agresiv sau «cu risc scăzut». Fiindcă prostata secretă permanent, colectarea primei urine a zilei asigură un nivel mult mai ridicat și constant al biomarkerilor din prostată, deci e un pas înainte major”, a explicat doctor Jeremy Clark, cercetător la Facultatea de Medicină Norwich.

Permite bărbaților să evite analizele inutile

Pentru a evalua eficiența testului PUR, cercetătorii au recrutat 14 bărbați pe care i-au supus unei baterii de analize medicale, printre care și un tușeu rectal, care e una dintre principalele metode de a detecta cancerul de prostată (împreună cu analizele de sânge, un RMN sau o biopsie). După aceea, participanții s-au întors acasă, unde și-au făcut testul PUR pentru o a doua evaluare a riscului de a face cancer de prostată. Apoi, oamenii de știință au comparat rezultatele celor două tipuri de teste. „Am descoperit că în mostrele de urină colectate acasă biomarkerii pentru cancer de prostată erau evidențiați cu mult mai multă claritate decât după un examen rectal. Iar reacțiile participanților au arătat că testul făcut acasă e de preferat”, a explicat doctorul Clark.

Ar putea ajuta și la evaluarea nivelului de agresivitate a bolii

Noul test ar putea ajuta și la evaluarea nivelului de agresivitate al cancerului de prostată și astfel ar putea contribui la stabilirea cu cinci ani mai devreme decât metodele clinice standard dacă pacienții vor avea nevoie de tratament sau nu. „Asta înseamnă că un test negativ ar permite bărbaților să fie testați din nou doar la fiecare doi sau trei ani, reducând stresul pacientului, dar și cantitatea de muncă a spitalelor”, a subliniat doctor Clark. „E o invenție care ne entuziasmează foarte mult, deoarece acest test ne dă posibilitatea să îi diferențiem pe cei care au cancer de prostată de cei care nu au, evitând astfel să supunem nenumărați bărbați unor investigații nenecesare”, a adăugat al doilea autor al studiului, Robert Mills, chirurg urolog consultant, la Spitalul Universitar Norfolk și Norwich.

Data lansării pe piață a testului PUR încă nu a fost stabilită, dar autorii studiului speră că va fi disponibil în curând