Main menu

header

782 12 1de Ştefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Tulburarea de personalitate narcisistă este o patologie inofensivă, aparent, mulți nici nu o recunosc, dar, în realitate poate crea disfuncționalități greu de controlat. Narcisistul are un simț exagerat al propriei persoane, abundă de fantezii de putere și de succes, aspecte care îl împiedică să ducă o viață normală. În plus, este caracterizat de minciuna patologică, cu ajutorul căreia poate menține totul sub control.

„Când nevoile îi sunt acoperite, cei din jur nu sunt afectați”

Într-un studiu efectuat în 2017, tulburarea de personalitate narcisistă a fost clasată pe locul doi în topul celor mai comune afecțiuni, dar deşi este des întâlnită, este foarte greu de înțeles și de definit, pentru că are un spectru foarte mare. Zlatan Krizan, profesor de psihologie la Universitatea din Iowa, a publicat o lucrare despre trăsăturile esențiale ale narcisismului. „Nu e ca și cum ai niște oameni complet ok și alții care sunt narcisiști. Oamenii sunt combinații ale acestor diferite tendințe de personalitate”, spunea profesorul Krizan. O problemă de sănătate mintală devine o condiție diagnosticabilă în funcție de cât de mult afectează abilitatea de a funcționa, dar atâta vreme cât nevoile unui narcisist sunt acoperite, șansele de manifestare problematică sunt mici, așa încât, poate trece neobservat și fără să-i afecteze pe cei din jur. Tot Krizan evidenția două nuanțe diferite ale narcisismului: grandomania, care este mult mai aproape de ce ne imaginăm (aroganța, îndrăzneala excesivă) și vulnerabilitatea care tinde spre agresivitate, ranchiună și instabilitate emoțională.

Se simt superiori celorlalți

Patologia narcisistă face parte din grupul tulburărilor de personalitate dramatice, în care întreaga atenție cade asupra celui în cauză. Se descrie printr-un model de comportament constant dominat de nevoi de grandiozitate, nevoi de apreciere și de admirație din partea celorlalți și cu un nivel empatic scăzut. Persoanele care suferă de acest echilibru nu înțeleg trăirile emoționale ale celorlalți, țin cont doar de interesele proprii. Sunt persoane centrate pe ele însele, pe propriile nevoi, pe succesul personal și se simt superioare celorlalți. Au nevoie permanentă de admirație, de validare, pentru că altfel nu se simt bine, și caută în permanență apreciere și stimă de sine în jur, bazându-se doar pe alte persoane sau obiecte. De exemplu, un părinte narcisist își duce copilul la cursuri de pian, fără să îl întrebe înainte dacă îi place sau să verifice dacă are aceste aptitudini. Îl interesează doar cum este văzut din exterior. Or un copil care știe să cânte la pian este considerat deștept, centrat pe studiu și cu un viitor promițător. Din afară, narcisistul pare foarte sigur pe el, stăpân pe situație, încrezător și plin de viață. În realitate, însă, în spatele acestor măști, se află o persoană extrem de fragilă, care nu este capabilă să trăiască și să se iubească singură așa cum este.

„Se îndrăgosteşte de reflexia lui“

De-a lungul vieții, fiecare dintre noi a interacționat cel puțin odată cu o persoană care suferă de tulburare narcisistă, fie că vorbim despre relații profesionale, simple cunoștințe sau legături amoroase. Interacțiunea directă și permanentă cu o astfel de patologie este greu de controlat și de acceptat în timp, spun specialiștii. Un narcisist are mereu dreptate, niciodată nu este vina lui, nu se simte responsabil pentru acțiunile sale și nu învață nimic din greșelile pe care le face conștient sau nu. În Mitul lui Narcis, protagonistul se îndrăgostește de reflexia lui din apă. La prima vedere, pare că dezvoltă o pasiune puternică față de propria persoană, dar în realitate, se îndrăgostește de reflexia lui, de sinele fals pe care și-l crează inconștient. Acest lucru se traduce prin neputința de a se accepta și de a se iubi așa cum este, cu defectele lui, cu părțile bune și cu faptele rele săvârșite. Și pentru a fugi de această realitate, narcisistul își crează o imagine falsă cu care să poată fi împăcat și cu care să poată ieși în lume. Începe să se vadă cel mai frumos, să se considere cel mai bun, cel mai deștept, iar această imagine trebuie mențiută și validată de cei din jur.