Main menu

header

784 12 2de Călin Popa şi Ştefania Băcanu

Persoanele care au suferit un atac de cord și mențin un diametru mare al abdomenului riscă recidiva infarctului, arată datele celei mai recente cercetări în materie.

Sporește pericolul de accident vascular cerebral

Experții din cadrul Institutului Karolinska, din Suedia, au derulat o cercetare de anvergură, din care a rezultat faptul că dimensiunea abdomenului poate determina șansele de supraviețuire ale unei persoane care a suferit un infarct, întrucât grăsimea abdominală crește semnificativ riscul unei recidive. „Obezitatea abdominală nu sporește doar pericolul de a face infarct sau accident vascular cerebral, ci și pe cel al repetării acestora în cazul supraviețuitorilor. Menținerea unei circumferințe cât mai mici în această parte a corpului este esențială pentru prevenție, indiferent ce tratament urmează pacientul sau cât de bine îi ies analizele de sânge”, explică specialistul Hanieh Mohammadi.

Factor de risc mai mare decât obezitatea generală

Cercetătorii suedezi au observat, în cadrul cercetării extinse, derulate pe un număr de peste 22.000 de cetățeni, că legătura dintre dimensiunea abdomenului și riscul de recidivă este mai accentuată în cazul bărbaților. „La femei, o porțiune mai mare din grăsimea abdominală este subcutanată, deci mai puțin dăunătoare. În schimb, la bărbați, aceasta ajunge să înconjoare organele și să înfunde arterele”, arată Mohammadi. În același timp, în cadrul studiului s-a reliefat faptul că obezitatea abdominală predispune la infarct și AVC independent de alți factori de risc, cum sunt fumatul, diabetul, hipertensiunea sau tratamentele medicamentoase. Aceste constatări s-au semnalat în dreptul femeilor care au un diametru al abdomenului de peste 80 de centimetri și al bărbaților de peste 94 de centimetri. Mai mult, potrivit experților suedezi, circumferința abdominală reprezintă un factor de risc mai mare chiar decât obezitatea generală, mai exact surplusul de kilograme dispus la nivelul întregului corp.

Cele mai bune modalități de a reduce grăsimea abdominală sunt dieta sănătoasă și exercițiile cardio moderate, inclusiv mersul pe jos de minimum 30 de minute, în pas mai alert