Main menu

header

785 13 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Polipii uterini sau endometriali, aşa cum mai sunt cunoscuţi, pot deveni extrem de periculoşi dacă nu sunt descoperiţi şi trataţi la timp. Apar, în general, la femeile care se apropie de menopauză, dar nu este o regulă. Obezitatea sau anumite tratamente contra altor tipuri de cancer pot dezvolta această formaţiune la orice vârstă. Ţinerea sub observaţie şi un tratament adecvat împiedică infertilitatea şi orice alte complicaţii ar putea apărea. Tiberiu Gireadă, medic ginecolog la „Arcadia”, a explicat ce sunt, cum se manifestă, cum se tratează, dar mai ales ce riscuri provoacă.

„Pot exista unul sau mai mulți şi variază ca dimensiuni”

- Ce sunt polipii uterini?

- Sunt excrescențe moi care se dezvoltă la nivelul cavității uterine din endometru. Din acest motiv, se mai numesc polipi endometriali. În cazul polipilor de col uterin, cauza apariției este creșterea exagerată a mucoasei canalului cervical. Pot exista unul sau mai mulți polipi ce variază ca dimensiuni, între câțiva milimetri și câțiva centimetri. Pot apărea la orice vârstă, dar este de evidențiat faptul că există o predispoziție mai ales în cazul femeilor cu vârsta mai mare de 40 de ani sau aflate la menopauză.

- Care sunt cauzele?

- Orice femeie prezintă riscul de a dezvolta polipi uterini, dar este adevărat că există și o serie de factori de risc ce favorizează apariția acestora. Vârsta, obezitatea, hipertensiunea arterială, precum și anumite tipuri de tratamente medicamentoase pot contribui la apariția acestor polipi. De aceea, este important să avem un stil de viață sănătos și să menținem greutatea în limitele recomandate de specialiști. Astfel, eliminăm factorii de risc asupra cărora avem control într-o oarecare măsură.

„În general, sunt asimptomatici”

785 13 2- Ce simptome are pacienta şi care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze?

- În general, polipii uterini sunt asimptomatici. Însă, printre principalele simptome provocate de aceștia, pot apărea dureri în timpul actului sexual, secreții muţ coase sau însoțite de puroi, lipsa apariției unei sarcini, sângerări vaginale după actul sexual, după instalarea menopauzei sau între menstruații. Multe afecțiuni ginecologice, printre care și apariția polipilor uterini, nu se manifestă întotdeauna prin simptome, mai ales în stadiul inițial. Din acest motiv, recomand mereu consultul ginecologic de rutină. Dacă apar simptome ale polipilor uterini, cu atât mai mult, primul pas pe care trebuie să îl faceți este programarea la medicul specialist.

- Există riscuri?

- Polipii uterini sunt, în general, benigni. Cu toate acestea, ei pot evolua spre o formă canceroasă sau precanceroasă. În cazul în care polipii sunt de mari dimensiuni, există posibilitatea ca aceștia să se rupă și să producă hemoragie. Stilul de viață este foarte important, așadar menținerea unei greutăți normale, controlul hipertensiunii arteriale și consultul ginecologic periodic trebuie să fie o prioritate. Riscurile apariției polipilor uterini țin, în primul rând, de natura polipului (benignă sau malignă). Majoritatea dintre ei este benignă. Cu toate acestea, unele modificări precanceroase ale uterului (hiperplazie endometrială) sau cancere uterine (carcinoame endometriale) apar sub forma polipilor uterini. Numai examenul histopatologic poate stabili de ce tip este formaţiunea respectivă. Un alt risc ține de dorința femeii de a avea un copil. Este important să rețineți că polipii pot fi benigni sau maligni. Din acest punct de vedere, este important să-i descoperim la timp. Acest lucru este posibil doar dacă consultul medical periodic va deveni o obișnuință și vom putea afla din timp eventualele probleme. Medicul ginecolog poate depista polipii uterini prin următoarele investigaţii: Ecografie transvaginală, sonohisterografie şi histerosalpingografie.

„Dacă există suspiciuni de malignitate, comportamentul terapeutic va fi diferit”

- Spuneaţi că există risc de infertilitate?

- Din nefericire, da, apariția polipilor uterini este o cauză frecventă de infertilitate și de avort spontan. Dacă în interiorul cavităţii uterine există polipi, aceştia acţionează la fel ca dispozitivele intrauterine şi împiedică implantarea ovulului fecundat. Prin poziţionarea polipilor, pătrunderea spermatozoizilor în trompele uterine este blocată.

- Care sunt metodele de tratament?

- Tratamentul va fi recomandat în funcție de mai mulți factori: vârsta femeii, cauzele polipilor, starea generală de sănătate, raportul anatomo-patologic, preferințele personale și resursele de tratament disponibile. Polipii mici, asimptomatici, vor fi urmăriți periodic de medicul ginecolog. De multe ori, aceștia pot dispărea de la sine. Dacă există suspiciuni de malignitate sau dacă se dorește obținerea unei sarcini, comportamentul terapeutic va fi diferit. Tratamentul poate fi și medicamentos. Scopul instituirii acestui tip de tratament este micșorarea polipilor și ameliorarea simptomelor.

- Pot reapărea după un timp?

- Din păcate, polipii uterini pot reapărea, chiar dacă au fost îndepărtați pe cale chirurgicală. Din acest motiv, consultul medical periodic este foarte important pentru a menține lucrurile sub control. Consultul ar trebui să devină un obicei sănătos. Ca și în cazul descoperirii oricărei alte afecțiuni, femeia care nu prezintă simptome ale apariției polipilor uterini, trebuie să se programeze o dată pe an pentru un consult ginecologic detaliat. Este cel mai bun sfat pe care îl pot oferi pacientelor mele, și nu numai.

„Este important să avem un stil de viață sănătos și să menținem greutatea în limitele recomandate de specialiști. Astfel, eliminăm factorii de risc asupra cărora avem control într-o oarecare măsură“

„Dacă în interiorul cavităţii uterine există polipi, aceştia acţionează la fel ca dispozitivele intrauterine şi împiedică implantarea ovulului fecundat. Astfel, pătrunderea spermatozoizilor în trompele uterine este blocată“

„Înainte de orice procedură FIV se recomandă histeroscopia“

- Când se operează?

- Histeroscopia reprezintă gold standardul în tratamentul polipilor uterini și presupune eliminarea polipilor pe cale chirurgicală, minim-invazivă. Acest tip de tratament se recomandă în cazul polipilor de dimensiuni mari sau atunci când nu se ajunge la o sarcină planificată. S-a demonstrat că șansele de obținere a sarcinii pe cale naturală, inseminare sau fertilizare in vitro cresc după histeroscopie. Mai mult, înainte de orice procedură FIV se recomandă îndepărtarea polipilor uterini. În caz contrar, crește riscul de avort spontan. Această intervenţie, precum şi celelalte tipuri de tratament, se realizează în siguranță în clinicile specializate și în spitale.