Main menu

header

785 12 2de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Suferințele musculare sunt omniprezente în lumea omului modern, mult mai sedentar decât generațiile anterioare, grație avansului tehnologiei, care a generat un plus de confort, dar și de… comoditate.

Plus de mișcare și de magneziu

În rutina zilnică, crampele musculare pot fi combătute simplu și cu un plus de mișcare. Indiferent că este vorba despre sesiuni de fitness împreună cu un antrenor sau activități uzuale - mers pe jos mai alert, plimbat cu bicicleta sau drumeții - orice tip de mișcare în plus este menită să combată eficient crampele mușchilor. De asemenea, se recomandă suplimentele cu magneziu, în special în timpul sarcinii, la recomandarea medicului obstetrician. Același prețios aport de magneziu poate proveni și din alimentele care îl conțin, cum sunt cerealele integrale, fasolea, fructele uscate, nucile şi seminţele. Alte recomandări țin de folosirea încălțămintei adecvate, care să nu pună presiune pe musculatură. Dacă totuși crampele apar, întindeți imediat muşchii gambei de partea afectată, apoi piciorul la nivelul călcâiului și flectați uşor degetele către tibie. Chiar dacă ar putea să doară la început, aceste mişcări vor atenua durerea. De asemenea, ar putea fi de folos un duş fierbinte sau un masaj cu gheaţă.

Exerciții de întindere

785 12 3Crampele musculare sunt contracţii involuntare, dureroase, la nivelul muşchilor și apar frecvent noaptea. Toate categoriile de vârstă pot apela la exerciții simple, care să prevină această neplăcere de care suferă sute de milioane de oameni, de la femei însărcinate la bărbați care lucrează în topitorii. Astfel, se pot face exerciţii de întindere la nivelul muşchilor gambei, regulat, în timpul zilei şi înainte de a merge la culcare. Stați în picioare la o lungime de braţ de un perete, sprijinindu-vă cu mâinile în faţă. Puneți piciorul stâng în faţa celui drept şi lăsați-vă uşor în jos, cu piciorul stâng îndoit din genunchi. Menţineți genunchiul drept întins şi călcâiul drept la nivelul solului. Rămâneți în poziţia de întindere aproximativ 30 de secunde, având grijă ca spatele să rămână drept, iar şoldurile în faţă. Nu rotiți picioarele în interior sau exterior şi nu vă ridicați pe vârfuri. Repetați apoi cu celălalt picior.

Aromoterapie cu uleiuri esențiale

Spasmele musculare au drept cauze principale suprasolicitarea constantă și stresul fizic. Percepem spasmele musculare ca pe un nod care împiedică sângele să circule, fapt care duce la o acumulare de toxine. Astfel, terminațiile nervoase reacționează și transmit semnale către creier, cu o senzație de durere și inflamație. Zona afectată apare ca o umflătură sensibilă la atingere sau la încercarea de mișcare. Pentru tratarea acestor simptome se folosesc analgezice și medicamente antiinflamatoare, care însă nu trebuie administrate decât la recomandarea unui medic și mai mereu au și alte efecte secundare. Din fericire, există și metode naturale de a lupta cu spasmele musculare. Aromoterapia cu uleiuri esențiale de camfor, rozmarin, cimbru, lavandă, gălbenele și eucalipt dă rezultate excelente.

Durerile musculare provocate de crampe sau spasme pot fi combătute extern cu balsam de arnică, unul dintre cele mai eficiente analgezice naturale cu aplicare locală

Băi terapeutice cu săruri Epsom

Împotriva neplăcutelor spasme musculare pot fi folosite și băile terapeutice cu săruri Epsom, care reduc inflamațiile și atenuează durerea. Aveți nevoie de doi litri de apă fierbinte, 1 cană cu săruri Epsom, 5 picături de ulei esențial de sovârf, 5 picături de ulei esențial de rozmarin, 5 picături de ulei esențial de lavandă. Apa se fierbe, se pun sărurile și uleiurile, apoi amestecul se toarnă în cadă. Baia trebuie să dureze cel puțin 15 minute.