Main menu

header

787 15 1de Sorin Dumitrescu şi Gabriela Comşa

Multora dintre noi ne plac dulciurile sau alimentele bogate în zaharuri. Uităm ușor sau nu știm că prea multe dulciuri creează mari probleme de sănătate: obezitate, varice, hemoroizi, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemi- că, tulburări de memorie etc. Avem soluții excelente la îndemână pentru a evita acest consum dăunător organismului nostru, dacă alegem mierea sau fructele în locul acestor dulciuri care pe moment ne produc nu numai energie, dar și dorința de a le consuma fără număr, fiind ca un adevărat drog.

Mierea de albine, cea mai dulce din lume

Mierea de albine este incomparabil mai sănătoasă și are nenumărate beneficii pentru organism. Ea are un conținut de 70%-85% de glucide, aminoacizi liberi, proteine, elemente minerale, vitamine, enzime etc. Are structura complexă (levogiră şi dextrogiră), pe când zahărul rafinat are numai structura dextrogiră. Ea asigură un nivel echilibrat al glicemiei față de zahăr, care, având numai o formă structurală (dextrogiră), și fiind steril din punct de vedere nutritiv, se metabolizează „cu grămada”. Cel mai bun aliment dulce îl constituie mierea de albine, dar și zahărul nerafinat (zahărul roșu). Se recomandă ca de două-trei ori pe săptămână să se consume trei-patru lingurițe cu miere, pentru a favoriza procesele de fermentație normală din sistemul digestiv.

Polenul și lăptișorul de matcă, alte arme folositoare

787 15 2Polenul, un derivat al mierii de albine, unul dintre cele mai de preț daruri ale naturii, conține tot ceea ce îi trebuie organismului pentru viață. Are proprietăți nutritive și energetice, conținând, printre altele, și o substanță care accelerează creșterea. Polenul are proprietăți antibiotice și stimulează din plin sinteza hemoglobinei. Lăptișorul de matcă (la fel, înrudit cu mierea de albine) este de neegalat în ceea ce privește efectele spectaculoase pe care le are asupra creșterii și înmulțirii celulelor. Este utilizat în orice tip de afecțiune internă și externă.

Este toxina ce stă la baza multor afecţiuni

Zahărul, în cantităţile în care este consumat astăzi în ţările industrializate, este toxina ce stă la baza multor afecţiuni, de la probleme cardiace la cancer, ce ucid un număr foarte mare de oameni. Aceasta este concluzia la care a ajuns în urma a numeroase studii efectuate în ultimii ani doctor Robert Lustig, specialist în endocrinologie şi obezitate infantilă. Lustig este profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din California, una dintre cele mai prestigioase şcoli de medicină din SUA. Lustig spune că zahărul este o „toxină cronică”. „Există trei tipuri de toxine. Primul e dat de substanţele precum cianura, care sunt letale pentru oameni într-o concentraţie de o parte la un milion. Arsenicul şi plumbul reprezintă al doilea tip şi ucid atunci când reprezintă 30-50 de părţi la un milion. Cel de-al treilea tip, anume toxinele cronice, este reprezentat de acele substanţe care devin letale la concentraţii de câteva mii de părţi per milion. Printre acestea se numără vitamina A, vitamina D, fierul şi fructoza”, explică el. Oferă total și rapid 4,1 calorii pentru fiecare gram consumat și metabolizat, dar este total lipsit de nutrienți, altfel spus este steril nutritiv, deși este bogat caloric. Din acest punct de vedere, seamănă cu alcoolul. Zahărul alb rafinat induce hiperaciditate și insensibilitate emoțională când este introdus constant în alimentația copiilor. Conținutul în glucide a produselor de zahăr în amestec cu fructele (dulceață, magiun) este de 60%-75%, o parte dintre acestea fiind naturale, provenite din fructe.

Efectele zahărului în amestec cu cacao

Produsele din zahăr în amestec cu cacao (creme, ciocolate) au o cantitate importantă de teobromină (1%-2%), substanță ce are efect asupra inimii și siste- mului nervos. O parte din zahărul consumat se transformă în glucoză, iar o altă parte se transformă în trigliceride (grăsimi care au structură diferită de a colesterolului), substanțe inductoare ale bolilor de inimă.

La fel de răi sunt și îndulcitorii artificiali

Îndulcitorii artificiali (aspartam, zaharină, sorbitol) sunt compuși chimici nenaturali pe care organismul uman îi percepe ca fiind substanțe străine și agresive și care, mai mult, perturbă digestia tuturor alimentelor ingerate odată cu ei. De asemenea, ei cresc cantitatea de alimente consumate în vederea menținerii unui nivel crescut al glicemiei. Îndulcitorii artificiali au o serie de efecte adverse în organism. Astfel, în afară de hiperaciditate, este demonstrat că zaharina induce cancerul, iar aspartamul modifică nivelul substanțelor din creier, tulburând astfel atât starea de veghe, cât și starea de somn a organismului. Aspartamul (îndulcitorul băuturilor răcoritoare) conține fenilalanină, un aminoacid care, fiziologic, se transformă în tirozină, dar la copii acest proces se desfășoară mai lent (copiii sunt mari consumatori de sucuri) inducând astfel importante tulburări la nivelul creierului și al sistemului nervos, în general. Diminuarea zahărului din consumul curent este o idee foarte bună, dar înlocuirea lui cu îndulcitori este o alternativă la fel de nesănătoasă. Soluția sănătoasă este să schimbăm felul de mâncare nesănătos, de exemplu să consumăm fructe în locul prăjiturilor cu aspartam sau zaharină.

ATENŢIE! Zahărul alb rafinat induce hiperaciditate și insensibilitate emoțională când este introdus constant în alimentația copiilor

Există şi îndulcitori naturali, sănătoşi

787 15 3Există câţiva îndulcitori naturali care sunt perfect siguri pentru consum. Conţin puţine calorii, puţină fructoză şi au gust dulce. Există patru îndulcitori naturali care sunt de fapt sănătoşi. Ștevia este un îndulcitor popular cu conţinut scăzut de calorii. Se extrage din frunzele unei plante numită ștevia rebaudiana. Această plantă a fost crescută de secole în America de Sud pentru a fi folosită ca îndulcitor şi în scop medicinal. Există mai mulţi compuşi dulci ce se găsesc în frunzele de ştevia, principalii fiind steviosidele şi rebaudiosidele A. Ambele sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul. Ştevia este foarte dulce, dar nu are practic nicio calorie. Eritritolul este un alt îndulcitor fără calorii. Este un alcool al zahărului, care se găseşte în mod natural în unele fructe. Eritritolul sub formă de praf este foarte probabil să fie făcut prin proces industrial. Conţine 0,24 calorii pe gram sau 6% din calorii ca zahăr, cu un procent de 70% de îndulcire. Eritritolul nu creşte glicemia sau nivelul insulinei şi nu are niciun efect asupra biomarkerilor precum colesterolul sau trigliceridele. Se absoarbe în organism prin intestin, dar în cele din urmă este excretat de rinichi neschimbat. Xilitolul este un alcool al zahărului, cu o putere de îndulcire similară cu cea a acestuia. Conţine 2,4 calorii pe gram sau aproximativ 2/3 din valoarea calorică a zahărului. Xilitolul pare a aduce unele beneficii pentru sănătatea dentară, reducând riscul cariilor. Poate îmbunătăţi şi densitatea osoasă, ajutând la prevenirea osteoporozei. Xilitolul nu creşte glicemia sau nivelul insulinei. Cu toate acestea, ca şi în cazul altor alcooli ai zahărului, poate produce efecte secundare în doze mari. Dacă aveţi un câine în casă, atunci s-ar putea să vreţi să nu ţineţi xilitol, pentru că este foarte toxic pentru câini. Siropul de yacon este recoltat din planta numită yacon, care creşte în Anzi, în America de Sud. Acest îndulcitor a devenit popular ca un supliment pentru slăbit, deoarece un studiu a constatat că produce o pierdere semnificativă în greutate în cazul femeilor supraponderale. Conţine multe fructooligozaharide, care funcţionează ca fibre solubile ce hrănesc bacteriile bune din intestin. Poate ajuta împotriva constipaţiei şi aduce şi alte beneficii datorită cantităţii ridicate de fibre solubile.