Main menu

header

787 14 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu

Această modificare biologică este ca un blestem pentru cei care se confruntă cu ea. Nu mai sunt stăpâni pe propriile dorințe, trăiri și nevoi, pentru că acestea se pot schimba de la o zi la alta, independent de ei. În esență, bipolaritatea este rezultatul modificării mecanismelor ce reglează dispoziția. Depresie severă, viitor fără speranță și, la scurt timp după, același individ manifestă o fericire fără margini.

Dușmanul „tăcut” al propriei minți

Tulburarea bipolară este o stare de sănătate mintală care provoacă schimbări de dispoziție extreme: mânie sau hipomanie și depresie. În faza de intensitate ridicată, adică mânie, apar euforia, energia extremă sau nervozitatea neobișnuită și fără un motiv clar. În starea de depresie, de intensitate scăzută, persoana afectată își pierde complet pofta de viață și interesul pentru activitățile pe care în mod normal le făcea cu plăcere. Aceste schimbări bruște de dispoziție pot apărea o dată sau de mai multe ori pe an și afectează somnul, energia, activitatea, judecata, comportamentul și capacitatea de a gândi clar. Potrivit medicilor epidemiologi, aproape 4% din populație suferă de tulburare bipolară, care a existat pe tot parcursul istoriei. Simptomatologia acestei tulburări este similară în toate țările, ceea ce demonstrează că este o afecțiune universală, fără nicio legătură cu contextul cultural sau social.

Este de cinci feluri și trebuie tratată diferit

Această afecțiune mintală este de cinci feluri și trebuie tratată diferit. Tulburarea bipolară I presupune prezența episoadelor depresive, dar și a stărilor maniacale sau mixte. Durata acestor episoade este de cel puțin șapte zile, iar în cazul în care se manifestă sever, persoana afectată are nevoie de asistență medicală imediată. Tulburarea bipolară de tip II este definită printr-un model de stări depresive și hipomaniacale, mai puțin severe, care nu necesită asistență medicală. Tulburarea ciclotimică prezintă stări de hipomanie și depresie moderată, mai puțin severe decât celelalte. Rapid Cycling este o formă mai gravă de depresie maniacală. Persoana afectată are patru sau mai multe episoade de hipomanie, mânie sau depresie într-o perioadă de timp de 12 luni. Iar în cazul episodului mixt, individul se confruntă simultan cu simptome ale depresiei și ale mâniei sau ale hipomaniei. Tulburarea bipolară este o afecțiune pe viață, dar poate fi gestionată cu ajutor specializat sau un plan de tratament adecvat.

Persoana afectată poate avea viață socială, familială și sentimentală normale

Dezechilibrul apare la una din 100 de persoane. Vârsta de debut variază foarte mult, intervalul de vârstă fiind de la copilărie la 50 de ani, cu o medie de aproximativ 21 de ani. Cele mai multe cazuri încep în adolescență, 15-19 ani, iar următoarea etapă cu frecvență mare de debut este de 20-24 ani. Aproximativ 40%-50% din cei care au avut un episod maniacal îl vor avea și pe al doilea, în următorii doi ani, iar rata de reapariție a unui nou episod, la interval de patru ani, variază între 40% și 87%. Unii pacienți diagnosticați cu depresie majoră recurentă pot avea, într-adevăr, tulburare bipolară și continuă să dezvolte primul episod maniacal la peste 50 de ani. Aceste persoane pot avea un istoric familial de tulburare bipolară. Din fericire, există tratamente foarte eficiente, ce țin în frâu această afecțiune mintală și mulți pacienți au o viață socială, familială și sentimentală normale. Pe lista bipolarilor care au scris istorie, de-a lungul anilor, se află nume grăitoare: pictorii Van Gogh, Gauguin sau Pollock, compozitori străluciți precum Schumann sau Ceaikovski, dar și scriitori de renume, precum Virginia Wolf, Hemingway sau Baudelaire.

Un număr de factori genetici şi de mediu sunt consideraţi declanşatori

Specialiștii spun că tulburarea bipolară este legată de genetică, deoarece acest dezechilibru pare să se transmită din generație în generație. Membrii familiei unei persoane cu această afecțiune au un risc crescut de a o dezvolta ei înșiși. Cu toate acestea, nicio genă specifică nu este responsabilă pentru tulburarea bipolară. În schimb, un număr de factori genetici și de mediu sunt considerați declanșatori. Decesul unui părinte sau al unei persoane dragi, divorțul, despărțirea de cineva drag, dezamăgirile amoroase, pierderea serviciului, pierderea unei sarcini, lipsa suportului fizic/emoțional, singurătatea, sau izolarea sunt doar câțiva dintre factorii declanșatori ai depresiei, care, în timp se poate acutiza și transforma într-un dezechilibru mintal sever. Deși tulburarea bipolară este o afecțiune pe viață, schimbările de dispoziție pot fi gestionate cu plan bun de tratament. În majoritatea cazurilor, bipolarii apelează la medicamente și consiliere psihologică. În caz contrar, însă, acest dezechilibru emoțional necontrolat poate duce, în timp, spre suicid.