Main menu

header

787 12 1de Valentin Țigău şi Florica Pintea

Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca sau accentua durerea, de aceea e bine să știm câteva lucruri despre cum recunoașteți afecțiunea și cum o puteți trata cât mai simplu și eficient.

Poate rezulta o parestezie la nivelul degetelor

Apariția torticolisului este provocată de contracția și spasmul mușchilor gâtului, care blochează mișcările capului. Nu este neobișnuit ca torticolisul să cauzeze dureri care se radiază în jos sau chiar în brațe, rezultând o parestezie la nivelul degetelor (în acest caz vorbim despre nevralgii cervico-brahiale). Mai rar, unii oameni au un „gât rigid”, care tinde să se înrăutățească în timp. Este un așa-numit torticolis spasmodic, rezultat din distonia (tulburarea tonusului) mușchilor cervicali. Unele forme de torticolis sunt legate de o hernie de disc la nivelul vertebrelor cervicale și, în acest caz, este esențial să le monitorizați pentru a evita leziuni neurologice grave. Dacă nervii care controlează mișcările brațului și ale mâinii sunt comprimate de o hernie, consecințele pot fi dramatice și de aceea, înainte de orice tratament, e necesar un consult de specialitate, eventual o electromiogramă, o radiografie sau un RMN, pentru a vă asigura că nu e vorba despre o hernie. Simptome precum: febră, cefalee, vărsături și fotofobie trebuie să vă trimită la medicul specialist.

Relaxarea mușchilor este esențială

Cel mai adesea, torticolisul este inofensiv, chiar dacă are tendința de a radia în spate. Iar tratamentul trebuie să ducă la relaxarea mușchilor. Dacă este necesar, un medic poate să vă prescrie relaxanți musculari, meniți să relaxeze mușchii. Dar sunt lucruri pe care le puteți face şi singuri. De exemplu, să vă asigurați că salteaua și perna dumneavoastră sunt de bună calitate. Mai mult, dacă stresul este sursa tensiunii gâtului, este esențial să vă asigurați că vă relaxați suficient. Există multe tehnici pentru acest lucru: yoga, sofrologie, meditație, biofeedback etc. În plus, dacă din motive profesionale trebuie să rămâneți într-o poziție care provoacă tensiunea în mușchii gâtului, nu uitați să vă mișcați regulat gâtul, întorcând încet capul în toate direcțiile, mișcându-vă brațele, relaxând umerii etc.

Căldura eliberează tensiunea musculară

Aplicarea căldurii, la nivelul gâtului, îmbunătățește circulația sângelui și favorizează astfel relaxarea musculară. Căldura poate fi aplicată de mai multe ori pe zi, folosind o sticlă de apă caldă, un prosop cald umed sau chiar făcând o baie caldă. Există chiar plasturi de autoîncălzire, care se pot lipi pe o anumită parte a corpului, permițând difuzarea căldurii timp de câteva ore.

Folosiţi decoct de valeriană

Valeriana este o plantă foarte eficientă pentru asigurarea relaxării musculare. Prin urmare, este recomandat în cazul torticolisului. Are proprietăți sedative și relaxante și o puteți folosi de trei ori pe zi, sub forma unui decoct pentru uz extern. Acțiunea sa are efect în mai puțin de două ore.

E recomandat masajul

Masajul la nivelul gâtului este recomandat pentru a vă ușura durerile. Ele permit relaxarea acestei zone a corpului. Pentru a le îmbunătăți efectele, puteți să aplicați un balsam sau un ulei specific: poate fi un balsam de tigru (siberian) sau un remediu cu uleiuri esențiale relaxante. Masajele pot fi repetate de mai multe ori pe zi, pentru a obține rezultatele scontate.