Main menu

header

789 12 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Felul în care păşim este foarte important în menţinerea sănătăţii corporale. O călcătură greşită afectează atât coloana vertebrală, cât şi discurile intervertebrale, genunchii, şoldurile sau gleznele. Placa digitală ajută la analiza amănunţită a mersului, cu ajutorul miilor de senzori ce captează distribuţia presiunii de-a lungul tălpii piciorului. Doctorul Tarek Nazer (medalion), medic specialist Ortopedie-Traumatologie, a explicat cum funcţionează această platfomă şi cum ajută pacienţii cu probleme să poată păşi normal.

„Oferă detalii despre tendința de a călca în exterior sau în interior”

789 12 2- Ce este placa digitală?

- Este o platformă de presiune care se atașează unui computer şi se foloseşte la analiza mersului. În timpul mersului pe placă, senzorii, pe care aceasta îi are integrați, captează distribuția presiunii şi a greutăţii de-a lungul tălpii piciorului şi ne ajută să detectăm funcția neobișnuită a piciorului care ne poate afecta întregul organism.

- Cum ştim că mergem incorect?

- După o anamneză detaliată şi examinarea fizică a plantelor, pacientul merge pe placa de presiune câţiva pași pentru ca aceasta să capteze distribuția de-a lungul tălpii piciorului. Placa, fiind conectată la computer, înregistrează mersul şi ne oferă detalii despre arcul plantar şi despre neregularitățile mersului, dacă există tendința de a călca în exterior sau în interior prea mult.

„Ne arată cu exactitate centrul de greutate al unei persoane în statică”

- Ce este analiza plantară?

- Analiza plantară computerizată are rolul de a identifica cu precizie anomaliile mersului pacientului cu ajutorul unei platforme special dotate cu senzori. Placa de presiune reprezintă soluţia perfectă pentru evaluarea presiunilor plantare atât în statică, cât şi în dinamică. Ea ne arată cu exactitate centrul de greutate al unei persoane în statică, distribuţia greutăţii în timpul balansului, durata unui ciclu de mers împreună cu viteza şi lungimea pasului, timpul de contact cu solul, direcţia paşilor şi echilibrul.

- În ce situaţii este recomandată?

- Analiza mersului este recomandată în următoarele afecţiuni: deficienţe de postură (scolioză, cifoză, hiperlordoză), discrepanţa dintre membre, reprezentată de asimetriile dintre membrele inferioare, Genu Varum, Genu Valgum, Genu Recurvatum. Hallux valgus, care reprezintă deformarea halucelui prin care capul metatarsului deviază spre intern, iar vârful degetului se duce spre celelalte degete formând o proeminenţă dureroasă, hallux rigidus, care este deformarea articulaţiei metatarso-falangiană a halucelui ce are loc din cauza deteriorării cartilajului articular şi se manifestă prin rigiditate severă. Picior cav (scobirea excesivă a boltei plantare a piciorului care nu se reduce în timpul mersului), platfus (reprezintă piciorul plat în care arcada sau scobitura tălpii lipseşte, ceea ce poate cauza durere la nivelul membrelor inferioare), metatarsalalgie care înseamnă durerea şi inflamaţia de la nivelul celor cinci oase metatarsiene. Se mai aplică în cazul atleţilor şi sportivilor de performanţă, la piciorul diabetic, Neuroma Morton (reprezintă afectarea nervilor interdigitali plantari, în special în spaţiul al treilea dintre degete), afecţiuni neurologice şi afecţiuni reumatice şi degenerative.

„Pot apărea probleme la nivelul genunchilor, şoldurilor şi gleznelor”

789 12 3- Cum se face evaluarea?

- Mersul este o mişcare de locomoţie, bipedă şi ciclică, care îmbină abilităţile motorii şi echilibrul. Caracteristic mersului este sprijinul permanent al corpului pe sol, fie pe ambele picioare, fie pe un picior, prin ducerea succesivă a unui picior înaintea celuilalt. Mersul este o componentă esenţială în viaţa unui om, deoarece ajută la interacţionarea cu mediul înconjurător. Picioarele sunt foarte importante, au o structură complexă, fiind formate din 26 de oase, 29 de muşchi şi 50 de ligamente, care ne permit să mergem în poziţie corectă şi ne susţin centrul de greutate. Iniţial, se efectuează o anamneză pentru a afla istoricul afecţiunii şi descrierea simptomelor, apoi, în timpul examenului clinic, specialistul verifică manual şi vizual plantele, se efectuează teste articulare, teste specifice coloanei vertebrale şi se observă dinamica întregului organism. În completarea acestei anamneze, se pot solicita diverse teste imagistice, în funcţie de ceea ce constată specialistul în timpul consultaţiei, iar în anumite cazuri, se examinează încălţămintea pentru a observa dacă a suferit ceva modificări. După evaluare, în funcţie de deficienţe, se pot crea talonete personalizate.

- La ce duce un mers incorect?

- Un mers incorect poate produce probleme în tot corpul. O călcătură nesimetrică modifică forțele de la nivelul coloanei vertebrale şi a discurilor intervertebrale. În plus, pot apărea probleme la nivelul genunchilor, şoldurilor şi gleznelor.

„Operaţia acționează în repararea diformităților”

- Care sunt factorii care contribuie la o călcătură greşită?

- Defectele congenitale de la nivelul antepiciorului, defecte congenitale de genunchi (genu varum, genu valgum), rahitismul, defecte congenitale de şold sau de la nivelul coloanei vertebrale. Toate acestea afectează, în mod sigur, mersul. De asemenea, istoricul familial are un rol important în afecţiuni precum platfusul sau piciorului cav şi hiperlaxităţii articulare. Iar încălţămintea neadecvată, cu un calapod care nu respectă forma anatomică a piciorului sau nu oferă susținere gleznei, ne predispune la dezechilibrare în timpul mersului.

- Când se intervine chirurgical?

- În unele cazuri, dacă problema nu se remediază în fazele incipiente sau din copilărie, ajungem la diformități mai mari care nu se mai pot corecta fără operaţie. Prin intervenţia chirurgicală se acționează în repararea diformităților de la nivelul oaselor, mușchilor, ligamentelor sau tendoanelor.

„Nu neglijaţi simptomele şi să nu amânaţi prezentarea la medicul specialist, deoarece tratarea afecţiunilor în stadii incipiente duce la rezolvarea mai rapidă şi completă a acestora!“

„Picioarele sunt foarte importante, au o structură complexă, fiind formate din 26 de oase, 29 de muşchi şi 50 de ligamente, care ne permit să mergem în poziţie corectă şi ne susţin centrul de greutate“

„Talonetele ajută picioarele obosite“

789 12 4- Se poate evita operaţia?

- Analiza plantară se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor. În urma analizei plantare, se pot realiza talonete personalizate ce se pot construi astfel încât să corecteze deficienţele de mers şi de postură. Talonetele personalizate oferă confort pentru picioarele obosite, pentru persoanele care petrec foarte mult timp în picioare, pentru copii cu probleme anatomice sau ortopedice, pentru atleţi, dar şi în cazul altor afecţiuni. Purtarea talonetelor ne oferă o senzaţie de confort încă de la prima utilizare, se diminează durerile de la nivelul tălpilor, gleznelor sau gambelor, creşte rezistenţa la efort şi scade presiunea exercitată asupra genunchilor, şoldurilor şi coloanei vertebrale în timpul mersului. Este important să nu neglijaţi simptomele şi să nu amânaţi prezentarea la medicul specialist, deoarece tratarea afecţiunilor în stadii incipiente duce la rezolvarea mai rapidă şi completă a acestora!