Main menu

header

789 14 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Există mai mulți factori care sunt considerați de specialiștii în nutriție indicatori ai viitoarei stări de sănătate a copilului. Printre aceștia, pe primul loc se află Indicele de Masă Corporală al mamei.

Părinți educați, risc scăzut

Un studiu al Murdoch Children’s Research Institute, din Melbourne, Australia, a relevat faptul că greutatea viitoarei mame este direct legată de riscul ca în primii ani de viață și mai apoi în adolescență copilul să devină obez. Mai precis, cu fiecare unitate în plus la Indicele de Masă Corporală al mamei a crescut de trei ori riscul ca urmașul să aibă probleme de greutate la vârsta de 7 ani și cu cinci procente în adolescență. De asemenea, o altă descoperire a experților australieni a evidențiat că dacă mama are educație de nivel superior, pericolul de obezitate a copilului scade semnificativ pentru vârsta fragedă și crește, cu 13 procente, șansa viitorului adolescent de a scăpa de kilogramele în plus.

Femeile supraponderale își „îmbătrânesc” urmașii

O cercetare derulată la Institutul Național de Științe Medicale și Nutriție „Salvador Zubiran” a dus la constatarea surprinzătoare că mamele supra- ponderale își „îmbătrânesc” copiii prin consecințele faptului că aceștia, ca și ele, sunt prost alimentați și expuși tuturor bolilor generate de greutatea în exces - dezechilibre metabolice și hormonale, defecte de creștere, grăsime și predispoziție spre diabet de la cele mai fragede vârste. La nivel celular, testele pe animale de laborator au demonstrat că mitrocondriile funcționează defectuos, expunând la boli cardiovasculare. „Aceste descoperiri adaugă date în plus la dovezile care atestă cât de mult sunt influențați copiii încă din pântecele mamelor de stilul de viață și greutatea corporală a acestora, precum și la capitolul risc de îmbolnăvire după naștere”, explică Peter Nathanielsz, de la Centrul de Sănătate al Universității Wyoming, din SUA.

Viitoarele mame nu trebuie să ia foarte mult în greutate pe parcursul sarcinii pentru a se asigura de viitoarea stare bună de sănătate a copilului