Main menu

header

794 12 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Afecțiune larg răspândită pe tot globul, de oxiuriază se pot îmbolnăvi atât copiii, cât și persoanele vârstnice, pacienții din spitalele psihiatrice sau cei cu internare de durată. Studiile au arătat, totodată, că la nivel mondial, aproximativ 30% dintre copii sunt infectați.

Suptul degetului este un important factor de risc

Potrivit oamenilor de știință, oxiurul este un vierme nematod parazit mic, de aproximativ un centimetru lungime, rotund, alb-gălbui, care trăiește la suprafața mucoasei colonului ființelor umane. Cercetătorii spun că infestarea are loc, în cele mai multe cazuri, în urma transferului de ouă din regiunea perianală pe diferite obiecte contaminate, fie că e vorba despre haine, așternuturi, mobilă, jucării sau covoare. De acolo, ouăle sunt preluate de gazda nouă și transmise la nivelul gurii, apoi înghițite. E important de cunoscut faptul că ouăle pot să supraviețuiască pe obiecte contaminate până la trei săptămâni, la temperatura normală a camerei. Un factor mare de risc îl constituie suptul degetului, prin acest obicei putând să vă reinfestați. În tractul gastrointestinal, ouăle ajung la maturitate în decurs de două până la șase săptămâni.

Pruritul perianal este simptomul major al infestării

794 12 2Noaptea, viermele femelă migrează către zona perianală ca să depună ouă, iar substanța gelatinoasă și lipicioasă în care sunt ouăle depozitate determină prurit perianal. Acesta este și simptomul major al infestării cu oxiuri, urmat de scărpinare. Sunt însă și cazuri în care viermii ajung în tractul genital feminin și determină apariția vaginitei și uneori a leziunilor peritoneale. Alte simptome ale oxiuriazei sunt durerea abdominală, insomnia și convulsiile. Persoanele cu o astfel de afecțiune pot avea și un somn agitat sau chiar lipsa acestuia, stare de greață, lipsa apetitului, iritabilitate severă, scădere în greutate. Chiar dacă sunt mai rare, pot apărea și complicații ca urmare a infecției cu oxiuri. E vorba despre infecții de tract urinar, pentru că parazitul poate ajunge și către vezică și atunci se instalează cistita. Când viermele migrează din zona anală în vagin și apoi în uter se provoacă endometrioza. Pe de altă parte, mâncărimea poate conduce la un scărpinat intens, se deteriorează straturile epidermei și crește riscul unor infecții. Dacă cineva din familie are oxiuri, tratamentul trebuie urmat de toți cei din casă, chiar dacă nu prezintă simptomele infestării.

Cum se face diagnosticarea

Diagnosticul se realizează prin inspectarea vizuală pentru depistarea viermilor din regiunea perianală sau folosind testul cu bandă adezivă pentru ouă. Specialiștii spun că astfel infestarea cu oxiuri poate fi diagnosticată prin depistarea viermelui femelă, care are lungimea de aproximativ 10 mm (media pentru mascul este de trei milimetri), la nivelul regiunii perianale noaptea, cu o oră, două după ce persoana adoarme, sau dimineața, la prima oră. Dacă folosiți banda adezivă, aceasta trebuie atașată dimineața, înainte ca pacientul să se trezească, de pliurile perianale. Ulterior, banda este plasată cu partea lipicioasă pe o lamă de sticlă și observată la microscop. Ouăle mai pot fi găsite, dar mai rar, în scaun sau în urină. Cât privește medicamentația, există medicamente valabile fără prescripție medicală, dar trebuie respectate cu strictețe recomandările producătorului. Atenție! Femeile însărcinate, cele care alăptează sau care au bebeluși mai mici de 3 luni, trebuie să fie tratate doar de medicul specialist.

Țineți unghiile tăiate scurt și folosiți prosoape individuale

Nu vă roadeți unghiile și tăiați-le scurt. Țineți unghiile foarte curate. Spălați cât mai des mâinile și curățați și pielea de sub unghii. Nu uitați să aveți întotdeauna mâinile curate după ce ați folosit toaleta și după ce ați schimbat scutecul copilului. Purtați noaptea lenjerie strânsă pe corp și schimbați-o în fiecare dimineață. Dacă aveți mâncărimi, purtați mănuși de bumbac, pentru că nu veți aduna ouă de oxiuri sub unghii. Faceți duș sau baie regulat, spălați bine tot corpul, mai ales în zona anală și vaginală. Folosiți prosoape individuale. Periuțele de dinți trebuie ținute într-un dulap închis și clătite bine înainte de folosire. Când infecția a dispărut, pentru a preveni reinfectarea, spălați des mâinile. Igiena strictă poate preveni reizbucnirea infecției.

Spălați așternuturile și pijamalele la temperatură mare!

Reinfestarea este comună, întrucât ouăle pot fi excretate timp de o săptămână după terapie, de aceea se impun măsuri ce trebuie respectate. Spălați toate așternuturile, pijamalele și jucăriile folosite la culcare la temperatură cât mai mare și clătiți foarte bine, eventual de două ori. Aspirați cât mai bine toate camerele casei, mai ales dormitoarele, la intervale regulate de timp și insistați mai mult pe covoare. Ștergeți praful și spălați toate suprafețele din baie și din bucătărie și aveți mare grijă să clătiți laveta cât mai des în apă fierbinte. Faceți acest lucru pe o perioadă de șase săptămâni. Nu scuturați niciodată lucrurile în care se pot găsi ouăle oxiurilor, cum ar fi hainele, pijamalele, așternuturile și prosoapele. Nu mâncați niciodată în dormitor, pentru că există riscul înghițirii ouălelor în suspensie de la manevrarea așternuturilor sau scuturarea pijamalelor.

Unguentele antipruriginoase folosite în regiunea perianală de două-trei ori pe zi pot ameliora pruritul

Animalele de companie, precum câinii sau pisicile, nu pot transmite oxiurii, omul fiind singurul rezervor al acestora

Usturoiul crud şi seminţele de dovleac favorizează eliminarea

794 12 3Pe lângă tratamentele standard, se recomandă și remedii naturiste, care pot fi utilizate și ca măsură de prevenție. În lupta cu oxiuriaza vă poate ajuta în primul rând usturoiul crud. Acesta se va introduce în alimentația suferindului. Viermii nu suportă mirosul de usturoi și vor fi eliminați mai repede. Aciditatea lămâii schimbă pH-ul din organism și face supraviețuirea oxiurilor mai dificilă. În acest sens, scurgeți o jumătate de lămâie într-un pahar cu apă și consumați acest amestec. Pentru a fi mai ușor de consumat, îndulciți cu miere. De asemenea, coaceți semințe de dovleac la cuptor și mâncați de câteva ori pe zi, o perioadă îndelungată.