Main menu

header

795 14 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu

Crampele musculare sau cârceii, aşa cum mai sunt numite, pot fi extrem de dureroase şi pot apărea în cele mai nepotrivite momente. De exemplu, la volan sau în timpul practicării unui sport. În orice situaţie, specialiştii recomandă masarea muşchiului contractat, până la dispariţia disconfortului. Există remedii şi metode care ajută la îndepărtarea contracturilor şi relaxarea muşchilor afectaţi.

Lipsa mineralelor din corp, o cauză frecventă

Cârceii apar în urma contracţiilor bruşte şi involuntare ale muşchilor. Acestea pot dura de la câteva secunde, la câteva minute şi pot apărea atât ziua, pe perioada anumitor activităţi cotidiane, cât şi noaptea, în timpul somnului. Deşi nu reprezintă o problemă gravă, pot provoca neplăceri mai ales dacă persoana afectată se află la volan, înoată sau face sport. Contracţiile involuntare ale muşchilor sunt foarte dureroase şi apar, de cele mai multe ori, din cauza deficienţei de minerale din corp (calciu, potasiu sau magneziu). De asemenea, lipsa de oxigen și glucoză din mușchi, și surplusul acidului lactic favorizează apariția cârceilor. În plus, expunerea la temperaturi scăzute, în special la apă rece, problemele glandei tiroide, problemele renale, bolile de ficat sau cele care ţin de circulaţia sangvină, statul într-o postură nefirească pentru o perioadă îndelungată, lipsa de hesperidină, cunoscută şi ca vitamina P, deshidratarea, consumul ridicat de steroizi, diuretice şi contraceptive, circulaţia sangvină proastă în zona picioarelor şi chiar unele boli infecţioase pot duce la apariţia cârceilor.

Consumul de ananas reface ţesutul lezat

Sportivii sunt cei mai expuşi crampelor musculare, pentru că au activitate intensă, depun efort fizic susţinut. Şi persoanele supraponderale sunt afectate, deoarece kilogramele în plus apasă asupra muşchilor. La fel se întâmplă şi în cazul celor care au o circulaţie sangvină deficitară. Durerea mare o resimt, însă, bătrânii, pentru că, odată cu înaintarea în vârstă, muşchii încep să se atrofieze, devin mai sensibili şi, astfel, creşte pericolul de accidentări. Lor le este recomandată o dietă cu ananas, cel puţin de două ori pe an, primăvara şi toamna, pentru refacerea ţesuturilor lezate sau afectate de îmbătrânire. Acesta conţine o enzimă numită bromelaină, care, în cazul spasmelor musculare, îi ajută pe bătrâni să îşi revină mult mai repede sau pot fi absolviţi cu desăvârşire. De asemenea, persoanele, în special femeile, care obişnuiesc să stea picior peste picior multă vreme sau într-o singură poziţie, ar putea suferi episoade dese de crampe musculare. Şi gravidele sunt expuse acestui risc, din cauza schimbărilor hormonale specifice acestei perioade.

Duşul fierbinte relaxează musculatura

Există câteva metode care ajută la prevenirea cârceilor. Consumul de lichide, mai ales dacă persoana în cauză are activitate sportivă intensă şi solicitantă, ceea ce înseamnă şi transpiraţie abundentă. Pentru a verifica cum staţi cu hidratarea, analizaţi-vă culoarea urinei. Dacă este galbenă, nu consumaţi suficiente lichide, dar dacă are o nuanţă de galben deschis sau este chiar transparentă, înseamnă că aveţi o hidratare corespunzătoare. Alimentaţia joacă, de asemenea, un rol foarte important. Asiguraţi-vă că aveţi o dietă bogată în calciu, potasiu şi magneziu. Dacă faceţi mult sport, mâncaţi o banană, de exemplu. Conţine mult potasiu, iar în combinaţie cu lactatele, vă dau doza de calciu de care aveţi nevoie. Pentru magneziu, cele mai bune surse alimenatre sunt spanacul, seminţele de dovleac, fasolea verde, sparanghelul, ţelina, seminţele de in, alunele şi migdalele. Întinde-ţi muşchii zilnic, dimineaţa şi seara, înainte de somn. Dacă practicaţi sport, nu uitaţi să vă încălziţi fiecare grupă de muşchi înainte de orice activitate fizică. După fiecare antrenament, este recomanadat un duş fierbinte, care va relaxa toată musculatura.

Cârceii pot dura de la câteva secunde la câteva minute şi pot apărea atât ziua, pe perioada anumitor activităţi cotidiane, cât şi noaptea, în timpul somnului

Dacă practicaţi sport, nu uitaţi să faceţi încălzirea înainte de orice activitate fizică.  E necesar să încălziţi fiecare grupă de muşchi, iar după antrenament, faceţi un duş fierbinte

Uleiul de cuişoare îndepărtează durerea

Uneori, cârceii sunt foarte dureroşi şi strâng muşchiul atât de tare, încât nu vă mai puteţi mişca. Nu trebuie să ajungeţi neapărat la medic. Există o serie de metode prin care puteți grăbi dispariția crampei musculare, dar nu funcţionează la fel pentru toată lumea, însă trebuie să o găsiţi pe cea care funcționează pentru dumneavoastră. Prima recomandare este să masaţi mușchiul afectat și să îl întindeţi ușor. Apoi, dacă locaţia vă permite, un duș sau o baie fierbinte ar fi ideale pentru relaxarea musculară și pentru stimularea circulației sangvine. Se poate adăuga în cadă sare Epsom, care ajută la echilibrarea nivelului de magneziu din organism. O compresă caldă ajută la restabilirea circulaţiei sangvine, iar cea rece, cu gheaţă, relaxează şi detensionează muşchiul afectat. Gelurile sau medicamentele antiinflamatoare pot fi întotdeauna o soluţie bună. Dacă le aveţi la îndemână, folosiţi-le cu încredere. Dar cea mai bună soluţie este uleiul de cuişoare, care împrăştie inflamaţia şi durerea în câteva secunde.