Main menu

header

796 14 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Zeci de milioane de oameni suferă de sindrom al colonului iritabil, fiind nevoiți să țină un regim strict. Potrivit unor cercetări de dată recentă, un element ajutător foarte important în prevenția neplăcutelor simptome, care afectează standardul de viață, este menținerea unei igiene orale cât mai riguroase.

Bacteriile dezechilibrează microbiomul

Un studiu recent derulat în cadrul Universității din Michigan, SUA, pune în evidență faptul că foarte multe dintre neplăcerile provocate de sindromul de colon iritabil încep de fapt în cavitatea bucală. De asemenea, atunci când boala este deja instalată, o igienă precară la acest nivel agravează semnificativ simptomele afecțiunii. Practic, bacteriile care se acumulează în gură atunci când nu ne spălăm suficient pe dinți traversează întregul organism, ajung în intestine, dezechilibrează microbiomul și, implicit, pun presiune pe colon, care reacționează prin efecte ca balonare, diaree sau constipație, febră, crampe, disconfort accentuat. În același timp, sunt agravate boala Crohn sau colita. În cazurile severe se poate ajunge chiar la necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Afecțiunile gingiei „migrează” în intestine

Nu doar bacteriile traversează organismul până în colon, ci și afecțiunile de la nivelul cavității bucale. Concret, potrivit expertului Nobuhiko Kamada, această „combinație” toxică bacterii-inflamație coboară în colon, afectează sistemul digestiv și agravează simptomele de colon iritabil. Pe de altă parte, afecțiunea în sine determină sistemul imunitar al pacientului să atace intestinele, în încercarea de a opri acutizarea inflamațiilor. Așadar, lipsa igienei orale atacă intestinele din două direcții majore. „La animalele de laborator cu această afecțiune, în momentul în care s-a manifestat acest lanț, infecțiile orale au slăbit capacitatea colonului de a rezista bolilor care încep la acest nivel”, detaliază Kamada.

Apărare în fața bolilor cardiovasculare

Studii anterioare au legat afecțiunile din cavitatea bucală, generate în majoritatea cazurilor de o igienă precară, de afecțiuni cardiovasculare și de instalarea diabetului. Potrivit rezultatelor unei cercetări realizate în Scoţia pe 12.000 de adulţi, riscul apariţiei unei boli cardiace este mai mare cu 70% la persoanele care au o igienă buco-dentară necorespunzătoare, spre deosebire de cele care se spală pe dinţi de două ori pe zi. Pacienții care suferă de afecţiuni ale dinţilor şi gingiilor sunt mai expuși riscului de boli de inimă şi de diabet, deoarece infecţiile din organism, inclusiv cele orale, afectează arterele, a explicat Richard Watt de la University College London, coordonatorul studiului. Pentru realizarea studiului, oamenii de ştiinţă au analizat modul de viaţă al persoanelor investigate şi au luat în calcul anumiţi factori, precum fumatul, mișcarea și igiena orală. De asemenea, voluntarilor li s-au făcut analize cu ajutorul cărora s-a stabilit nivelul de inflamaţie din organism. În următorii opt ani, în rândul celor 12.000 de subiecți participanți la teste au survenit 555 de evenimente cardiovasculare, dintre care 170 au dus la deces.

„Agravarea inflamațiilor la nivelul colonului din cauza microorganismelor ce migrează din cavitatea bucală insuficient îngrijită are efecte grave și ramificații multiple, care afectează nivelul de viață al pacienților“ (William Giannobile, Școala de Stomatologie a Universității Michigan)