Main menu

header

822 14 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Un dispozitiv revoluționar a demonstrat capacitatea de a facilita rezolvarea fericită a unor fracturi grave, care necesită amputare. Primii pacienți care au experimentat implantul printat pot să meargă din nou.

Pacientul poate merge după 24 de ore

Russell Neighbour, un britanic în vârstă de 60 de ani, din Surrey, este unul dintre beneficiarii acestui implant revoluționar, care i-a schimbat viața. Pacientul a fost victima unui grav accident casnic, în urma căruia și-a fracturat în foarte multe locuri piciorul drept. După un an de mișcare limitată cu ajutorul plăcuțelor metalice, oasele nu s-au sudat, iar Russell avea în față spectrul amputării. Medicul l-a întrebat dacă ar vrea să încerce o tehnologie complet nouă, care implica înlocuirea părților de os afectate cu o „cușcă” din titan realizată prin imprimare 3D. „După cea de-a doua intervenție, în următoarele 24 de ore puteam din nou să pun piciorul în pământ și să mă deplasez cu cârjele. După șase luni, am renunțat și la acestea”, își amintește pacientul.

„O nouă frontieră pentru ortopedie”

Potrivit specialiștilor de la Spitalul Universitar St. George din Londra, circa o treime dintre cazurile de fracturi grave nu evoluează fericit, pacienții suferind infecții sau incapacitatea organismului de a realiza sudarea osoasă necesară vindecării. De asemenea, se pot înregistra alergii la proteza metalică, pe care organismul o respinge. „Implantul pe care l-am realizat cu ajutorul imprimantei 3D poate determina o nouă frontieră pentru ortopedie. În trecut, chiar și un accident banal purea avea efecte catastrofale, care să ducă la amputare. Acum, avem această posibilitate de a ajuta pacienții să poată merge din nou”, detaliază Kumar Kunasingam, de la Spitalul Universitar Croydon.

Rată de succes de 87%

Întreaga intervenție implică înlăturarea osului bolnav și înlocuirea golului cu un implant asemănător cu o cușcă, umplut cu țesut de os sănătos, prelevat de la nivelul coapsei, în care se introduce antibiotic, pentru prevenirea infecțiilor. Avantajele noii proceduri sunt semnificative; alături de vindecare, recuperarea este mult mai rapidă, iar pacienții pot să reînceapă să meargă după doar o zi, nu după șase săptămâni, cum se întâmplă în cazul intervențiilor „clasice”. Potrivit unui studiu realizat în cadrul Societății Americane de Ortopedie, metoda a relevat o rată de succes de 87%.