Main menu

header

826 14 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Formulele de imunizare împotriva noului coronavirus vor include în perioada următoare și un vaccin care va putea fi inhalat, anunță experții americani, care pregătesc o astfel de variantă de ser, ce a demonstrat o eficiență uimitoare.

Acțiune de 25 de ori mai rapidă

Specialiștii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts lucrează în prezent la un vaccin inhalabil anti-COVID-19, care s-ar putea dovedi chiar mai eficient decât formulele injectabile. Potrivit rezultatelor testelor derulate pe animale de laborator, specialiștii afirmă că răspunsul sistemului imunitar este aproape instantaneu atunci când formula de imunizare ajunge direct în gât, vaccinul inhalabil fiind de 25 de ori mai rapid în acțiune decât varianta injectabilă în mușchi. Acest efect se datorează felului în care reacționează celulele T ale organismului, care intră pe loc în modul de atac atunci când serul este aplicat direct pe membranele care se găsesc la nivelul nasului, cavității orale, gâtului și plămânilor.

Atașat de proteine de albumină

Pornind de la principiul că majoritatea bolilor virale sunt o chestiune de mucoase, experții americani au început prin a testa un vaccin inhalabil împotriva variolei, precum și de la realitatea că există deja un ser inhalabil împotriva gripei sezoniere. Ambele variante conțin urme de virusuri care trec peste barierele mucoaselor, dar au nevoie de „ajutor”. Pentru a face mai ușoară trecerea serului spre plămâni, specialiștii au inclus în formulă proteine de albumină, care se găsesc și în fluxul sangvin și de care au atașat moleculele de ser. Acest tip de livrare a vaccinului a demonstrat o eficacitate de zeci de ori mai mare decât cea a formulei injectate. Mai mult, în cazul exprimentelor cu ser antivariolic s-a constatat faptul că la o distanță de câteva luni, vaccinul inhalat încă oferea protecție, în timp ce varianta injectabilă nu mai avea efect.

„Studiul nostru s-a concentrat pe capacitatea celulelor T ale organismului uman de a răspunde prin atacarea virusurilor și am folosit proteinele cu albumină ca pe niște cai troieni pentru a trece vaccinul dincolo de bariera mucoaselor“ Darrell Irvine, Institutul de Tehnologie din Massachusetts

Teste pentru HIV şi cancer

Experții americani iau în considerare viitoare teste de vaccinuri inhalabile și pentru alte afecțiuni. „Aceste formule pot fi utilizate în viitor pentru a trata metastazele cancerului pulmonar sau chiar pot fi utilizate în prevenție. Din experimentele noastre anterioare, am constatat că celulele T sunt gata de atac exact la granița membranelor. Imediat ce apar celulele tumorale sau virusurile, acestea trec la acțiune și le elimină pe loc”, detaliază spe- cialistul Darrell Irvine. Potrivit echipei de cercetători, care se concentrează în prezent pe formula anti-COVID-19, vaccinurile inhalabile vor putea fi utilizate și împotriva HIV sau a gripei.