Main menu

header

833 14 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Depozitar al prețiosului resveratrol și al taninului din strugurii negri, vinul roșu a demonstrat, în cadrul unui studiu recent, capacitatea de a reduce riscul instalării afecțiunilor cognitive, inclusiv Alzheimer. Singura condiție este să nu se depășească măsura de un pahar pe zi.

Previne bolile renale cronice

După analizarea datelor genetice și medicale a sute de mii de persoane, pe o perioadă de zece ani, cercetătorii de la Universitatea de stat din Iowa, SUA, au concluzionat că cei care consumă un pahar cu vin roșu în fiecare zi au un risc mai scăzut de a suferi de tulburări cognitive după o anumită vârstă. Fiecare participant a fost chestionat în legătură cu stilul său de viață și cu alimentația obișnuită, completând și teste de acuitate mintală. La finalul colectării datelor, s-a constatat faptul că asocierea cea mai pronunțată între alimentație și rezistența în fața unor boli ca demență sau Alzheimer se află în consumul zilnic de vin roșu, alături de brânză. În același timp, substanțele antioxidante din vinul roșu stimulează producerea de oxid nitric, neurotransmițător cu o importanță deosebită pentru funcția cerebrală. În plus, un pahar cu vin roșu consumat în fiecare zi reduce cu 31% riscul apariției pietrelor la rinichi și a bolilor renale cronice, arată un studiu realizat la Universitatea Catolică Sacro Cuore, din Roma. De asemenea, melatonina din acest tip de vin este de ajutor în tratarea tulburărilor de somn, asigurând astfel odihna necesară unui stil de viață sănătos.

Inhibă dezvoltarea celulelor canceroase

Pe de altă parte, potrivit unor studii anterioare, resveratrolul, antioxidantul pe care vinul roșu îl conține din plin, este una dintre substanțele recunoscute pentru efectele sale de prevenire a cancerului. În testele de laborator, acest compus și-a demonstrat puterea de a reduce incidența tumorilor, deoarece inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Totodată, resveratrolul are și efect antiinflamator, proprietate care contribuie la scăderea riscului de îmbolnăvire de cancer, efect vizibil în cazul leucemiei, al cancerului de piele, de sân și de prostată. De altfel, este demonstrat faptul că marinarea cărnii pentru grătar, timp de două ore, în vin roșu, scade cu până la 88% concentrația acesteia de substanțe cancerigene. Demn de menționat este și efectul vinului roșu pe direcția combaterii răcelilor. Astfel, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în „American Journal of Epidemiology”, persoanele care consumă vin roșu în cantitate moderată prezintă un risc cu 60% mai mic de îmbolnăvire sezonieră.

Pentru că ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, vinul roșu este considerat un aliat de nădejde în prevenirea diabetului

Contribuie la buna funcţionare a inimii

O altă direcție de acțiune benefică a vinului roșu este sănătatea cardiovasculară, întrucât are un efect dovedit în ceea ce privește fluidizarea sângelui, este o băutură ce relaxează și risipește stresul și, totodată, scade nivelul colesterolului „rău” din organism. Indirect, prin susținerea pe care o oferă menținerii unei greutăți optime grație capacității de accelerare a metabolismului, vinul roșu contribuie la buna funcționare a inimii.