Main menu

header

835 12 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Un corp și o minte sănătoase cu sport de calitate se întrețin. Nu este un mit, este un sfat venit din partea specialiștilor și o realitate de care ar trebui să ținem cont cu toții. Și pentru că sportul atrage după sine și posibile accidentări, Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat în traumatologie sportivă, ne-a vorbit despre cele mai frecvente leziuni care pot apărea în urma mișcării greșite și fără o pregătire în prealabil, dar și cum putem face sport sănătos, la orice vârstă.

„Cine nu face mișcare are o rezistență a oaselor mai mică”

835 12 2- Cât de important este sportul pentru sănătatea oaselor și a organismului?

- Foarte important! Sportul are nenumărate beneficii pentru organism. Pe scurt, el menține musculatura într-un tonus bun, sistemul cardio-vascular într-o formă bună și, pe lângă asta, este cel care menține și densitatea oaselor la un nivel funcțional. Cine nu face sport sau nu aleargă are o rezistență a oaselor mai mică decât a celor care practică sport, mai ales femeile aflate la menopauză cărora oricum le scade densitatea osoasă. La modul general, oamenii trebuie să facă mișcare din plăcere și trebuie să-și aleagă sporturile sau activitățile care li se potrivesc și pentru care sunt pregătiți fizic și psihic. Aș spune că orice tip de mișcare este bună, atât timp cât se face cu precauție și conștiință. Însă, mișcarea în aer liber are câteva avantaje în plus pentru organism, pentru că este aer curat, lumină naturală, iar expunerea la îmbolnăviri, mai mică.

- Care sunt cele mai riscante sporturi în aer liber pentru oase?

- Printre cele mai riscante aș enumera sporturile de pivotare și de contact precum fotbalul, baschetul sau handbalul, pentru că practicarea lor implică sărituri, pivotări și contact permanent între jucători. În plus, handbalul și baschetul se joacă și pe suprafețe dure, ceea ce crește riscul de traumatisme, dar și riscul de leziuni cronice care pot apărea în timp. Tot la sporturi de risc aș integra și schiul în timpul căruia se petrec destul de multe accidentări.

„Frecvente sunt entorsele și leziunile”

835 12 3- Care sunt cele mai frecvente accidentări la nivelul oaselor?

- Există multe tipuri de accidentări în urma practicării sporturilor, însă cele mai frecvente sunt entorsa de gleznă, apoi leziunile de ligamente de la nivelul genunchiului și leziunile de menisc.

- Pot fi și accidentări multiple?

- Bineînțeles, pot apărea fracturi la mai multe oase în urma unei căzături, din păcate. Dacă ar fi să fac un top, cele mai multe accidentări multiple apar la schi. De exemplu, în urma unor traumatisme mari se pot produce în același timp o ruptură de ligament încrucișcat la genunchi și o fractură sau luxație de umăr. Sau, în cazul fotbalului sau al handbalului, se rup mai multe ligamente de la nivelul genunchiului, dar și meniscul. De asemenea, o aterizare greșită poate provoca fractură de gleznă și, în același timp, fractură de pumn sau luxație acromioclaviculară.

„Alergătorii profesioniști riscă fractura de stres”

835 12 4- De exemplu, la ce riscuri se expun cei care practică joggingul?

- În timpul practicării joggingului, se pot produce entorse, însă nu sunt riscuri de accidentări foarte grave, pentru că în acest tip de mișcare, dacă simți că te doare ceva, te oprești și iei măsurile potrivite. În joggingul de rutină, cu încălțăminte adecvată, cu traseu creat potrivit nivelului de pregătire și cu încălzire serioasă în prealabil, riscurile nu sunt mari. Aș menționa, totuși, că cei care aleargă o perioadă îndelungată pe o suprafață dură, cum sunt maratoniștii sau alergătorii profesioniști, riscă ceea ce se numește fractura de stres, o fractură care nu apare printr-un traumatism, ci prin suprasolicitare. Semnul pe care îl dă acest tip de fractură este durerea. Se face radiografie și, în unele situații, poate să nu apară nimic suspect în urma ei, însă medicul poate să depisteze prezența fracturii și să ia decizia potrivită: tratament, imobilizare cu repaos sau chiar operație. De aceea, indiferent cât de mult alergați, cel mai important este să purtați încălțămintea potrivită și talonete personalizate pe tipul vostru de talpă, pentru a evita orice risc.

- Sunt afecțiuni pe termen scurt sau se pot întinde pe lungi perioade de timp?

- Și, și. După un pas greșit, poți să ai o entorsă de gleznă care să treacă, dacă e tratată așa cum trebuie, sau o ruptură de menisc ce necesită intervenție chirurgicală și recuperare îndelungată.

„În majoritatea cazurilor sunt implicate picioarele, genunchii, gleznele și șoldul”

- Care sunt cele mai solicitate membre, oase, și ce articulații au de suferit?

- Depinde de sport, însă, de cele mai multe ori, cele mai implicate în mișcare sunt picioarele, genunchii, gleznele și șoldul, pentru că orice sport implică deplasare.

- Ce condiții ar trebui să îndeplinească cei care practică sport, pentru a evita accidentările?

- Trebuie să fie pregătiți fizic și psihic pentru sportul pe care îl fac, să se încălzească, să aibă echipamentul potrivit și să-și cunoască nivelul și limitele. Dacă faci un sport, trebuie să știi să alergi, trebuie să eviți condițiile care să îți altereze biomecanica membrelor. De exemplu, sunt pacienți cu instabilități de rotulă, care nu știu asta, și continuă să practice sporturi ce le dăunează, în urma cărora se poate strica cartilajul și, astfel, se distruge rotula.

- Sportul des practicat, pe termen lung, sau chiar cel de performanță uzează organismul?

- Depinde de sport, de suprafață, de nivelul de pregătire, de biomecanică și de noroc. Toate pot da afecțiuni pe termen lung sau pot să nu dea deloc, depinde cum faci sportul și în ce condiții. Trebuie, dar, să vă amintiți la fiecare pas că beneficiile practicării sportului sunt mai multe decât riscurile care, de cele mai multe ori, pot fi preîntâmpinate și, astfel, eliminate.

„Cele mai multe accidentări nu pot fi evitate decât printr-o pregătire fizică foarte bună, o încălzire adecvată, încălțări și echipament potrivite practicării respectivului sport“

„Recuperarea este aproape la fel de importantă ca operaţia în sine“

- Care sunt cele mai grave accidentări care pot duce la intervenții chirurgicale sau, mai rău, la imposibilitatea de a mai practica sportul respectiv?

- Există mai multe tipuri de accidentări, de la fracturi, rupturi de ligament, luxații, leziuni multiple de ligament. Oricare poate să ducă la ceva grav sau la nimic grav, depinde cât de profundă este leziunea și cum este tratată.

- Cum se face recuperarea după operație și cât de important este să se țină cont de această etapă?

- Recuperarea medicală este aproape la fel de importantă ca operația în sine. Obligatoriu, orice pacient care se operează trebuie să facă recuperare în centre specializate, cu personal specializat. Recuperarea medicală se face ca să-ți redobândești echilibrul, mobilitatea musculară, iar dacă nu o faci cum trebuie, poți face mai mult rău decât bine și riști să strici ce s-a reparat prin operație.