Main menu

header

837 14 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Odată trecuți de o anumită vârstă, oamenii au tendința mai degrabă de a recurge la tot felul de medicamente pentru a-și ameliora starea, dar specialiștii americani vin cu o veste extraordinară: corpul uman poate fi mai tânăr biologic decât vârsta pe care o înregistrează, cu ajutorul câtorva reguli simple, ce amână cu ani îmbătrânirea.

Metilarea ADN a dat rezultate remarcabile

O cercetare extinsă, considerată revoluționară, derulată de specialiștii de la Universitatea Portland, din Oregon, a relevant faptul că oamenii pot inversa procesul de îmbătrânire prin modificări simple aduse stilului de viață. Experții americani au reușit să demonstreze că reechilibrarea ADN-ului prin câteva modificări de rutină reduce vârsta biologică cu peste trei ani în doar opt săptămâni. Potrivit autorilor studiului, țintele sunt programul de somn, dieta, exercițiile de relaxare, mișcarea, aportul nutrițional. Rezultatele modelului de stil de viață la care au participat voluntarii incluși în cercetare a pus în evidență reduceri „semnificative statistic” ale îmbătrânirii biologice a celulelor. „Programul de intervenție a fost conceput pentru a viza un mecanism biologic specific, numit metilarea ADN și, în special, modelele identificate ca fiind foarte predictive pentru vârsta biologică. Bănuim că acest accent a fost motivul impactului remarcabil. Foarte puține studii existente au examinat până acum potențialul de inversare a vârstei biologice”, detaliază specialistul Kara Fitzgerald.

Legume, fructe, adaptogeni, semințe

Iată detaliile tratamentului pe care l-au urmat voluntarii care au participat la studiul american. La capitolul recomandări dietare, specialiștii au inclus ficatul organic, cinci ouă pe săptămână, două căni cu verdeață cu frunze închise la culoare (fără salată romană, iceberg etc.), două căni cu crucifere (broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles, bok choy, rucola, năsturel, ridiche, nap), trei cești suplimentare cu legume colorate la alegere (cu excepția cartofilor albi și a porumbului dulce), o sfeclă medie, câte patru linguri cu semințe de dovleac și de floarea-soarelui, o porție de adaptogeni (1/2 cană cu fructe de pădure, 1/2 linguriță cu rozmarin sau turmeric, doi căței de usturoi, două căni cu ceai verde preparat timp de zece minute), 150 de grame de proteine provenind de la animale hrănite organic. La toate acestea se adaugă două porții medii de fructe cu indice glicemic scăzut.

„Studiul nostru este unic, prin utilizarea unui program dietetic și de stil de viață sigur, nonfarmaceutic“ (Kara Fitzgerald, Universitatea Portland)

Probiotice, hidratare, mişcare, somn

Alături de renunțarea la masă între orele 19:00 și 7:00, o altă componentă a programului de inversare a procesului de îmbătrânire a fost programul de mișcare. Specialiștii americani au recurs la un program zilnic de 30 de minute, timp de cinci zile pe săptămână, la o intensitate de 60%-80% din efortul maxim perceput, la care s-au adăugat două sesiuni zilnice de exerciții țintite spre respirație și relaxare, menite să gestioneze stresul. Probioticele au provenit din suplimente și s-a menținut un aport optim de hidratare. În același timp, s-a respectat un program fix de odihnă, de șapte-opt ore de somn pe noapte. Programul nu a inclus niciun fel de medicație și s-a eliminat zahărul adăugat, inclusiv din unele leguminoase.