Main menu

header

837 14 2de Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta

Până în prezent, aproximativ 4,4 milioane de români s-au vaccinat anti-COVID-19 cu schema completă de imunizare. Toți aceștia trebuie să știe că adeverința de vaccinare poate fi descărcată în format electronic. Astfel, o pot avea la îndemână când merg în vacanțe, la restaurant sau la diverse evenimente publice. Procedura este simplă și rapidă.

Nu este nevoie de parolă și username

837 14 3Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a prezentat recent cei șase pași pentru descărcarea adeverinței de vaccinare și cauzele eventualelor erori de descărcare. Primul pas este să intrați pe site-ul https://adulti.renv.ro. Apoi, apăsați butonul roșu din partea stângă jos, numit „Obțineți adeverința electronică de vaccinare” (pasul al doilea). La pasul al treilea, se va deschide „NOTĂ DE INFORMARE privind prelucrarea datelor cu caracter personal”. Va fi necesar să parcurgeți în întregime această notă de informare. La finalul ei, bifați cele două căsuțe din partea stângă („Am citit prezenta notă...” și „Îmi exprim consimțământul...”). Treceți la pasul al patrulea, nu înainte însă de a da click pe „Accept termenii”. Nu sunt necesare parolă, username sau alte informații de autentificare, precizează specialiștii, pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.

Veți primi un cod de validare prin telefon

837 14 4Descărcarea adeverinței electronice de vaccinare se face pe baza: CNP-ului persoanei vaccinate/pașaportului plus codului unic RENV (CNP virtual generat automat), numărului de telefon pe care s-a făcut programarea sau care s-a folosit pentru introducere direct în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). După ce ați urmat pașii de mai sus, aceste date se introduc în partea centrală a ecranului, în căsuțele specificate: introduceți CNP și telefonul asociat. Cel de-al cincilea pas presupune introducerea codului de validare primit pe telefon. Descărcați adeverința electronică de vaccinare (pasul al șaselea). Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 precizează că adeverința nu poate fi descărcată din străinătate. În plus, trebuie să existe concordanță între datele introduse la programare/RENV și cele pe care le introduceți pentru descărcarea adeverinței de vaccinare.

Adeverinţa de vaccinare nu poate fi descărcată online din străinătate, potrivit CNCAV

Informaţiile vor fi corectate doar de persoanele autorizate

În ceea ce privește eventualele erori, acestea pot apărea din mai multe motive. Unul dintre motive este că programarea s-a făcut de către angajator și acesta nu a folosit numărul de telefon al persoanei programate la vaccinare, ci al instituției respective. Alt motiv se referă la faptul că persoana s-a programat singură pe platformă și nu a introdus corect numărul de telefon sau a introdus alt număr de telefon decât cel pe care-l introduce acum la descărcarea adeverinței. De asemenea, pot apărea erori și dacă informațiile au fost introduse greșit, direct în RENV de către registrator, la nivelul centrului de vaccinare. „Descărcarea Adeverinței electronice de vaccinare nu poate fi fă- cută dacă vreuna dintre cifre a fost greșită la introducerea celor două șiruri de numere (CNP, respectiv, număr de telefon). Informațiile din platforma de programare se pot verifica/corecta doar de către persoanele autorizate; în cel mai scurt timp se va încerca preluarea acestor date în RENV”, a anunțat CNCAV.