Main menu

header

837 12 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu

Smartphone-urile fac parte din viața tuturor. Deși acestea ne permit să comunicăm cu persoane aflate chiar și la zeci de mii de kilometri depărtare, folosirea lor în exces reprezintă un pericol real pentru sănătate. Aceste dispozitive digitale vă pot face să suferiți de nomofobie, adică de teama de a nu avea acces la reţelele de telefonie mobilă şi la traficul de date, fenomen frecvent în societatea modernă. Pe lângă terapia cognitiv-comportamentală, psihologii sugerează câteva metode la îndemână pentru a putea învinge această tulburare.

Realitatea falsă de pe rețelele sociale

„Nomofobie” reprezintă un termen apărut în urmă cu 13 ani, care înseamnă „anxietatea despărţirii de smartphone”. Cei care se confruntă cu această problemă postează des pe platformele de socializare, intră în panică în cazul în care bateria telefonului cedează, verifică obsesiv dacă au primit mesaje sau e-mailuri și chiar au senzația că telefonul lor sună tot timpul. Deși ies cu prietenii în oraș, aceste persoane vorbesc la telefon în loc să comunice cu cei pe care îi au în față. În momentul în care nu au acces la internet pe telefonul mobil, se simt izolate și intră în panică. De regulă, aceste persoane afișează emoții și sentimente false pe rețelele de socializare. Ele sunt dependente de tehnologie și pentru că prin intermediul acesteia își pot crea o realitate ideală, la care visează. În fond, tot ce este postat pe Facebook sau pe Instagram reprezintă ceea ce oamenii doresc să vadă.

Este asociată cu un sistem imunitar slăbit

Studiile arată că un individ din patru petrece mai mult timp online decât dormind și că o persoană își verifică telefonul de circa 150 de ori pe zi, adică o dată la șase minute. Un individ dependent de dispozitivele electronice, în special de smartphone, are tendința de a suferi de anxietate socială și de tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție. Potrivit studiilor, utilizarea în exces a telefonului mobil și internetului afectează creierul. Dependența de internet este asociată și cu un sistem imunitar slăbit, timpul alocat unui dispozitiv digital înlocuindu-l, de pildă, pe cel destinat mișcării și ieșirii în oraș cu prietenii. Nu trebuie totuși să renunțați definitiv la gadgeturi. Specialiștii vă recomandă să fiți conștienți de ajutorul pe care îl oferă tehnologia, dar să învățați să o folosiți cu moderație, să nu îi permiteți să vă modifice radical stilul de viață.

Dependența provoacă depresie

837 12 2Un grup de cercetători din Coreea de Sud, coordonat de profesorul radiolog Hyung Suk Seo de la Universitatea din Seoul, a constatat modificări biochimice ale ţesutului la nivel cerebral, în rândul a 19 tineri dependenți de smartphone și de internet. Tinerii participanți la studiu aveau vârsta medie de 15 ani. Rezultatele lor au fost comparate cu cele ale altor 19 tineri care nu se confruntau cu această dependență. La pacienții dependenți de smartphone și de internet, concentrația de acid gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător cerebral, care încetinește semnalele nervoase, a fost mai ridicată într-o anumită zonă a creierului, în comparație cu aminoacizii glutamină și glutamat. Practic, acești tineri dependenți de smartphone erau mai predispuși la depresie, anxietate, insomnie și episoade de furie. Partea optimistă a studiului se referă la faptul că 12 pacienți au urmat o terapie de nouă săptămâni, în urma căreia relația dintre GABA și aminoacizii glutamină și glutamat s-a normalizat.

Cele două liste „salvatoare”

În aceste condiții, nu este de mirare că specialiștii recomandă, în cazul în care suferiți de nomofobie, pe lângă psihoterapie, o reîntoarcere la sinele autentic, la relațiile fizice cu cei din jur. În timpul unei ședințe de terapie cognitiv-comportamentală, persoana va fi pusă în situația de a se confrunta cu ceea ce o sperie. Treptat, ea își va putea schimba convingerile cu privire la utilizarea telefoanelor mobile și își va forma obiceiuri sănătoase. Există și trucuri recomandate de specialiști, pe care le puteți aplica fără ajutorul unui psihoterapeut. Potrivit lui Sally Ann Law, psiholog și life coach din Marea Britanie, în procesul de „detoxifiere digitală”, este necesar să realizați o listă cu toate dispozitivele electronice pe care le folosiți în prezent. Cu cât această listă este mai lungă, cu atât sunteți mai dependenți de tehnologie. O altă listă va trebui să cuprindă lucruri care vă plac, dar pe care nu reușiți să le realizați. Cea de-a doua listă vă ajută să fiți conștienți că ați putea face acele lucruri, dacă nu v-ați petrece atât de mult timp în mediul virtual. Unii experți consideră că ne petrecem circa trei săptămâni din an pe rețelele de socializare și verificându-ne e-mailurile, când am putea să ne bucurăm de acel timp alături de cei dragi.

„Uitați” telefonul în altă cameră

Practic, limitarea duratei convorbirilor pe telefonul mobil poate însemna mai mult timp destinat interacțiunii fizice cu oamenii importanți din viața dumneavoastră. Specialiștii recomandă să vă instalați aplicații ca RescueTime, care monitorizează modul în care folosiţi telefonul şi vă oferă sugestii despre cum să fiţi mai productivi. Puteţi renunța la acele aplicaţii pe care nu le folosiţi sau le utilizați prea rar. Totuși, fiți atenți la limita pe care v-o impuneți, astfel încât să nu fie foarte greu de atins și să vă determine să cedați repede. Încercați să reduceți treptat utilizarea telefonului mobil. De exemplu, lăsați-l în altă cameră o jumătate de oră, în timp ce răsfoiți o revistă. A doua zi, îl puteți lăsa în altă cameră timp de o oră, cât citiți o carte.

Renunțați la gadgeturi pas cu pas

Dacă pe lista dumneavoastră se află mai mult de un dispozitiv electronic pe care îl utilizați în exces, este indicat să începeți „detoxifierea” cu fiecare pe rând. Puteți încerca să limitați timpul pe care îl petreceți în fața calculatorului și să nu începeți „detoxifierea” cu un alt gadget până nu reușiți să vă atingeți obiectivul cu primul. De asemenea, lăsați telefonul, tableta și laptopul în altă cameră față de cea în care dormiți. Acest lucru vă va împiedica să le folosiți fix înainte de culcare sau imediat ce vă treziți. Dependența de tehnologie și insomniile merg mână în mână. Mai mult, lumina provenită de la dispozitivele electronice vă poate perturba ritmul circadian și vă veți chinui să adormiți, privarea de somn fiind asociată cu o serie de afecțiuni destul de grave.

Nu porniți singuri la drum

Zicala „Unde-s doi, puterea crește” este perfect valabilă și în privința „detoxifierii digitale”. Puteți ține „cura” împreună cu prietenii, lucru care vă poate impulsiona să nu renunțați așa ușor la ceea ce v-ați propus. În plus, vă puteți compara progresul cu aceste persoane. Astfel, chiar vă veți convinge împreună că este mult mai plăcut să stați de vorbă față în față și nu prin intermediul mijloacelor digitale. Dacă preferați să alergați, ar fi bine să încercați fără muzică în căști. Puteți ieși la plimbare fără dispozitive electronice și veți avea ocazia să auziți din nou păsările cântând. Veți observa că lumea e mai frumoasă atunci când sunteți dispuși să o ascultați.

Aproape 90% dintre studenţii americani suferă de nomofobie moderat-severă, potrivit rezultatelor unui studiu

Implicaţi-vă în jocuri interactive

Împărtășind cu prietenii și familia decizia dumneavoastră, este posibil să motivați și alte persoane să renunțe la dependența de telefonul mobil. În timpul cinei, încurajați-i pe toți să participe la un joc. Fiecare își lasă telefonul în mijlocul mesei sau pe o masă separată, iar cine cedează și îl verifică primul va fi nevoit să se implice în treburile casnice: va spăla vasele, va pregăti cafea pentru toată lumea sau va achita nota de plată la restaurant, în funcție de situație. Puteți organiza chiar și o mică vacanță, timp în care să vă concentrați pe comunicarea cu ceilalți și să uitați complet de smartphone. Evitați să vorbiți la telefon și să scrieți mesaje în timp ce conduceți maşina, pentru că șansele să produceți un accident rutier cresc cu circa 400%.