Main menu

header

838 12 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Un vechi vindecător, albastrul de metilen, intră „pe ușa din față” în industria produselor de protecție solară, grație unor proprietăți de excepție, care îl fac un apărător eficient în fața daunelor razelor ultraviolete.

Repară ADN, întârzie îmbătrânirea

Albastrul de metilen i-a menținut pe militarii din cele două Războaie Mondiale la adăpost de malarie și a fost folosit pentru tratarea otrăvirii cu cianură încă din anii 1930. Acest produs cu proprietăți benefice dovedite, în combinație cu vitamina C, generează un cocteil de antioxidanți care are capacitatea de a proteja în fața daunelor pe care razele solare nocive le pot genera la nivelul ADN. Potrivit rezultatelor unei cercetări extinse, realizată în cadrul Universității din Maryland, SUA, aceeași combinație are, de asemenea, abilități remarcabile antiîmbătrânire. „Suntem extrem de încântați în urma constatării faptului că fibroblastele cutanate derivate atât de la tineri, cât și de la persoanele în vârstă, s-au îmbunătățit foarte mult în ceea ce privește proliferarea și stresul celular într-un mediu de cultură care conține albastru de metilen. În ansamblu, studiul nostru sugerează că albastrul de metilen are potențialul de a fi un ingredient activ de protecție solară”, detaliază cercetătorii, într-un comunicat.

Coralii, în siguranță

Majoritatea produselor de protecție solară utilizate în prezent conțin oxibenzonă pentru blocarea razelor UV, substanță chimică incriminată și pentru daune majore aduse recifelor de corali. De altfel, este interzisă utilizarea substanței în loțiunile de protecția solară în locuri precum Palau sau Hawaii. Pentru a testa efectele formulei cu albastru de metilen, experții americani au expus corali la aceleași cantități de albastru de metilen și oxibenzonă, constatând, în bazinul cu agentul chimic, decolorarea drastică și moartea acestora în mai puțin de o săptămână. În schimb, coralii din apa cu albastru de metilen nu au suportat niciun efect negativ, chiar și la o concentrație relativ mare. Cercetătorii Universității din Maryland au depus o cerere de obținere a brevetului și au început să dezvolte prototipuri de produse de protecție solară care conțin albastru de metilen.

În combinaţie cu vitamina C, albastru de metilen generează un cocteil de antioxidanţi cu capacitatea de a proteja organismul împotriva razelor solare nocive

Tratează durerile în gât

De peste un secol, albastru de metilen este utilizat împotriva mai multor afecțiuni. Remediul acționează rapid în cazul durerilor sau usturimilor în gât. Simpla îmbibare a unui bețișor cu vată în această soluție cu albastru de metilen și tamponarea ușoară a zonelor afectate dă rezultate care au dus renumele acestei abordări terapeutice. De asemenea, tratamentul cu capsule cu albastru de metilen elimină cauzele infecției urinare și, în același timp, și durerea asociată. În același timp, întrucât are proprietăți antibacteriene, albastru de metilen poate fi folosit pentru dezinfectarea rănilor ușoare, superficiale.

„Albastru de metilen este un agent eficient de blocare a radiațiilor nocive, un ingredient care trebuie inclus în produsele de protecție solară - arată o absorbție a spectrului larg al razelor nocive, promovează repararea ADN, combate speciile reactive de oxigen induse de ultraviolete și nu prezintă niciun pericol pentru recifele de corali“ (Ken Cau, Universitatea din Maryland, SUA)