Main menu

header

de Călin Popa şi Ştefania Băcanu

Testări medicale gratuite în mediul rural

Caravana „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), a ajuns la ediţia a VIII-a. Astfel, în perioada august - octombrie 2021, peste 1.000 de persoane din mediul rural beneficiază de analize de sânge complet gratuite. Pe listă sunt incluse hemograma și antigenul specific prostatei, testele de urină pentru cancerul renal, ecografii mamare și trimitere la mamografii, dacă este necesar şi există suspiciuni de cancer mamar, dermatoscopii, EKG, indicele de masă corporală, glicemia și colesterolul, evaluarea pentru riscul de cancer pulmonar și boli cardiovasculare, şi testele de anticorpi COVID-19, realizate de medici specialiști, rezidenți sau studenți la Medicină. Anul acesta, caravana ajunge în 12 localități din 6 județe: Tulcea, Brăila, Teleorman, Călărași, Constanța și Buzău, iar locul și orele pentru testări vor fi afișate la primărie sau în alte puncte importante din fiecare localitate. „Pentru foarte mulți locuitori din mediul rural, spitalele sunt inaccesibile din punct de vedere al distanței. Dată fiind pandemia, caravana noastră este cu atât mai utilă”, a declarat Cezar Irimia, președinte FABC.

Satisfacţia faţă de propria existenţă reduce riscul de boli cronice

O nouă cercetare derulată în cadrul Universității British Columbia relevă faptul că persoanele care sunt satisfăcute față de propria viață au o serie de avantaje certe pe direcția stării de sănătate. Astfel, specialiștii canadieni au pus în evidență faptul că oamenii care trăiesc mulțumiți sunt mult mai la adăpost de boli cronice, de depresie și probleme de odihnă, de stres și de afecțiuni neurologice generate de singurătate. De asemenea, aceste persoane au un risc cu 26% mai scăzut de a muri prematur.

Educaţia inferioară scurtează viaţa

Experții de la Universitatea California de Sud au realizat o cercetare în urma căreia a ieșit în evidență faptul că persoanele cu educație inferioară trăiesc mai puțin cu cel puțin trei ani decât cele care au absolvit o facultate. Astfel, după analizarea datelor de speranță de viață ale americanilor din ultima sută de ani, s-a constatat faptul că, fără o diplomă de studii superioare, veniturile sunt cu mult mai reduse, iar abuzul de opioide, alcoolismul și preponderența vieții nesănătoase generează afecțiuni grave, care scurtează viața.

„Stresul sociopolitic“ sporeşte numărul aritmiilor

Fenomenul numit „stres sociopolitic”, mai precis implicarea emoțională profundă a oamenilor în campaniile electorale, are potențialul de a declanșa sau de a agrava aritmiile, arată datele unei cercetări realizate în cadrul Universității din Carolina de Nord, SUA. Pe perioada alegerilor, experții americani au descoperit că ratele aritmiilor au crescut în unele state și cu 77% și s-a înregistrat, de asemenea, o creștere de 60% a aritmiilor ventriculare, cu potențial fatal, care implică camerele inferioare ale inimii.

Amintirea succeselor trecute combate anxietatea prezentă

În condiții de creștere a anxietății generate de limitările impuse de pandemie, experții de la Universitatea UC Berkeley, din California, au efectuat o cercetare din care a rezultat faptul că apelul prin memorie la reuşite din trecut poate combate cu succes simptomele acestei stări negative de spirit. Potrivit autorilor studiului, capacitatea de a lua decizii în cazul persoanelor predispuse la depresie este mult îmbunătățită atunci când acestea ies din blocajul mental al eșecurilor și intră în logica succeselor trecute și a urmărilor acestora.