Main menu

header

849 15 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta

Deși o astfel de procedură medicală ar putea părea de-a dreptul oripilantă pentru mulți dintre noi, transplantul de materii fecale (bacterioterapie fecală) se folosește de 17 ani în spitalele din întreaga lume. Acesta constă în transferul materiilor fecale de la un donator sănătos în interiorul tractului gastrointestinal al pacienţilor care suferă de colită recurentă cu bacteria Clostridium difficile. Cum funcționează terapia și ce alte afecțiuni pot fi tratate prin intermediul acesteia, aflați de la doctorul Mihaela Laszlo, medic specialist de medicină internă și gastroenterologie în cadrul Spitalului Regina Maria din Cluj.

„Este eficient în infecția recurentă cu Clostridium difficile”

- Ce este transplantul de materii fecale?

- Transplantul de materii fecale, cunoscut și sub numele de transplant fecal, constă în înlocuirea florei bacteriene din intestinul persoanei bolnave cu altă floră bacteriană, provenită din materiile fecale ale unei persoane sănătoase, de preferință rudă de gradul I.

- Care sunt beneficiile acestuia?

- Atunci când proporția bacteriilor de putrefacție prezente la nivel gastrointestinal este mai mare de 15%, apare dezechilibrul florei intestinale. Tehnica este folositoare pentru restabilirea echilibrului între bac- teriile de fermentaţie şi cele de putrefacţie.

- Mai exact, ce pacienți au nevoie de această procedură? În ce probleme de sănătate este indicată metoda terapeutică?

- Transplantul de materii fecale este folosit ca metodă terapeutică încă din anul 2004, fiind un tratament sigur, viabil și eficient pentru infecția recurentă cu Clostridium difficile (CDI), cu studii favorabile și în boli inflamatorii intestinale și intestin iritabil. Transplantul fecal se poate folosi și în alte afecțiuni de cauză neinfecțioasă, precum steatoză hepatică, Parkinson, depresie, diabet zaharat. La noi în țară nu s-a aplicat încă în aceste boli neinfecțioase, din considerente care țin de medic și uneori de pacient.

„Rata sa de succes depășește în mod constant 90%”

- Pot fi vindecate anumite boli prin această procedură? Sau doar ameliorate?

- Transplantul fecal pentru CDI recurentă nu este încă inclus în terapia „standard/recunoscută”. Cu toate acestea, rata sa de succes depășește în mod constant 90% și este opțiunea adecvată pentru pacienții incapabili să elimine infecția, în ciuda tratamentului tradițional. Transplantul fecal recreează o microbiotă colonică echilibrată, rezistând colonizării și suprimând Clostridium difficile.

- Poate fi modificat fundamental microbiomul intestinal (microbiotă sau floră intestinală) prin această procedură?

- Observațiile de la pacienții tratați cu transplant fecal pentru afecțiunile intestinale funcționale au înregistrat îmbunătățiri în comorbidități aparent fără legătură, dezvăluind un rol posibil pentru modificarea microbiotei intestinale în multe alte condiții. În funcție de rezultatele acestor investigații, transplantul fecal poate fi considerat o posibilitate terapeutică utilă pentru condiții suplimentare în viitor. Studiile clinice în derulare vor continua să ofere o perspectivă asupra acestui domeniu în dezvoltare.

„Donatorul trebuie să urmeze un anumit protocol”

849 15 2- Cum sunt aleși donatorii de materii fecale? Care sunt criteriile de selecție?

- Pentru a evita evenimentele adverse, o etapă vitală în pregătirea transplantului fecal este screeningul donatorului, care ar trebui să includă teste de laborator detaliate. Donatorul trebuie să urmeze un anumit protocol pentru excluderea anumitor afecțiuni: infecții, viroze, parazitoze, virusuri hepatice, HIV. Este de mare importanță să ne asigurăm că donatorii sunt sănătoși, fără dovezi de boli autoimune sau alte afecțiuni cronice.

- Cum sunt preparate aceste materii fecale obținute de la donator, înainte de a ajunge la pacient?

- Nu există un protocol standardizat pentru prepararea fecalelor. De obicei, acestea sunt colectate în ziua transplantului de la donator. Cantitatea necesară de materii fecale este de 150 de grame. Se diluează suspensia de fecale în soluție salină sterilă 0,9% (pentru a nu afecta bacteriile anaerobe), până la un volum de 400-425 ml. Ulterior, suspensia este filtrată de mai multe ori.

„Se administrează prin colonoscop, clismă sau tub nazo-jejunal”

- Prin ce metode se realizează acest transplant? Cum ajung aceste materii fecale în organismul pacientului?

- Materiile fecale obținute de la donator sunt preparate în timpul cel mai scurt (omogenizate și mixate cu ser fiziologic steril, pentru a le spori fluiditatea). Soluția obținută este administrată pacientului prin colonoscop, clismă sau tub nazo-jejunal, ocolind stomacul (din cauza acidității existente în stomac, populația bacteriană ar fi distrusă). Alegerea căii de administrare depinde şi de tipul de afecțiune și de locul anatomic al bolii.

- Ce susțin studiile referitoare la transplantul de materii fecale?

- Această metodă a fost abordată prima dată în anul 1958 de un medic australian, care a administrat pacienţilor clisme cu materii fecale provenite de la persoane sănătoase, pentru refacerea florei intestinale cu bacterii benefice de tipul Lactobacillus acidophilus şi Bifidobacterium bifidum. Transplantul de materii fecale este folosit ca metodă terapeutică din anul 2004. Literatura de până acum susține transplantul fecal pentru utilizarea în CDI ca fiind sigur, bine tolerat şi eficient. Transplantul fecal este indicat atunci când nu există răspuns la terapia standard pentru cel puțin o săptămână.

„Tratamentul durează în medie o oră”

- Acest transplant se poate realiza în spitalele din România? Există pacienți tratați prin „infuzie de scaun” în țara noastră?

- În România există pacienți tratați prin transplant fecal, în special pentru infecții recidivante cu Clostridium difficile. Am observat în ultima perioadă, din păcate, o rezistență destul de mare la terapia convențională, o creștere a numărului de cazuri de infecție cu Clostridium difficile, motiv pentru care și numărul de cazuri de transplant fecal este în creștere. Există un număr important de pacienți care au fost tratați prin „infuzie de scaun”, în țara noastră. De pildă, în Cluj, până în acest moment, sunt aproape 100 de cazuri.

- Cât durează tratamentul?

- Materiile fecale preparate (omogenizate și mixate cu ser fiziologic steril, pentru a le spori fluiditatea) sunt administrate în special prin intermediul colonoscopului. Tratamentul durează în medie o oră.

„Donatorul trebuie să urmeze un anumit protocol pentru excluderea anumitor afecțiuni: infecții, viroze, parazitoze, virusuri hepatice, HIV“

„Au fost raportate mai multe afecţiuni noi“

- Cât de sigur este transplantul de materii fecale? Există temeri legate de potențialul infecțios al terapiei?

- Există o ascensiune și o acceptare crescândă pentru utilizarea terapeutică a transplantului de materii fecale, datorită percepției că este un tratament „natural” și relativ ieftin. În ciuda acestei percepții, există temeri legate de potențialul infecțios al terapiei pe termen lung, având în vedere faptul că studiile realizate sunt relativ puţine pentru a evalua siguranța transplantului de materii fecale, astfel încât, teoretic, riscul rămâne.

- Această metodă terapeutică are contraindicații?

- Evenimentele adverse frecvente (imediate) ale transplantului de materii fecale includ diaree tranzitorie, crampe abdominale și constipaţie. Răspunsurile inflamatorii tranzitorii, cum ar fi creşterea proteinei C reactive şi febra, sunt mai frecvente la pacienții cu boli inflamatorii, a căror integritate a mucoasei intestinale a fost afectată. Mai multe afecțiuni medicale noi au fost raportate după transplantul de materii fecale, în special creștere în greutate și intestin iritabil.