Main menu

header

852 9 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Încă din Antichitate, napii au fost prețuiți pentru valoarea lor nutrițională deosebită, ca și pentru beneficiile pentru sănătate. Legumă delicioasă și versatilă, napul este apreciat și astăzi, deopotrivă din perspectivă gastronomică și terapeutică.

Mare „furnizor” de fier, previne anemia

Rădăcina proaspătă de nap este o sursă excelentă de vitamina C, iar frunzele plantei au un conținut mare de antioxidanți și de substanțe nutritive. Conform unor studii recente, gustul amărui al acestei legume se datorează conținutului ridicat de calciu, de patru ori mai mare decât al verzei. Pe lângă acest mineral, napul mai este un furnizor de fier, cupru și mangan. În aceste condiții, introducerea acestei legume în meniul obișnuit stimulează producerea de colagen, întreținând articulațiile, întărește sistemul imunitar în lupta cu agresiunile interne și externe și previne anemia. În același timp, grație prezenței unor compuși de excepție, napul susține transmiterea impulsurilor nervoase, asigurând funcționarea organelor și musculaturii.

Sursă excelentă de glucozinolaţi

Frunzele de nap, foarte apreciate în gastronomie, uneori înlocuind cu succes spanacul, sunt și o sursă bună de glucozinolați, pe care îi conțin într-o măsură mai mare decât alte crucifere, cum sunt broccoli, varza kale sau conopida. Glucozinolații din frunzele de nap sunt transformați în izotiocianați, compuși organici cu potențial ridicat în prevenirea cancerului. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări de dată recentă, frunzele de nap oferă organismului sulforafan, substanță care a demonstrat efecte de protecție a celulelor, interferând, totodată, cu funcționarea unei enzime responsabile cu extinderea tumorilor, notează medicalnewstoday.com.

Potrivit British Journal, împiedică formarea de cheaguri de sânge

Fibrele din napi au o importanță majoră în buna funcționare a sistemului digestiv. O cană cu frunze conține cinci grame de fibre, ceea ce se traduce prin reducerea inflamațiilor la nivelul colonului, leguma fiind foarte eficientă împotriva afecțiunilor digestive și reglând nivelul bacteriilor din stomac. În același timp, prin vitamina K, Omega 3 și vitamina A, frunzele de nap au rol antiinflamator și protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare. La acest efect benefic contribuie și potasiul din această legumă, care fortifică inima. De asemenea, potrivit revistei „British Journal of Clinical Pharmacology”, prin nitrații pe care îi aduce organismului, napul scade tensiunea arterială și inhibă predispoziția la formarea de cheaguri de sânge. Totodată, grație prezenței magneziului și fosforului, napul susține sănătatea și buna funcționare a sistemului osos, prevenind astfel osteoporoza.

Graţie conţinutului de vitamina A, îmbunătăţeşte vederea şi sănătatea pielii

Cipsuri de napi

852 9 2Ingrediente: 700 g napi, 5 linguri cu ulei de măsline, sare de Himalaya după gust, 1 linguriţă cu boia dulce, 1/2 linguriţă cu turmeric, 4 căţei de usturoi trecuţi prin presă.

Mod de preparare: napii se spală, se curăță, apoi se taie felii subțiri, se pun într-un bol și se presară cu sare, ulei, boia, turmeric, apoi se amestecă cu usturoiul, distribuindu-se uniform aromele. Se pun feliile de napi pe o tavă cu hârtie de copt și se lasă 20 de minute în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius.