Main menu

header

855 12 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Rezonanța magnetică cardiovasculară este cea mai avansată metodă de vizualizare și de evaluare a funcției inimii. Vorbim despre o procedură noninvazivă, dar foarte avansată ce utilizează tehnici dedicate pentru descrierea detaliată a morfologiei cordului și a funcțiilor sale. Radu Nicolaescu, medic specialist radiologie și imagistică medicală la Centrul Medical Emerald, ne-a vorbit despre importanța rezonanței magnetice cardiovasculare, cum se realizează și în ce situații este recomandată.

„Monitorizează evoluția tratamentului”

- Ce este rezonanţa magnetică?

- Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM sau RMN) este o tehnologie cu caracter noniradiant, neinvazivă, ce produce imagini anatomice detaliate ale organelor şi ale structurilor de interes din interiorul organismului. Imagistica prin rezonanță magnetică este adesea utilizată pentru detectarea bolilor, diagnosticarea anumitor patologii și pentru monitorizarea evoluției tratamentului.

- În cardiologie, de exemplu, la ce ajută o astfel de investigaţie?

- În cardiologie, un RMN efectuat asupra inimii și a vaselor de sânge ajută la diagnosticarea blocajelor sau a umflăturilor în vasele de sânge, a daunelor cauzate de un atac de cord, problemelor valvei cardiace, pericardită, probleme cu struc- tura pereților și a camerelor inimii, tumori în interiorul camerelor inimii etc.

„Este o scanare nedureroasă și inofensivă”

855 12 2- Mai exact? În ce constă această tehnică?

- La Emerald, investigația este realizată de o echipă formată dintr-un medic radiolog cu experiență și un medic cardiolog specializat în RM cardiovasculară, în timpul acesteia fiind preluate peste 1.500 de imagini de pe inimă, cu ajutorul unui aparat de ultimă generație, mai rapid, mai precis și mai silențios. Rezonanţa magnetică este o scanare nedureroasă și inofensivă, ce ne permite să privim în interiorul corpului fără utilizarea razelor X. Cu ajutorul unui magnet şi a undelor radio obţinem imagini detaliate, de foarte bună calitate cu privire la structura şi funcţia inimii pacientului.

- Cum se realizează și cât timp durează procedura?

- Scanarea va dura aproximativ 45-60 de minute. În acest timp, persoana stă întinsă confortabil în aparat, într-un tunel nu foarte lung, deschis la ambele capete. Va auzi zgomote periodice, în timp ce achiziționăm imaginile inimii, așa că vom proteja auzul persoanei cu căști prin care se poate asculta radioul sau unul dintre albumele preferate. Vom rămâne în comunicare cu persoana pe tot parcursul scanării. Vom introduce o branulă într-un braț, iar în timpul scanării, vom injecta un agent de contrast. În cazul unui RM cardiac de stres, la un moment dat, vom anunţa că începem injectarea adenozinei, un medicament ce crește fluxul de sânge şi dilată arterele coronare. Acest lucru poate determina o scurtă senzație de căldură, respirație dificilă sau disconfort toracic. Aceste simptome, dacă apar, vor dispărea într-un minut sau două. Un medic va monitoriza activitatea inimii şi va comunica în permanenţă cu pacientul pe perioada infuziei adenozinei.

„Investigațiile trebuie să înceapă cu un consult la specialist”

855 12 3- În ce situaţii este indicată?

- Este indicată în cazul următoarelor patologii: boală cardiacă ischemică, infarct miocardic acut, cardiopatie ischemică, angină pectorală, stenturi coronariene, bypass aorto-coronarian, insuficiență cardiacă, miocardită, cardiomiopatie hipertrofică, fibroză miocardică, cardiomiopatie dilatativă, displazie aritmogenă de ventricul drept, bloc de ramură stângă, extrasistole ventriculare, aritmii ventriculare, resincronizare cardiacă, talasemie, hemocromatoză, amiloidoză, boala Fabry, regurgitare aortică, insuficiență aortică. În centrul nostru se efectuează în patologii speciale, cum ar fi boala cardiacă ischemică, infarctul miocardic acut, cardiopatia ischemică, angina pectorală, stenturi coronariene și bypass aorto-coronarian.

- Când trebuie să începem investigațiile?

- Un pacient cu probleme cardiovasculare trebuie să înceapă investigațiile cu un consult la medicul cardiolog, alături de realizarea măsurătorilor tensionale, puls și traseul electric (electrocardiograma - EKG), analiza atentă a simptomatologiilor și a factorilor de risc cardiovasculari, alături de cele mai multe ori de o ecocardiografie - ecografie cardiacă Doppler. Abia acolo unde această evaluare primară ridică anumite suspiciuni medicului cardiolog, se pot recomanda diverse alte metode de investigație a inimii, cele mai folosite fiind: coronarografia, Angio-CT-ul coronarian, Cardio-RM-ul (RMN-ul cardiac), Cardio RM-ul de stres, scintigrafia miocardică sau PET-CT-ul. Există, însă, și situații în care pacienții au o așa-numită fereastră ecografică dificilă, adesea din cauza coastelor prea apropiate sau a obezității, și ecografia transtoracică uzuală nu poate oferi imagini de bună calitate, situație în care pacientului i se poate recomanda o altă metodă mai avansată, Cardio-RM, de exemplu. Nu există o metodă mai bună și una mai puțin bună. Fiecare are rolul său, medicul fiind cel care decide, alături de pacient și ținând cont de anumite contraindicații, ce investigație trebuie realizată.

„Informaţi personalul medical dacă aveţi alergii la medicamente, la alimente sau orice alt tip de alergii, dacă aveţi probleme grave de sănătate, iar femeile să spună dacă există vreo posibilitate să fie însărcinate“

„Sunt necesare creatinina şi hemoleucograma, nu mai vechi de 30 de zile“

- Cui nu îi este recomandată rezonanţa magnetică cardiovasculară?

- Există puține contraindicații pentru realizarea unor investigații RM. Pacienții cu metale implantate în organism necompatibile RM (care nu sunt din titan), proteze de șold, șuruburi, tije etc. au o contraindicație pentru această investigație, mai ales dacă medicul chirurg/ortoped a specificat această contraindicație în urma intervenției chirurgicale. În zilele noastre, tot mai multe dintre materialele folosite chirurgical, chiar și unele defibrilatoare și stimulatoare cardiace sunt compatibile RM. Este foarte important ca pacientul să urmeze indicațiile echipei medicale. Există, de exemplu, un mit printre pacienți, legat de stenturi, ce nu reprezintă sub nicio formă o contraindicație la rezonanța magnetică.

- Sunt necesare anumite analize înainte?

- Da, pentru a efectua un RMN cu substanță de contrast, sunt necesare două analize de sânge, nu mai vechi de 30 zile: creatinina și hemoleucograma, ale căror valori exprimă funcția rinichilor. Gadoliniumul sau substanța de contrast folosită în rezonanța magnetică se elimină în principal prin rinichi și evităm să o administrăm, dacă valoarea creatininei din sânge este crescută sau pacientul se știe cu insuficiență renală.