Main menu

header

862 14 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Cinci sau mai multe porții recomandate de fructe și legume pe zi în cazul copiilor au demonstrat un impact semnificativ asupra agerimii minții și bunăstării psiho-emoționale ale celor mici, arată rezultatele unei cercetări de dată recentă.

Regimul influențează starea emoțională

Noi cercetări arată că unu din zece copii nu consumă deloc fructe și legume în mod regulat, ceea ce poate afecta nu doar sănătatea fizică și dezvoltarea, ci și starea mentală, lipsa vitaminelor ajungând mai dăunătoare pentru psihic chiar decât problemele familiale. Prin comparație, copiii care mănâncă mai multe fructe și legume tind să aibă o minte mai ascuțită și o stare emoțională mult mai bună, arată rezultatele unui studiu derulat în cadrul Universității East Anglia. Cercetarea este prima care a investigat asocierea dintre aportul de fructe și legume, alegerile pentru micul dejun și prânz și bunăstarea mentală la copii. „Deși legăturile dintre nutriție și sănătatea fizică sunt bine înțelese, până acum nu s-au știut prea multe despre faptul că nutriția joacă un rol și în starea emoțională a copiilor”, explică cercetătorul Ailsa Welch. Specialiștii au studiat date de la peste 8.500 de copii, din 50 de școli din Anglia. Rezultatele au evidențiat faptul că tipurile de mic dejun și prânz consumate atât de elevii din învățământul primar, cât și de cei din învățământul secundar au fost „semnificativ asociate” cu bunăstarea pe toate palierele.

Băuturile energizante scad performanțele

Copiii care au consumat un mic dejun tradițional, cu proteine și vitamine, au înregistrat o stare de bine superioară celor care au mâncat doar o gustare. Iar elevii de liceu care au consumat băuturi energizante la micul dejun au avut scoruri mentale deosebit de scăzute, chiar mai mici decât ale copiilor care nu au mâncat nimic dimineață. Echipa a analizat asocierea dintre factorii nutriționali și bunăstarea mentală și a luat în considerare alți factori care ar putea avea un impact, cum ar fi experiențele adverse din copilărie și situațiile de acasă. „Am descoperit că a mânca bine a fost asociat cu o bunăstare mentală mai bună la copii. În rândul elevilor din liceu, în special, a existat o legătură foarte puternică între a mânca o dietă hrănitoare, cu fructe și legume, și a avea o performanță mentală mai bună”, explică specialistul Richard Hayhoe, co-autor al studiului.

„Felul în care se hrănesc copiii poate afecta nu numai creșterea și dezvoltarea fizică, ci și performanța academică la școală“ Ailsa Welch, Universitatea East Anglia