Main menu

header

863 10 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Un abces dentar presupune apariția unei pungi cu puroi în interiorul dintelui, la nivelul gingiilor sau al osului care susține dinții pe arcada dentară. Infecția bacteriană este, de regulă, provocată de igiena orală deficitară. Deși smalțul dentar este dur, interiorul dintelui este alcătuit din pulpă dentară și vase de sânge. Fără o îngrijire adecvată, pe suprafața dintelui pot apărea cariile dentare profunde, care distrug smalțul și se extind în interiorul dintelui, provocând infecția pulpei dentare. Cum poate fi tratat abcesul dentar pentru a evita complicațiile, aflați de la doctorul Andreea Tudor (medalion), medic stomatolog în cadrul cabinetului Zero- dent din Râmnicu Vâlcea.

„Cariile au avansat până au pătruns în nerv”

- Ce este abcesul dentar?

- Abcesul dentar este un proces inflamator în care o pungă umplută cu puroi se formează lângă dinte sau la vârful rădăcinii acestuia. Cel mai des, pacientul vine la cabinetul stomatologic cu o leziune carioasă avansată, cu un istoric de două-trei episoade dureroase în antecedente. Uneori, dintele poate fi integru, neafectat. În acest caz, avem de-a face cu un abces gingival.

- Care sunt cauzele apariției acestei probleme de sănătate?

- Cele mai frecvente cauze în apariția abceselor dentare sunt cariile netratate în faza incipientă și care au avansat până au pătruns în nerv. Apoi, acestea au degradat nervul. Din cauza neprezentării la medicul dentist pentru îndepărtarea nervului mort, bacteriile avansează spre vârful dintelui, ducând la apariția abcesului dentar (umflătura sau bășicuța cu puroi, cum spun pacienții).

„Poate fi o formă acută sau una cronică”

- Cum se manifestă afecțiunea?

- Până la apariția propriu-zisă a abcesului dentar, pacientul trece prin trei sau patru episoade dureroase. Primul episod este apariția durerii la rece și la dulce (durerea de carie dentară). Ulterior, al doilea episod este durerea de nerv afectat (durerea la rece sau durerea spontană cu durata de la 30 de minute până la o oră, trei-patru zile, până survine decesul nervului). Al treilea episod dureros este cel pulsatil, adică al apariției abcesului dentar, cu umflătură și dureri, care nu mai cedează la antiinflamatoare.

- De câte tipuri e abcesul dentar?

- Abcesul dentar nu îmbracă prea multe forme. Acesta poate fi încapsulat (când medical se numește chist) ori poate avea o formă difuză, fără margini clar definite. De asemenea, abcesul dentar poate fi o formă acută (primul episod mai dureros) sau una cronică, o fistulă ce supurează din când în când, fără dureri.

„Vindecarea nu survine doar prin administrare medicamentoasă”

863 10 2- Abcesele dentare pot trece de la sine?

- După o administrare de antibiotic și antiinflamator, abcesul dentar se remite în cinci sau șase zile. Pacientul poate lua acest tratament acasă, dar vindecarea nu survine niciodată doar prin administrare medicamentoasă. Practic, medicamentele nu aduc vindecarea, doar împiedică răspândirea infecției în organism, pe perioada administrării. Odată încheiată medicația, urmează o perioadă de maximum 30 de zile nedureroase. Abcesul apare din nou, într-o formă mai amplă și mai dureroasă. La copii, abcesul rareori îmbracă forme grave, dinții de lapte având rădăcini mai scurte, iar infecția nu avansează până în lojele anatomice.

- Cum poate fi vindecat abcesul dentar?

- Vindecarea abcesului dentar se face prin tratarea dintelui cauzal la medic (îndepărtarea nervului mort, medicația administrată în canalul dentar timp de o lună, uneori până la șase luni, în funcție de amploarea infecției, verificarea ulterioară radiografică a dintelui și plombarea lui la finele vindecării). Sunt și situații în care, din păcate, doar extracția îl mai poate scăpa pe pacient de infecția amplă, când dintele are mobilitate și pacientul a ignorat vizita medicală trecând prin cinci sau șase episoade dureroase.

„Se remite în primele două zile”

- În cât timp se vindecă abcesul dentar?

- Vindecarea propriu-zisă, în care nu se mai poate detecta nici radiografic abcesul, durează șase-opt luni sau chiar până la un an. Simptomatologia (durerea, umflătura), în schimb, se remite în primele două zile de la vizita medicală, cu efectuarea tratamentului dentar.

- De ce este periculos abcesul dentar? La ce complicații poate să conducă acesta?

- Un abces dentar trebuie tratat de urgență, pentru a nu exista complicații. Abcesul dentar poate duce la difuzarea infecției dentare în lojele anatomice din proximitatea dintelui cauzal (sinus maxilar). Din cauza infecțiilor streptococice numeroase, pot apărea polireumatismul articular și endocardita bacteriană. Rar, abcesele netratate pot să ducă la deces. Acest lucru se întâmplă, de regulă, în cazul pacienților imunodeprimați, bolnavilor de cancer sau de leucemie. La cei imunodeprimați, există riscul de apariție a septicemiei (bacteriile se răspândesc în tot sistemul sangvin), deoarece organismul nu mai poate lupta cu infecția. Există și situații de chisturi suprainfectate și de cancere de maxilar, ce s-au dezvoltat din cauza abceselor netratate, care au evoluat în timp. Din fericire, de cele mai multe ori, abcesul găsește calea cea mai ușoară de eliminare din organism, adică face un canal prin care se drenează conținutul, fie în cavitatea bucală, fie prin tegumente. Totuși, vindecarea se realizează doar prin tratament dentar.

Evitați alimentele bogate în zaharuri

- Ce poate face pacientul să înlăture posibilitatea apariției unui abces dentar?

- În privința prevenției apariției abcesului dentar, pacienții pot efectua o igienă bună (trei periaje pe zi, după fiecare masă principală), o alimentație sănătoasă și o vizită medicală dentară la un an, pentru detectarea cariilor în faza incipientă și tratarea lor. În fond, așa cum am mai spus, abcesul este o complicație a cariei dentare nediagnosticate și netratate în faza timpurie.

- Există persoane care au predispoziție pentru a dezvolta această afecțiune?

- Predispoziția spre abcesul dentar este dată de recurența cariilor. Un pacient cu indice de carie mare (de exemplu, șase leziuni carioase) va avea o predispoziție ridicată de apariție a abcesului față de cel cu indice de carie scăzut (doar două carii). Cu alte cuvinte, nu există un context genetic de apariție a abcesului dentar. Predispoziția apare în contextul unei igiene deficitare și al unei alimentații bogate în zaharuri (sucuri acidulate, dulciuri).

„Dacă mergeți la medicul stomatolog din timp și respectați tratamentul prescris, atunci abcesele dentare se pot vindeca ușor, fără să lase urme pe termen lung“

„Un zâmbet sănătos se datorează unei vieţi echilibrate“

- De ce este importantă prevenirea infecțiilor dentare?

- Infecțiile dentare sunt episoade dureroase de mare intensitate, ce duc la afectarea dentară, la scăderea calității vieții oamenilor și, mai rar, chiar la deces. O viață fără infecții este tot timpul mai satisfăcătoare și mai calitativă.

- Ce recomandări aveți pentru pacienții care suferă de abcese dentare?

- Recomand pacienților care suferă de abcese dentare să solicite ajutorul medicilor stomatologi, pentru rezolvarea afecțiunilor dentare. De asemenea, este importantă instruirea referitoare la periajul dentar efectuat corect, la o alimentație adecvată și la un stil sănătos de viață. Un zâmbet sănătos se datorează unei vieți echilibrate fizic și emoțional!