Main menu

header

865 15 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Fumatul, alcoolul în exces, igiena necorespunzătoare, dar și anumite boli măresc șansele de apariție a bolii gingiilor, fapt ce poate duce la agravarea infecției și, în timp, la pierderea dinților. Metoda salvatoare în cazul afecțiunilor țesutului gingival este gingivectomia, susținută de metoda PRP (plasmă bogată în trombocite) sau Tehnica Vampir, așa cum este denumită popular. Oana Gudac (medalion), tehnician dentar și CEO la Dento Clinic, ne-a vorbit despre cele mai întâlnite afecțiuni ale gingiilor, cum le tratăm și ce avantaje aduce utilizarea injecțiilor cu plasmă proprie.

„Țesuturile și oasele se pot deteriora”

- Cum știm că gingiile noastre sunt bolnave?

- Gingia este un țesut roz, moale care ar trebui să îmbrace dinții și să-i mențină sănătoși. Când aceasta se infectează din cauza bolii parodontale, a consumului alimentelor picante, nerespectării regulilor de igienă orală sau a mușcăturii necorespunzătoare, nu mai este sănătoasă. Când se întâmplă asta, gingiile se pot retrage sau pot crește în volum, își pot schimba culoarea, pot sângera, inflama, provocând dureri. Dacă vă confruntați cu asemenea probleme și nu le tratați la timp, țesuturile și oasele se pot deteriora, iar dinții se pot pierde.

- Cum tratăm afecțiunile gingiilor?

- Prin gingivectomie, procedura de îndepărtare chirurgicală a gingiilor sau a țesutului gingival. Această tehnică se face pentru a trata bolile gingiilor și pentru a elimina pungile parodontale care rezultă atunci când gingia se desprinde de pe dinți. De asemenea, procedura de gingivectomie poate fi realizată și în scop strict estetic, pentru a alungi coroana dintelui, atunci când gingia crește în exces, adică hiperplazie gingivală.

„Se realizează cu anestezie locală și durează în jur de 30 de minute”

- În ce situații apare hiperplazia gingivală?

- Hiperplazia gingivală apare în cazul pacienților cu proteze mobile totale sau parțiale, al celor care prezintă plăci bacteriene, genetic, poate fi indusă și de anumite tratamente, sau atunci când nu există un alt factor declanșator, situație în care gingia acoperă foarte mult din coroana dintelui.

- Ce implică gingivectomia?

- Gingivectomia este considerată o procedură sigură și nedureroasă, deoarece se realizează cu anestezie locală, durează aproximativ 30 de minute și, de cele mai multe ori, nu este nevoie de cusături. După intervenție, există posibilitatea să simţiți disconfort și durere pentru câteva zile, însă vi se va recomanda tratament pentru ameliorarea acestora. Pentru cei cu acumulare excesivă de tartru, pot fi necesare mai multe ședințe de gingivectomie pentru a finaliza tratamentul. De asemenea, este necesar un control regulat la medicul dentist pentru a monitoriza și a preveni orice formare ulterioară a tartrului. O bună igienă orală trebuie practicată tot timpul, iar dieta cu alimente moi este recomandată după această intervenție.

„Conținutul injecției nu este toxic”

865 15 2- Dar care este cea mai nouă metodă de tratare a acestor afecțiuni?

- O metodă revoluționară în tratarea problemelor gingiilor, inclusiv în cazul gingivectomiei, este PRP sau Terapia Vampir care presupune injectarea propriului sânge în zonele cu probleme și reprezintă o abordare a regenerării tisulare, devenind un adjuvant valoros pentru a grăbi vindecarea în multe proceduri din chirurgia dentară și orală, în special la persoanele în vârstă. PRP constă în centrifugarea sângelui propriu al pacientului cu scopul de a produce o concentrație de trombocite de până la cinci-zece ori mai mare, comparativ cu cea a sângelui, și conține factori de creștere care influențează vindecarea rănilor, jucând, astfel, un rol important în mecanismele de reparare a țesuturilor.

- De ce este recomandată metoda PRP? Care sunt avantajele?

- Utilizarea PRP în practica chirurgicală ar putea avea rezultate benefice, reducând sângerarea și îmbunătățind vindecarea țesuturilor moi și, implicit, regenerarea osoasă. În stomatologie, această metodă revoluționară permite stimularea locală a pro- ceselor regenerative din țesuturi, eliminând inflamarea parodonțiului, declanșând mecanismul de refacere naturală a formei și structurii gingiei și prevenind pierderea osului. Acțiunea injectărilor cu plasmă autologă constă în formarea unor noi capilare și îmbunătățirea metabolismului și alimentării cu sânge, precum și creșterea imunității locale a cavității bucale. În plus, conține elemente 100% naturale, nu au acțiune mutagenă și nu provoacă boli oncologice, tumori și alte efecte negative. Iar un avantaj indiscutabil este inofensivitatea. Conținutul injecției PRP este produsul propriu al pacientului, nu este toxic și exclude în totalitate orice reacție de respingere, alergii și posibilitea infectării.

„Stopează hemoragiile și reduce mobilitatea”

865 15 3- Ce alte beneficii aduce injectarea cu plasmă proprie?

- PRP-ul stopează hemoragiile gingivale, reduce mobilitatea dentară, accelerează vindecarea alveolelor dinților extrași, scade riscul de respingere a implanturilor inserate, elimină complet durerea, ajută la recăpătarea culorii fiziologice și a formei anatomice a gingiilor, stopează progesarea afecțiunilor parodonțiului și favorizează integrarea osoasă în tehnicile de adiție osoasă ghidată. Procedura de injectare a plasmei bogate în trombocite ajută foarte mult pacienții în vârstă, deoarece, din punct de vedere stomatologic, aceștia ar putea fi considerați ca pacienți cu nevoi speciale, necesitând o abordare specifică. Vârsta este considerată un factor determinant important al bolii parodontale, principala cauză a pierderii dinților la vârsta adultă. Mai mult, pacienții în etate sunt în cea mai mare parte supuși unor boli sistemice care influențează răspunsul la tratamentul chirurgical în ceea ce privește coagularea și repararea țesuturilor.

„Procedura de gingivectomie poate fi realizată și în scop strict estetic, pentru a alungi coroana dintelui“

„PRP constă în centrifugarea sângelui propriu al pacientului cu scopul de a produce o concentrație de trombocite de până la cinci-zece ori mai mare, comparativ cu cea a sângelui“

„Se recomandă şi în caz de alveolită“

- În ce alte probleme stomatologice se mai recomandă metoda PRP?

- În primul rând, este indicată în gingivită, apoi, este recomandată în caz de periimplantită, parodontită localizată sau generalizată, alveolită, extracții dentare, procedurile legate de plasarea implanturilor osteointegrate, în operații de inserare a implanturilor dentare, sau în profilaxia maladiilor țesuturilor parodonțiului. Boala parodontală poate deveni un motiv al pierderii dinților. De aceea, tratamentul la timp al bolilor gingivale și dentare reprezintă baza sănătății întregii cavități bucale.