Main menu

header

879 14 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

O serie de teste clinice revoluționare, aflate în desfășurare, promit să schimbe pentru totdeauna tratamentul diabetului de tip I, de care suferă milioane de oameni.

Monitorizează glicemia, ajustează automat insulina

Aproximativ 900 de pacienți cu diabet de tip I din Anglia testează un pancreas artificial care le poate schimba viața, eliminând necesitatea înțepăturilor și prevenind hipoglicemia care le poate pune viața în pericol. Tehnologia, care utilizează un senzor plasat sub piele, monitorizează încontinuu nivelurile glicemiei, iar o pompă ajustează automat cantitatea de insulină necesară. Charlotte, o fetiță în vârstă de 6 ani, din Lancashire, este unul dintre cei peste 200 de copii care folosesc sistemul hibrid. Mama sa, Ange, detaliază impactul masiv asupra întregii familii al testării acestei noi metode: „Înainte de a avea tehnologia, totul era manual. Noaptea trebuia să setăm alarma la fiecare două ore, pentru a face înțepături și corecții cu insulină, pentru a face față creșterilor și coborâșurilor glicemiei lui Charlotte”.

Metoda „schimbă jocul în îmbunătățirea calității vieții”

Sistemul Național de Sănătate din Anglia (NHS) anunță că acesta este primul test la nivel național al tehnologiei din lume și are loc la 100 de ani după ce primul pacient cu diabet a primit injecții cu insulină. Sistemul hibrid nu este complet automatizat, deoarece trebuie introdusă cantitatea de carbohidrați consumată în timpul mesei. Medicul lui Charlotte, May Ng, endocrinolog pediatru la Spitalul General Ormskirk District, consideră că noua tehnologie are un potențial uriaș: „Cred că este absolut fantastic. Lucrez de 25 de ani cu diabetul la copii și această metodă schimbă jocul în îmbunătățirea calității vieții”. Yasmin Hopkins, 27 de ani, din Londra, a primit, de asemenea, un pancreas artificial, în cadrul programului-pilot. „Pot duce la bun sfârșit o zi obișnuită de muncă sau pot merge la o plimbare cu câinele fără să mă îngrijorez. Înainte, simțeam că aș fi fost expusă la unele dintre complicațiile pe termen lung ale diabetului zaharat, dar acum nu văd să se întâmple asta”, detaliază pacienta.

„Această tehnologie are potențialul de a transforma viața persoanelor cu diabet zaharat de tip I, îmbunătățindu-le atât calitatea vieții, cât și rezultatele clinice“ (Chris Askew, director executiv Diabetes UK)

Aproape de un sistem complet automatizat

Dacă nivelul zahărului din sânge nu este ținut sub control, pacienții cu diabet riscă afectarea pe termen lung a inimii, rinichilor, ochilor și nervilor. „Posibilitatea ca aparatele să monitorizeze și să livreze medicamente pentru pacienții cu diabet sună destul de științific, dar tehnologia și mașinile fac parte integrantă din modul în care ne trăim viața în fiecare zi. Nu suntem departe de un sistem complet automatizat, în care persoanele cu diabet zaharat de tip I își pot continua viața fără să-și facă griji cu privire la nivelul glucozei sau la medicamente”, afirmă Partha Kar, consilier național de specialitate NHS pentru diabet. Proiectul va include până la sfârșitul testelor circa 1.000 de persoane. Rezultatele vor face parte dintr-o evaluare a Institutului Național pentru Excelență în Sănătate, care analizează unde să implementeze tehnologia pe scară largă, notează BBC.