Main menu

header

882 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cele mai mici cantități de junk-food au capacitatea de a da un adevărat atac la oasele copiilor, pe care le fragilizează și cărora le împiedică dezvoltarea, arată rezultatele unei cercetări de dată recentă.

„Impact negativ asupra dezvoltării scheletului”

Potrivit datelor specialiștilor israelieni de la Universitatea Hebrew, din Ierusalim, junk-food are mult mai multe efecte nefaste asupra copiilor decât cel mai vizibil, care este creșterea necontrolată în greutate: oricât de rar și de puțin din acest tip de alimente s-ar consuma în timpul creșterii, hrana ultraprocesată este ceea ce experții au denumit „o amenințare serioasă la adresa oaselor celor mici”. Astfel, rezultatele experților pe animale de laborator au pus în evidență faptul că substanțele nocive din junk-food afectează cartilagiile oaselor lungi. „Concluzia noastră este că alimentele ultraprocesate au în mod cert un impact negativ asupra dezvoltării scheletului copiilor. Chiar și în variante cu nivel redus de grăsimi, nitrați sau carbohidrați, aceste produse nu vor înceta niciodată să fie foarte periculoase și toate părțile corpului sunt expuse acestor urmări”, punctează expertul Erfat Monsonego-Ornan.

Ravagii după doar șase săptămâni

Cercetarea experților israelieni este prima care pune în evidență legătura dintre junk-food și încetinirea creșterii sistemului osos al copiilor. În timp ce alte studii au evidențiat conexiunea dintre acest tip de alimentație și obezitate, boli metabolice sau mintale, cercetătorii au pornit de la realitatea că în lumea contemporană, circa jumătate dintre copii consumă alimente ultraprocesate cel puțin o dată pe zi. Punând animalele de laborator la o dietă similară, cercetătorii au înregistrat slăbirea scheletului exemplarelor studiate după doar șase săptămâni. „Rezultatele noastre arată pentru prima dată impactul sever al consumului de junk-food asupra sistemului care susține întregul organism uman pentru toată viața. De aceea, oasele vor intra în atenția viitoarelor planuri dietare”, afirmă Monsonego-Ornan.

Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul de depresie, stă la baza bolii ficatului gras, poate genera obezitate, cancer, astm, boli cardiace