Main menu

header

882 12 2de Camelia Onciu

Unele persoane cred că un somn de bună calitate este atunci când dormim până dimineața târziu. Greșit! Orele cele mai benefice pentru dormit sunt cele de dinaintea miezului nopții. Alți oameni consideră că somnul odihnitor e cel de la prânz. Alții cred că e mai bine să te culci odată cu găinile. De fapt, care este secretul unui somn bun?

Suntem diferiți

Majoritatea adulților trebuie să doarmă șapte până la opt ore pe noapte, repartizate pe patru sau cinci cicluri de două ore sau de o oră și jumătate fiecare. Aproximativ 5% din populație are nevoie să doarmă mai puțin de șase ore pe noapte, între 10% și 15% - mai mult de nouă ore de somn. Dar viața stresantă nu ne îngăduie să dormim cât vrem și atunci când vrem. Unii oameni lucrează noaptea sau în ture, alții au probleme la adormire. Alții suferă de insomnie cronică. Există și oameni care nu se culcă niciodată înainte de miezul nopții. Dar este o idee bună?

Nu contează când mergem la culcare

De fapt, ora de culcare nu contează. Ceea ce contează este să dormi bine (fără să te trezești) în primele trei ore de somn, susține medicul psihiatru Patrick Lemoine, autorul cărții „Doctore, am probleme cu somnul”. „Hormonul de creștere este secretat doar în timpul așa-numitei faze de somn profund, însă problema este că fazele de somn lent și profund au loc, la adulți, în primele trei ore de somn. Acest hormon de creștere este esențial, chiar și la adulți”, subliniază specialistul, arătând că hormonul contribuie la recuperarea după efort fizic, dar joacă un rol și în reînnoirea celulară.

Regula primelor trei ore

„Hormonul de creștere are și un efect mai puțin așteptat, dar la fel de important pentru sănătate: distruge grăsimile și zaharurile ingerate de organism. Somnul este marele «reglor» al creierului nostru. Curăță corpul și mintea, temperează emoțiile noastre și ne permite să digerăm învățăturile zilei”, explică dr. Lemoine. Într-adevăr, mai întâi intrăm în somnul lent, apoi în cel profund și, în final, ajungem în somnul paradoxal, sau somnul de vise, în timpul căruia creierul este activ ca atunci când este treaz. În timpul somnului adânc, la începutul nopții, funcțiile noastre vitale încetinesc, ne odihnim cardiovascular și metabolic. Deci pentru a ne îmbunătăți calitatea somnului, este vital să dormim neîntrerupt în primele trei ore din momentul în care am adormit.